Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

0

Οι γιορτές δεν θα’ ναι… γιορτινές
Ας το αποδεχτούμε από τώρα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Χρόνου,  με τίποτε δεν πρόκειται να είναι ίδιες. Δεν θα’ ναι όπως τις γνωρίσαμε και τις ζήσαμε.
Κι αν ρωτάτε πως θα’ ναι, θα είναι γιορτές αποκλειστικά σπιτικές, οικογενειακές, πιο ήσυχες και μάλλον πιο οικονομικές. Κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχουν εκδρομές, ταξίδια και γενικώς μετακινήσεις.
Γ.Δ.


Μια ευχή
Πρωινό τηλεφώνημα από φίλο συμπολίτη, τακτικό αναγνώστη της στήλης.
Μετά την καλημέρα, με το θάρρος της παλιάς σχέσης, μπήκε κατευθείαν στο θέμα λέγοντάς μου τα εξής και ξαφνιάζοντάς με:
«Πήρα έτσι, απλά να πω μια ευχή. Να ευχηθώ να΄μαστε καλά, να περάσουμε την δοκιμασία που βρήκε όλον τον πλανήτη και να βγούμε από αυτήν γεροί. Να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, τις βόλτες μας, τα ταξίδια μας, τις παρέες μας, τα τραπεζώματα. Φίλε, ευχές για τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το εμβόλιο, ν’ αμυνθούμε».
Τον ευχαρίστησα και σας μεταφέρω τις ευχές και σε σας. Υπομονή.
Γ.Δ.


Υπομονή
Η λέξη «υπομονή» ήταν από αυτές που ακούστηκαν τους μήνες αυτούς της δοκιμασίας, πάρα πολλές φορές  απ’ όλους μας.
Όλοι την είπαμε και μάλιστα εννοώντας την απόλυτα. Κατανοούσαμε, οι λογικοί άνθρωποι, όχι οι ψεκασμένοι, πως μόνο με υπομονή και πειθαρχία στα μέτρα των ειδικών, μπορούσαμε, ήταν δυνατόν ν’ ανταπεξέλθουμε στην δοκιμασία που βρήκε όλες τις χώρες.
Κάναμε και κάνουμε υπομονή γιατί έτσι πρέπει. Όχι μόνον γιατί μας το ζητάνε οι ειδικοί γιατροί, η κυβέρνηση, αλλά γιατί η κοινή λογική αυτό λέει.
Εξάλλου, φθάσαμε λίγο πριν το τέλος. Γιατί να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα;
Γ.Δ.


Το δράμα της Δράμας
Στη γειτονιά μας, στη Δράμα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ζουν οι κάτοικοι ένα δράμα, μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία.
Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και σε άλλους νομούς της βόρειας Ελλάδος όπως και της Ηπείρου. Σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο, έχουν πολλά θύματα και το ιικό τους φορτίο  είναι πολύ υψηλό.
Αποτελεί αυτή η εικόνα μια απόδειξη το που μπορεί να οδηγήσει η χαλάρωση των μέτρων. Όλοι αυτοί οι νομοί που στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν παρουσίαζαν κρούσματα υψηλά, στη δεύτερη φάση έγιναν το κέντρο της πανδημίας. Κι αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι με χαλαρότητα αντιμετώπισαν τη δεύτερη φάση της.
Γ.Δ.


Θα βρουν την ευκαιρία
Είναι σίγουρο πως οι αρνητές του εμβολίου πως έχουν ετοιμάσει τα επιχειρήματά τους. Αν τους συναντήσει κανείς θα διαπιστώσει πως δεν χαίρονται που τελικά παρασκευάστηκε το εμβόλιο κατά του COVID-19. Όπως και δεν τους ενδιαφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι κάθε ηλικίας έχασαν τη ζωή τους μέχρι τώρα. Καρφί δεν τους καίγεται.
Και από την άλλη βέβαια, δεν έχουν να προτείνουν κάποια λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως. Αυτοί είναι απλά και εγωιστικά αντίθετοι του εμβολιασμού.
Άποψη χωρίς επιχειρήματα που να εδράζεται στη λογική, άκρατος λαϊκισμός (περίπτωση Βελόπουλου) και θεωρίες συνωμοσιολογίας ότι ο Γκέιτς και ο Σόρος θα κερδίσουν χρήματα και άλλες ιστορίες για αγρίους.
Γ.Δ.


Τι λέει η λογική;
Η πλειοψηφία βέβαια των συμπολιτών και των ανθρώπων παγκοσμίως με μεγάλη προσδοκία κι ελπίδα περίμενε τη λύση, την μόνη  και οριστική. Δηλαδή, να βρεθεί το εμβόλιο του φοβερού αυτού ιού. Γι’ αυτό και η παγκόσμια κοινή γνώμη ανάσανε με ελπίδα μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα στοιχεία για τη δημιουργία των εμβολίων.
Η λογική, η επιστήμη, η έρευνα, τα σύγχρονα μέσα, τα στοιχεία από το παρελθόν, όλα αυτά βοήθησαν, συνεργάστηκαν για να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα οι εμβολιασμοί.
Η λογική νίκησε, η επιστήμη απέδωσε τις ικανότητές της. Και ο παγκόσμιος πληθυσμός ανάσανε γιατί το πλήρωμα του χρόνου της σωτηρίας ήρθε.
Τα εμβόλια πρώτα θα χρησιμοποιηθούν για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στις γραμμές της μάχης στα Νοσοκομεία, στη συνέχεια στα άτομα μεγάλης ηλικίας και σταδιακά σε όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Γ.Δ.


Ασφυξία στα νοσοκομεία
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από ασθενείς με covid. Της Δράμας έχει τερματίσει το ίδιο και η ΜΕΘ και οι κλινικές covid στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα έγινε θέμα πανελλαδικά ότι στην Αλεξανδρούπολη γκρεμίζουν τοίχους για να κάνουν κλινικές covid. Το νοσοκομείο όμως διέψευσε τα  σχετικά δημοσιεύματα. Στο νοσοκομείο της Ξάνθης νοσηλεύονται 80 περίπου άτομα. Σ’ όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και αναπνευστήρων. Δραματική έκκληση απεύθυναν οι γιατροί της Δράμας, εκφράζοντας φόβους ότι θα γίνουν Ιταλία. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και η επέλαση της πανδημίας δεν αναχαιτίζεται. Ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας γεμάτος θάνατο… και αυτό δεν έχει σταματημό. Κάθε μέρα πάνω  – κάτω 100 νεκροί. Και τα κρούσματα πάνω από 2.000.
Κάτι δεν κάνουμε σωστά όλοι…
Μ.Ξ.


Στον ΕΦΚΑ χωρίς φορολογική ενημερότητα
Τέλος στην προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στον e- ΕΦΚΑ  και σε άλλους φορείς του Δημοσίου βάζει η εξέλιξη της τεχνολογίας, απαλλάσσοντας πολίτες και Δημόσιο από ένα σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος.
Ήδη ο e-ΕΦΚΑ  ξεκινά να αξιοποιεί τη διαλειτουργικότητα για την αυτόματη λήψη φορολογικής ενημερότητας για την εξόφληση πολιτών και επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σε αυτόν. Έτσι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, σταματούν να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα για να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται αυτόματα.
Ο e-ΕΦΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, αποκτά πρόσβαση στη διασύνδεση των δημοσίων φορέων μέσα από τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μόνο σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο φορέα, κατά το τελευταίο έτος πάνω από 10.000 φορολογικές ενημερότητες εκδόθηκαν και προσκομίστηκαν από υπόχρεους.
Ταυτόχρονα, ξεκινά η αξιοποίηση της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και τον Δήμο Βόλου. Η βουλή των Ελλήνων ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποίησε την εν λόγω υπηρεσία μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
Γ.Δ.


Είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για το αρδευτικό της Ξάνθης
Μια δήλωση της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης  κας Ντόρας Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 25/11 η AΧΕΠΑ – Τμήμα HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής, έφερε στο προσκήνιο ένα αίτημα χρόνων για την Ξάνθη και Κομοτηνή. Συγκεκριμένα δήλωσε η κα Μπακογιάννη: «δύο μεγάλα αρδευτικά έργα που χρειάζεται η Θράκη, θα μπουν τώρα μέσα στο πρόγραμμα που θα επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ ακριβά έργα, αλλά απολύτως αναγκαία για την περιοχή, για να σχεδιάσουμε τις νέες καλλιέργειες».
Μόνο που απ’ τα λόγια μέχρι να φτάσουμε στην πράξη απέχει μεγάλη απόσταση πολύς χρόνος, πολλές διαδικασίες και φυσικά πολλά χρήματα.
Το αρδευτικό της Ξάνθης πρώτα απ’ όλα θέλει νέα μελέτη  καθώς η παλιά είναι πλέον ανεπίκαιρη άρα πρέπει να βρει χρηματοδότηση να γίνει διαγωνισμός να υπάρξει ανάδοχος μελετητής να την εκπονήσει  και μετά να βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότηση για το κύριο έργο. Δηλαδή έχει πολύ δρόμο…
Τώρα βέβαια αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να βρεθούν τα προγράμματα αλλά αυτό μόνο στα λόγια βρίσκεται προς το παρόν…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…