Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

0

Προς διαζύγιο;
Μάλλον προς διαζύγιο οδηγούνται οι σχέσεις των παρατάξεων Τσιτιρίδη και Τσολακίδη. Αιτία όπως διαφάνηκε, η καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος ύψους 10,7 εκ. ευρώ από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως της παράταξης Τσολακίδη που συνεργαζόταν μέχρι προχθές μαζί της. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλου Ν. Τσιναρίδης από αυτήν προέρχεται.
Έτσι, Κριτσίνης, Τσολακίδης και Αντωνιάδης, αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τεχνικό πρόγραμμα, ευθυγραμμιζόμενοι οι τρεις στην υπόθεση αυτή που αποτελεί μία από τις σημαντικές δράσεις του δημοτικού πλαισίου εκτέλεσης έργων.
Γ.Δ.


Η άποψη Τσολακίδη
Από την πλευρά Τσολακίδη βέβαια υπάρχει αντίλογος. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνει πως σταματάει πράγματι η συνεργασία, παρότι αυτή ήταν καθαρά σε πολιτική βάση.
Η παράταξη Τσολακίδη εκινείτο αυτόνομα και πάντα σε πνεύμα ευθύνης έναντι των συμφερόντων του δήμου. Συνολικά του δήμου, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε, κι όχι μόνον προς την κατεύθυνση επιλογής έργων προς συγκεκριμένες περιοχές.
«Εξάλλου, η λεγόμενη συνεργασία είχε στόχο την στήριξη του δήμου και των δίκαιων αιτημάτων των δημοτών συνολικά. Πράγμα που δεν εφαρμόστηκε από την πλευρά Τσιτιρίδη παρά το γεγονός ότι εγκαίρως είχαμε προτείνει μια σειρά σοβαρών έργων προς έγκριση πράγμα που τελικά δεν έγινε, αναδεικνύοντας μια διαφορετική νοοτροπία διαχείρισης και λειτουργίας του δήμου που βέβαια δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουμε μ’ αυτήν.
Έκλεισε δε τη δήλωσή του ο Βασίλης Τσολακίδης με την διευκρίνηση «συνεχίζουμε αυτόνομα στηρίζοντας τους δημότες και τις ανάγκες τους».
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για… ποίηση
Αλλαγή θέματος. Και μάλιστα πολύ διαφορετική. Θα πούμε λίγα λόγια (τα περισσότερα θα τα πούμε αργότερα) για την ποίηση, για έναν δικό μας ποιητή. Ο λόγος για τον γνωστό Κώστα Γεωργίου Ταβουλτσίδη. Για το νέο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Βάκχαι- Ανορθογραφία», εκδόσεις Σπανίδη.
Ήδη έγραψε ο Θανάσης Μουσόπουλος, εκλεκτός φίλος Φιλόλογος-Συγγραφέας-Ποιητής και συοδοιπόρος στην διαδρομή της Εφημερίδας αναλυτικά για το νέο πνευματικό έργο του Κ.Ταβουλτσίδη στο χθεσινό μας φύλλο.
Εγώ θα μείνω για λίγο, ελάχιστα, στην ιδιαίτερη χαρά της δημιουργικότητας του νέου μας ποιητή. Που παράγει έργο ποιητικό, που καταθέτει σ’ αυτό τον εαυτό του, τις χαρές, τις πίκρες της ζωής, τον αγώνα που καίει τα σωθικά.
Ο Ταβουλτσίδης είναι ένας ποιητής βιωματικός, γι’ αυτό και αληθινός.
Τον θαυμάζω και χαίρομαι για το έργο του και την πνευματική του προσφορά.
Γ.Δ.


Έρχονται μειώσεις
Η απόφαση έχει παρθεί από την δημοτική παράταξη του Δήμου Ξάνθης «Μειώσεις στα δημοτικά τέλη».
Ήδη την γεύση την πήραμε από την συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή.
Εκεί φάνηκε καθαρά πως ο στόχος είναι μειώσεις. Εξάλλου το είχαν ζητήσει και οι υπόλοιπες παρατάξεις πριν καιρό για την στήριξη των Ξανθιωτών στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Επομένως, στο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα για την επίσημη έγκρισή του θα υπάρξει ομοφωνία και ταύτιση απόψεων. Πιστεύουμε ότι έτσι θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή και δεν θα δούμε αντεγκλήσεις σκοπιμότητας ακόμη και στις μειώσεις.
Γ.Δ.


Γιατί κλειστά τα βιβλιοπωλεία;
Την απορία αυτή την είχα από την αρχή της ιστορίας που βιώνουμε με την πανδημία ως χώρα.
Ανάμεσα στις απαγορεύσεις που τέθηκαν ήταν να μείνουν κλειστά και τα βιβλιοπωλεία. Και προσπαθούσαν να ερμηνεύσω την απόφαση πού στηριζόταν, σε ποια βάση λογικής.
Κατέληξα λοιπόν πως οι άνθρωποι που πήραν αυτή την απόφαση είχαν στο μυαλό τους τα μεγάλα βιβλιοπωλεία Αθηνών.
Και ρωτώ: τι σχέση έχουν τα δικά μας μικρά, ανθρώπινα και «ζεστά»  βιβλιοπωλεία με τα ψυχρά και απρόσωπα; Και κάτι άλλο. Μήπως φοβήθηκαν τον συνωστισμό στα επαρχιακά βιβλιοπωλεία;
Όπως και να το δεις το θέμα ήταν λάθος η απόφαση και ελπίζουμε να διορθωθεί.
Γ.Δ.


Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ξάνθη
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Ξάνθη τις τελευταίες μέρες . Προχθές και πάλι πρωτοστατούσαμε στην ΑΜΘ με 52 ενώ όλη η περιφέρεια είχε 177. Αυτό δείχνει ότι έχουμε συνεχώς εστίες που δεν καταφέρνουμε να σβήσουμε. Αλλά και η θνητότητα είναι υψηλή καθώς και πάλι μετράμε θανάτους.  Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη των μέτρων, τα τηρεί και δεν έχουμε δει κραυγαλέα περιστατικά απείθειας ή  προκλητικών συμπεριφορών όπως … πάρτι γενεθλίων και μάλιστα από θεσμικούς φορείς που υποτίθεται ότι πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα! Ευτυχώς υπάρχουν και ενθαρρυντικά περιστατικά συμπολιτών μας που κέρδισαν την μάχη και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση η μόνη ελπίδα για να μπούμε σε μια τροχιά κανονικότητας είναι το εμβόλιο και για να δούμε πότε θα φτάσει σε εμάς. Μέχρι τότε τα …κεφάλια μέσα!
Μ.Ξ.


Η σιωπή διαιωνίζει τη βία
Ανησυχητική αύξηση σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα σε ποσοστό άνω του 70% γυναίκες. Σε εθνικό επίπεδο και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2018 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. Ορισμένες φορές, μάλιστα τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος, με τον αριθμό των γυναικών θυμάτων να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών. Κι αυτά τα στοιχεία είναι αυτά που καταγγέλλονται. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα «σκοτεινό» έγκλημα καθώς δεν καταγγέλλονται όλες οι περιπτώσεις. Ο στιγματισμός, η ενδεχόμενη διαπόμπευση αλλά και ο φόβος της εκδίκησης,  ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες όπως η Ξάνθη, αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες για την καταγγελία των περιστατικών. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να σπάσει η σιωπή. Η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αποτελεί μυστικό ή ταμπού. Όσο τα στόματα μένουν κλειστά η βία διαιωνίζεται.
Μ.Ξ.


Πολιτική πρόταση του Πράττω
Αναμενόταν και τελικά υλοποιήθηκε. Η κίνηση του Πράττω μεταξελίχθηκε σε κόμμα. Ήταν μια αναμενόμενη κίνηση εκ μέρους του Νίκου Κοτζιά, πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος στις δηλώσεις του, προσέδωσε στο νέο κόμμα τρία χαρακτηριστικά: Δημοκρατικό, Πατριωτικό, Προοδευτικό.
Έτσι, η κίνηση ιδεών Πράττω, μετά από 10 χρόνια ζωής, έκανε το αναμενόμενο βήμα να μετεξελιχθεί σε κόμμα.
Προφανώς η διαδρομή του δεν θα είναι εύκολη διότι το γενικό κλίμα είναι διαφορετικό στην κοινωνία. Από μας ευχές να είναι καλοτάξιδο.
Γ.Δ.


Απάνθρωπη πράξη
Την Τετάρτη το πρωί στην γειτονιά μας (για να θυμηθούμε τις παλιές γειτονιές που δυστυχώς χάθηκαν…) γίναμε μάρτυρες μιας εικόνας που μας γέμισε θλίψη.
Σε μια γωνιά κείτονταν νεκρή μια γάτα. Στην αρχή νόμιζε κανείς ότι κοιμόταν. Η στάση της όμως δεν έδειχνε κάτι τέτοιο. Τελικά διαπιστώσαμε οι περίοικοι ότι η γάτα ήταν νεκρή και μάλλον ήταν δηλητηριασμένη, διότι στο σημείο που ήταν το κεφάλι της υπήρχαν υγρά.
Αυτό οδηγούσε στο συμπέρασμα πως αιτία ήταν η δηλητηρίαση από φόλα για το θάνατο της γάτας και προβληματιστήκαμε όλοι το πρωινό αυτό, γιατί αυτή η συμπεριφορά; Γιατί άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι στα ζώα;
Γ.Δ.


Συζήτηση για το τίποτε, για το άνευ λόγου, για το ανύπαρκτο
Σας έχει συμβεί. Ν’ ακούτε μια συζήτηση στην παρέα η οποία είναι αδιάφορη, έτσι για το τίποτε, για το άνευ λόγου; Για τον ανύπαρκτο στην ουσία λόγο και αιτία.
Δηλαδή, μια συζήτηση για την συζήτηση. Αυτό που ο λαός μας λέει «σε λόγια να βρισκόμαστε».
Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει αρκετές φορές και στις συζητήσεις και στη βουλή μας. Λόγια πολλά, ουσία καμία. Συζήτηση να γίνεται για να δικαιολογηθεί η παρουσία του κάθε αρχηγού παράταξης.
Κι εμείς, όλοι όσοι παρακολουθούμε, στο τέλος να μην έχουμε πάρει κάτι σημαντικό που θα μας μείνει απ’ όλην αυτήν την πολύωρη φλυαρία.
Καιρός είναι (;) τα κόμματα να δουν το θέμα αυτό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αλλάξουν.
Είναι εις βάρος τους τα «λόγια για το τίποτε και για κοκορομαχίες χωρίς περιεχόμενο».
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…