Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

0

«Έχουμε πόλεμο …δεν έχουμε καιρό για απεργίες»
Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία όμως οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είπαν «ΟΧΙ» και δεν συμμετείχαν. Να σημειώσουμε ότι η απεργία γινόταν κυρίως γι αυτούς, για τα αιτήματά τους. Όμως αυτοί δεν συμμετείχαν και ο λόγος είναι απλός. Μας το είπαν και οι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές, το ίδιο ακριβώς: «Εδώ έχουμε πόλεμο… δεν έχουμε καιρό για απεργίες». Αυτό σημαίνει υψηλό αίσθημα καθήκοντος!  Αυτό σημαίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων και επίγνωση της σπουδαιότητας του λειτουργήματος που επιτελούν για την κοινωνία.
Υποκλινόμαστε και προσέχουμε για να τους στηρίξουμε και δεν τους ξεχνάμε την επόμενη μέρα ως κοινωνία και ως πολιτεία!
Μ.Ξ. 


Χαμός στις ταχυμεταφορές
Την ουρά την είδα προσωπικά. Ήταν μεσημέρι και βγήκα για αγορά ειδών διατροφής. Άνθρωποι ο ένας πίσω από τον άλλο, σε μια απόσταση 20-30 μέτρων. Συμπολίτες οι οποίοι περίμεναν τη σειρά τους για να παραλάβουν το δέμα τους από το γραφείο ταχυμεταφορών.
Μοναδική σκηνή, δεν την είχα ξαναδεί. Πρόσεξα γύρω μου. Ντάνες τα δέματα έξω από την αποθήκη η οποία είχε μέσα εκατοντάδες δέματα. Σκηνικό μοναδικό εξαιτίας της αύξησης των αγορών με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ρώτησα λοιπόν κι έμαθα πως τα δέματα για να σταλούν από τις εταιρείες, κάνουν μέρες γιατί υπάρχει μεγάλος φόρτος.
Οι ηλεκτρονικές αγορές λόγω και της πανδημίας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.
Γ.Δ.


Αποφυλακίστηκε ο Σώρρας
Κι ένα σχόλιο για χαλάρωση. Θα το έχετε πληροφορηθεί λοιπόν ότι ο Αρτέμης Σώρρας πως έχει αποφυλακιστεί. Έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν και βγήκε νωρίτερα από την φυλακή.
Ο άνθρωπος που δήλωνε και κάποιοι αφελείς τον πίστευαν, ότι διαθέτει στις τράπεζες της Αμερικής 600 δισ. Δολάρια.
Αυτός λοιπόν φυλακίστηκε για παράνομες ποινικά πράξεις (κομπίνες) δεν έχει ούτε στον ήλιο μοίρα. Και το πως θα ζήσει από δω και πέρα θα’ ναι πρόβλημα. Αυτός τους έπεισε όλους πως είναι ζάμπλουτος και πως με τα δισ. δολάρια θα βοηθούσε τους Έλληνες να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.
Η ανθρώπινη αφέλεια στο μεγαλείο της. Καλά λέει ο λαός μας «τους αφελείς με την κόσα να τους θερίζεις δεν τελειώνουν».
Γ.Δ.


Μονότονα το ίδιο μασάλι
Θέμα Θράκης πάλι από την πλευρά της Τουρκίας, μέσω της γνωστής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ).
Η παραπάνω οργάνωση κατέθεσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαμαρτυρία γιατί λέτε;
Για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων σε μικρά χωριά της Ροδόπης και Ξάνθης και συστημικό ρατσισμό εναντίον της «τουρκικής κοινότητας της Θράκης», όπως αποκαλεί την μειονότητα στα ορεινά χωριά.
Τώρα εμείς εδώ που ζούμε ειρηνικά και χωρίς διακρίσεις γνωρίζουμε ότι κλεισίματα σχολείων σε μικρά χωριά έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται εδώ και πολλά χρόνια και σε χριστιανικά χωριά της πλειοψηφίας κι όχι μόνο της μειονότητας. Άρα το θέμα που έθεσε η Οργάνωση άλλους σκοπούς εξυπηρετεί.
Οι κάτοικοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά ποιος πληρώνει λεωφορεία και ταξί για να μεταφέρουν τα παιδιά σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Κι αυτός που πληρώνει είναι το ελληνικό δημόσιο. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Και τα μασάλια κάποτε κουράζουν όταν μονότονα επαναλαμβάνονται.
Γ.Δ


Καραντίνας το ανάγνωσμα
Δύο τα δεδομένα για την ζωή όλων μας. Πρώτο, ότι η καραντίνα ή ο αυτοπεριορισμός στην κυκλοφορία παρατάθηκε, όπως αναμενόταν εξάλλου, μέχρι 7 Δεκεμβρίου.
Δεύτερο στοιχείο, ότι σταδιακά έχουμε λιγότερους φορείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Άρα, συμπερασματικά, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, και ελεγχόμενα και το ιικό φορτίο μειώνεται, τότε μπαίνει φρένο στον ιό. Κι αν αυτό διατηρηθεί τον Δεκέμβριο, τότε η νόσος θα ελεγχθεί, ενώ παράλληλα θ’ αρχίσουν και οι εμβολιασμοί.
Αισιοδοξία λοιπόν; Γιατί όχι; Οι ενδείξεις αυτό δείχνουν.
Τι μένει; Μια βδομάδα ακόμη κλείσιμο μέσα, φροντίδα με τα χέρια και οπωσδήποτε τη μάσκα.
Γ.Δ.


Χάνονται ονόματα
Την διαπίστωση σίγουρα θα την έχετε κάνει κι εσείς. Ότι οι νέοι γονείς, σε μεγάλο ποσοστό τους, λειτουργούν πιο ελεύθερα στην  εκλογή ονόματος των παιδιών τους.
Αν μάλιστα τα ονόματα των γονιών τους είναι από αυτά που δεν «ακούγονται ευχάριστα» τότε δεν το συζητούν καθόλου. Προχωρούν στη δική τους επιλογή και μόνον.
Έτσι, σταδιακά, ονόματα γυναικεία που έχουν σχέση με τα λουλούδια (Λεμονιά, Γαρουφαλλιά κλπ), χάνονται. Το ίδιο αναλογικά συμβαίνει με τα αρσενικά ονόματα όπως Πρόδρομος, Ονούφριος, Προκόπης.
Στη θέση αυτών των ονομάτων οι νέοι γονείς προτιμούν αρχαιοελληνικά συνήθως, εύηχα και με ιστορικό φορτίο, π.χ. Αλέξανδρος.
Γ.Δ.


Χάνονται τα τοπικά
Βέβαια μέσα στις αλλαγές που γίνονται, υπάρχουν και κάποια ονόματα που χάνονται διότι έχουν τοπική προέλευση όπως Δημόκριτος, Πρωταγόρας κλπ.
Κάποιοι Αβδηρίτες, ελάχιστοι, θέλοντας να τιμήσουν το μεγάλο τέκνο του τόπου τους, βάπτιζαν μ’ αυτά τα παιδιά τους.
Σήμερα όμως μειώθηκε έως εξαφανίσεως το όνομα Δημόκριτος στ’ Άβδηρα.
Αν υπάρχει θα είναι ένα και μοναδικό.
Παράλληλα, οι νέοι, όταν θέλουν να βάλουν το όνομα του παππού Γιώργου π.χ., ποτέ δεν θα φωνάξουν το παιδί «Γιωρίκα»  εάν είναι πόντιοι.
Στη διαδρομή του χρόνου χάνονται κι αυτά τα υποκοριστικά φυλετικής καταγωγής τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.
Γ.Δ.


Χάριν συντομίας
Και μια και σήμερα ασχολούμαστε με το θέμα των ονομάτων, ν’ αναφέρω και μια άλλη πλευρά η οποία συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τις μέρες μας.
Το ίδιο συμβαίνει και στους άνδρες. Το κλασικό Τάκης (που βγαίνει σχεδόν από το 25% των ονομάτων…), Μάκης, Τούλης, Σούλης και πόσα ακόμη.
Κι έτσι, μιλάς με Κούλα και δεν γνωρίζεις ότι προέρχεται από το Αγγελική, με μια Τασούλα ότι προέρχεται από το Αναστασία.
«Εξαφανίζονται» τόσο ωραία ονόματα και καθιερώνονται τα άλλα χάριν συντομίας. Για τα γνωστά Νίτσα, Λίτσα, Βούλα, Κούλα κ αι άλλα πολλά που δεν έχουν τελειωμό.
Σύντομα μεν στην εκφορά αλλά άγνωστη η ρίζα της προέλευσής τους.
Γ.Δ.


Η ευθύνη των πράξεων
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι πολίτες, οι συνδικαλιστές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Για όλους τους παραπάνω, ευθύνες έχει μόνον η κυβέρνηση.
Όλοι οι υπόλοιποι βρισκόμαστε μακριά από την δύσκολη αυτή λέξη της Ευθύνης.
Σπανίως δε, κόμματα, παρατάξεις, Σύλλογοι, Σωματεία, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Έχουν πεισθεί και το βιώνουν λόγω ανοχής, πως έχουν μόνο δικαιώματα. Δικαιώματα και μόνον δικαιώματα και υποχρέωση προς τον εργοδότη, τον απλό λαό, την αναγνώριση ευθύνης, καμία.
Μάλιστα, έχει φθάσει η διαστρέβλωση της υπόθεσης αυτής σε τέτοιο επίπεδο, που οι απεργοί ζητούν να μην τους περικοπεί από το μισθό τους η απεργία.
Δηλαδή, απεργώ, ταλαιπωρώ, δεν εργάζομαι, αλλά δεν μειώνεται και το εισόδημά μου.
Δηλαδή, καμία ευθύνη για όλα όσα θα υποστεί η αγορά, οι επαγγελματίες οι οποίοι φορολογούνται για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και αλλού.
Γ.Δ.


Take away, click away, lockdown , Back Friday…νεύρα ο Μπαμπινιώτης
Με νέα ανάρτησή του ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφέρεται στη νέα μέθοδο click away με την οποία θα κληθούμε να κάνουμε τα ψώνια μας τα φετινά Χριστούγεννα εν μέσω κορονοϊού.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρεται στη μέθοδο click away, που έκανε γνωστή για πρώτη φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας τα εξής: «Και τώρα “click away”. Καλά να πάθετε…» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης, για να προσθέσει: «Όσοι «κατάπιαν» το take away, τώρα “καπάκι” θα καταπιούν και το click away! Τους take και τους σήκωσε το take away, τώρα τους click και τους πάτησε το click away! Και ποιος ξέρει τι τους περιμένει λίγο πιο away. Πλακώνει και η μαυρίλα της Black Friday! Καλά να πάθουν… Εμείς (οι ταπεινοί της γλώσσας μας) θα λέμε “(παραγγελία) για το σπίτι” το take away και “(παραγγελία) για έξω” το click away. Και θα καταλαβαινόμαστε… Επίσης, – το ξεκαθαρίζω – προσωπικά, έχοντας έντονη την αίσθηση του χιούμορ και την τάση αυτοσαρκασμού, δεν με θίγουν κάποια άκακα γλωσσικά πειράγματα. Και προσοχή! Δεν είμαι υπέρ τού “καμία ξένη λέξη στην γλώσσα μας” είμαι εναντίον τού “κατακλυσμού της γλώσσας μας από ξένες λέξεις”. Δεν διαφέρουν αυτά;», σημείωσε.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…