Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

0

Πολιτισμικό χάσμα
Υπάρχει άνθρωπος ή ομάδες ανθρώπων που έναντι άλλων ομάδων στον ίδιο κοινωνικό χώρο ευρισκόμενοι, να έχουν μεταξύ τους μεγάλο Πολιτισμικό χάσμα.Αυτό είναι συνηθισμένο στις κοινωνίες και από το σημείο αυτό ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις.
Είναι ένας σοβαρός παράγοντας το πνευματικό επίπεδο μεταξύ των ομάδων, είναι και το οικονομικό, όμως το πολιτισμικό όπου υφίσταται είναι η πλέον σοβαρή διαφορά.
Άνθρωποι ή ομάδες που έχουν αποκτήσει χρήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν ένα ποίημα, ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό έργο, μια θεατρική παράσταση.
Αυτό το πολιτισμικό χάσμα υπάρχει στις κοινωνίες και βέβαια και στη δική μας, εδώ στην Ξάνθη. Είναι δίπλα μας, το ζούμε.
Γ.Δ.


Περί λαϊκισμού
Στην πολιτική ζωή του τόπου μας από την εποχή ακόμη της ίδρυσης και λειτουργίας του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους το 1828 και μετά που άρχισε να στήνεται, εμφανίστηκε παράλληλα και ο λαϊκισμός.
Εγκαταστάθηκε μαζί, εκεί, δίπλα. Και από τότε, δύο αιώνες κοντά, πορεύεται και μεγαλουργεί μέχρι τις μέρες μας.
Ολόκληρα βιβλία μπορεί να γράψει κανείς για τον ελληνικό λαϊκισμό. Με ονόματα αυτών που τον υπηρέτησαν, με ημερομηνίες, με τις εμφανίσεις του και βέβαια με τα αρνητικά έως καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε στη δημόσια ζωή και τις καταστροφές που δημιούργησε από τότε μέχρι και σήμερα.
Γ.Δ.


Και σε τοπικό επίπεδο
Ο λαϊκισμός βέβαια δεν είναι ένα φαινόμενο περιορισμένης εμφάνισης. Απεναντίας. Υπάρχει και λειτουργεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά υπάρχει και σε τοπικό επίπεδο, όπως π.χ. και στην Ξάνθη μας.
Παντού ο λαϊκισμός έχει πιστούς οπαδούς και κυρίως ανθρώπους που μέσω του λαϊκισμού κερδίζουν αξιώματα, θέσεις, δύναμη.
Παρότι κατά γενική ομολογία τον λαϊκισμό δεν τον νικάς με άλλον λαϊκισμό, η ήττα του είναι δύσκολη. Κι αυτό οφείλεται στα ψεύδη και τις υπερβολές που χρησιμοποιεί και τα οποία χαϊδεύουν ευχάριστα τ’ αυτιά του λαού, όταν η αλήθεια είναι δύσκολη, πικρή και δεν κανακεύει τα κατώτερα ένστικτα του λαού.
Έχουμε κι εδώ το φρούτο του λαϊκισμού. Το ζούμε, το βλέπουμε, το ακούμε. Είναι απωθητικό το πρόσωπό του, χυδαίο και άσχημο.
Όμως ο λαϊκισμός είναι εδώ. Ενδεδυμένος με ωραία ρούχα για να εξαπατήσει. Και το κάνει δυστυχώς.
Δύσκολα, πολύ δύσκολα καταπολεμάει μια κοινωνία, μικρή ή μεγάλη τον λαϊκισμό. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια
Δυο λόγια για τον Ανδρέα Δημητριάδη, συμπολίτη, πρωτεργάτη του Αιμοδοτικού Εθελοντισμού της Ξάνθης.
Έφυγε από κοντά μας και γέμισε θλίψη τους οικείους του.
Ήταν από τους πρώτους στο ξεκίνημα του Συλλόγου Εθελοντών, μαζί με τον Λευθέρη Μαυρίδη και άλλους «ζαχαράδες» που ξεκίνησαν την ιστορία αυτή το 1975.
Του εύχομαι προσωπικά «καλό ταξίδι» όπως και τα μέλη της «Αγάπης».
Τον γνώριζα, συνεργαστήκαμε, τρέξαμε μαζί για τον Σύλλογο στα δύσκολα εκείνα χρόνια.
Ελάχιστη κατάθεση τιμής στην προσφορά του τα λόγια αυτά.
Γ.Δ.


Μεγαλώνει η ανησυχία – Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα
Εύλογη είναι η ανησυχία σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα. Εύλογα και τα ερωτηματικά καθώς κοντεύει μήνας από τότε που εφαρμόζεται το lockdown  στην Θεσσαλονίκη και 20 μέρες στην υπόλοιπη χώρα και τα κρούσματα δεν μειώνονται αισθητά αλλά ούτε και σταθεροποιείται η καμπύλη ώστε να αρχίσει ένα πέφτει. Τα νοσοκομεία έχουν φουλάρει, το ίδιο και οι ΜΕΘ και ακούγεται ότι θα μεταφέρονται με τρένα στην Αθήνα οι ασθενείς! Στο κόκκινο είναι πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως οι Σέρρες αλλά και ό Έβρος. Τι συμβαίνει  και δεν αποδίδουν τα μέτρα; Δεν τηρούνται σωστά;
Τελικά μάλλον φτάσαμε σ’ ότι απευχόμαστε… και ας ελπίσουμε να σταματήσει εδώ και να μην ζήσουμε τον εφιάλτη της Ιταλίας…
Μ.Ξ.


«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσεις 5 χρόνια κοσκινίζει»
Αυτό που συμβαίνει με την επιδότηση του 12% κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης δεν έχει προηγούμενο και πραγματικά πλέον λαμβάνει τραγελαφικές καταστάσεις. Πριν στεγνώσει η μελάνη της τελευταία ΚΥΑ που εισήγαγε τον κανόνα de minimis έρχεται νέα ΚΥΑ που τον αφαιρεί! Δύο νόμους και 4 ΚΥΑ μετράμε προς το παρόν! Αν δεν είναι αυτό για γέλια ασφαλώς είναι για κλάματα!
Εδώ ταιριάζει η παροιμία: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ένα χρόνο κοσκινίζει»! Και να’ ταν ένας μόνο ο χρόνος θα ήταν καλά, αλλά είναι 5 τα χρόνια…
Είναι απλό, ο σχεδιασμός είναι από τα 120 εκ. ευρώ που είναι οι οφειλόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων να δοθούν περίπου τα 2 εκ. ευρώ. Γι αυτό και όλες αυτές οι παλινωδίες…
Μ.Ξ.


Έφερε την κάρτα!
Συμπολίτης που διάβασε το χθεσινό σχόλιο της στήλης «μάθε γιατρέ μου…» και το οποίο αναφερόταν στην λανθασμένη γραφή αλλά και έκφραση της ειδικότητας του ιατρού χειρουργού, ο αθεόφοβος μου έφερε μια κάρτα γιατρού για επιβεβαίωση.
Για να βεβαιώσει το λάθος που δεν το γνώριζε ούτε ο ίδιος ο γιατρός που η κάρτα του έγραφε «Ορθοπαιδικός Χειρούργος».
Ελπίζουμε ο γιατρός να διορθώσει το λάθος με την εκτύπωση νέων καρτών.
Γ.Δ.


Ποδόσφαιρο για φυλακισμένους
Το να αφιερώσεις χρόνο στο να παρακολουθήσεις την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας, απαιτείται ιδιαίτερος μαζοχισμός.
Λοιπόν, δυο λόγοι, ο ένας ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η επαγγελματική διαστροφή (;) με οδήγησαν στο να δω το παιγνίδι της Εθνικής Ελλάδος με την Σλοβενία.
Συμπέρασμα; Με μια λέξη απογοήτευση. Όπως είπα το παιγνίδι δεν κρίνεται. Σα να αγωνίζονταν επαρχιακές ομάδες. Επίπεδο Γ΄ Εθνικής Ελλάδος. Τίποτε με σχέδιο, με αρχή και τέλος, ένα αλαλούμ, ένα τσούρμο παίκτες που δεν γνώριζαν που πατάνε και που πάνε.
Ξεχώρισε ο Φορτούνης μέσα στη γενική μετριότητα.
Και να κέρδιζε η Εθνική ομάδα δεν θα την άξιζε τη νίκη.
Μετά από την εικόνα αυτού του κακού ποδοσφαίρου που παρουσίασε η Εθνική μας, ο φίλαθλος πώς να πάει στο γήπεδο; Τι να πάει να δει;
Αντιποδόσφαιρο;
Γ.Δ.


Εθνική λεγεωνάριων
Θα επιμείνω στον προβληματισμό που εξέθεσα πριν λίγες ημέρες. Πως μπορείς να φτιάξεις εθνική ομάδα όταν οι ελληνικές ομάδες έχουν γεμίσει από ξένους;
Όταν χρόνο το χρόνο το επίπεδο των παικτών πέφτει; Όταν οι όποιοι καλοί που ξεχωρίζουν φεύγουν για άλλες ομάδες της Ευρώπης;
Και πως να φτιάξει σύνολο ο προπονητής όταν εννιά στους ένδεκα είναι διασκορπισμένοι δεξιά-αριστερά;
Κι όταν βέβαια το ποδόσφαιρο που τους διδάσκουν είναι πώς να στείλουν τη μπάλα προς τα πίσω;
Η Εθνική μας με τη Σλοβενία έπαιζε την μπάλα στη δική της περιοχή αντί στης αντιπάλου!…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …