Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

0

Οικονομική στήριξη
Πολύς λόγος γίνεται την δύσκολη αυτή περίοδο του υγειονομικού κινδύνου για την ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων.
Προφανώς αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας θα λέγαμε διότι μαζί με την υγεία δοκιμάζεται παράλληλα και η οικονομία.
Γι’αυτό εξάλλου η κυβέρνηση στηρίζει μέσω αποφάσεων τις ευκολίες στην πληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων αυτών, είτε παρατάσεως των ημερομηνιών είτε αυξάνοντας τις δόσεις, είτε ρυθμίζοντας ή ακόμη εφαρμόζοντας μέτρα άμεσης χρηματοδότησης των αυτοπασχολούμενων, των εργαζομένων, των ανέργων.
Όλα είναι σωστά και προς την σωστή κατεύθυνση. Η ενίσχυση τους στηρίζει, επαγγελματίες και εργαζόμενους, να «τα βγάλουν πέρα».
Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο.
Γ.Δ.


Ένδειξη ανταποδοτικότητας
Ας δούμε ποιο είναι «αυτό το άλλο, το οποίο αφορά μια μεγάλη μερίδα πολιτών κάθε κατηγορίας και μορφής εργασίας του.
Εννοούμε την επιβράβευση. Την επιβράβευση από την κυβέρνηση όσων κατορθώνουν και πληρώνουν τους φόρους και γενικότερα τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την πρόταση αυτή κατέθεσε προς την κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το οποίο θεωρεί απαραίτητο ένα πλέγμα κινήτρων για να συνεχίσει ο μέσος πολίτης που έχει τη δυνατότητα να εξοφλεί τα κάθε είδους «ραβασάκια» κι έτσι να ενισχύει τα κρατικά έσοδα. Μια επιβράβευση λοιπόν από την πολιτεία προς τους συνεπείς πολίτες ως ένδειξη ανταποδοτικότητας για την περαιτέρω καλή συνεργασία των δύο μερών.
-Η κυβέρνηση θα το ακούσει;
Γ.Δ.


Κυκλοφορούν
Μπορεί ν’απέχουμε ως Ξάνθη κάμποσα χιλιόμετρα από την Αθήνα, όμως τα νέα, τα σχόλια, οι φήμες κυκλοφορούν στο «μικρό χωριό».
Έτσι, οι κεραίες της στήλης έπιασαν κάποια σήματα για δύο στελέχη. Το ένα στην κυβέρνηση με υπουργικό αξίωμα αρκετά υψηλό, το άλλο στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά εκτός του Ελληνικού Κοινβουλίου.
Και τα δύο στελέχη, λένε οι κακές γλώσσες, πως είναι παραγκωνισμένα από τους αρχηγούς τους.
Για τον πρώτο θα δείξει σύντομα με τον ανασχηματισμό. Για τον δεύτερο αργούν μεν οι ευρωεκλογές, αλλά τη φορά αυτή δεν θα είναι, λέγεται, υποψήφιος.
Γ.Δ.


Τέξας γίναμε
Όσοι παρακολουθείτε το αστυνομικό ρεπορτάζ, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει τις τελευταίες μέρες, πέρα από τη συνηθισμένη –και αδικαιολόγητη – έντονη δράση των διακινητών μεταναστών που συνεχίζεται σταθερά και αδιάλλειπτα, έχουμε λοιπόν εσχάτως μία έντονη δραστηριότητα και στη διακίνηση όπλων.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε δυο-τρεις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί από τους αστυνομικούς της Περιφέρειάς μας διακινητές όπλων. Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει ξαφνικά και η Περιφέρειά μας έχει γίνει… Τέξας με τόσα όπλα που κυκλοφορούν. Μήπως θα πρέπει να ανησυχήσουμε;
Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι οι αστυνομικοί έχουν εξαρθρώσει κάποιο κύκλωμα και σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τους συγχαρούμε…


Στον 21ο αιώνα στην Αμερική!
Ανέκδοτο έχει καταντήσει η καταμέτρηση ψήφων στις Αμερικανικές εκλογές. Σχεδόν 4 μέρες μετά κι ακόμη οι Αμερικανοί δεν ήξεραν ποιος θα είναι ο πρόεδρός  τους. Στον αιώνα της ταχύτητας της μετάδοσης της πληροφορίας και στην χώρα που θεωρείται η πιο προηγμένη τεχνολογικά, συμβαίνουν αυτά!  Πιο κοντά βέβαια στον Λευκό Οίκο ήταν εξ αρχής ο Μπάιντεν αλλά την ίδια στιγμή ο Τραμπ δεν λέει να το βάλει κάτω και κινείται νομικά ζητώντας επανακαταμέτρηση σε κάποιες κρίσιμες πολιτείες, ενώ με δηλώσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και τηλεοπτικές αναπτύσσει μια ρητορική συνωμοσιολογίας, μιλά για νοθεία και σκηνοθετεί κλίμα διχασμού με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς το κλίμα είναι φορτισμένο και πολλοί οπαδοί του κυκλοφορούν οπλισμένοι.
Πραγματικά απίστευτο να συμβαίνουν όλα αυτά στον αιώνα μας σε μια χώρα που θεωρείται πολιτισμένη και όχι τριτοκοσμική!
Μ.Ξ.


Δράση μεταρρυθμιστική
Το έχει επισημάνει και κατά το παρελθόν η στήλη και το υποστηρίζει πάντα πως στην δημόσια ζωή οι άνθρωποι πως εκλέγονται οφείλουν πρωτίστως να δρουν μεταρρυθμιστικά.
Σε αντίθεση δηλαδή με την κρατούσα άποψη μεγάλης μερίδας κατεχόντων αξιωμάτων που δρουν διαχειριστικά.
Θα ρωτήσει ενδεχομένως κάποιος : «Είναι εύκολο να δρα ο φορέας, τα άτομα, ο επικεφαλής μεταρρυθμιστικά;»
Απαντάμε πως όχι. Κάθε άλλο. Όμως αξίζει η προσπάθεια διότι οι κοινωνίες πάνε μπροστά από τις μεταρρυθμίσεις που τολμούν και εφαρμόζουν οι ξεχωριστοί.
-Θυμίζω. Μην είσαι ο καλύτερος, να είσαι ο μοναδικός.
Γ.Δ.


Άρχισαν οι αντιδράσεις
Η Ιστορία, ταπεινή μου γνώμη, θα είναι αμείλικτη με τον Τραμπ. Κι αυτό διότι ήδη έχει δυναμητίσει το μετεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ με τη μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος.
Ήδη τα γεγονότα ξεκίνησαν. Το μήνυμα στάλθηκε προς τα κάτω, τη λαϊκή, φτωχή και μη επαρκώς ενημερωμένη βάση των ψηφοφόρων του.
Οι οποίοι «ντοπαρίστηκαν» κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, τον άκουσαν να δηλώνει ότι «νικήσαμε, είμαστε οι νικητές».
Πρωτοφανές; Ναι.
Πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο Ομπάμα εκλεγόταν, η Αμερική ανέπνεε. Σήμερα δεν μπορεί γιατί ο Τραμπ έφερε ένα σύννεφο, μια σκόνη κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Μια δηλητηριασμένη σκόνη που θ’απαιτήσει αρκετή δουλειά από τον Μπάιντεν για να φύγει.
Γ.Δ.


Καλή καραντίνα!
Σε καραντίνα έχει μπει όλη η χώρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Μια νέα πραγματικότητα από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και βλέπουμε… Το 13033 επανήλθε στη ζωή μας και διαμορφώνει την καθημερινότητα μας. Πιο προετοιμασμένοι , είναι αλήθεια από την πρώτη φορά αλλά το ίδιο ανήσυχοι και φοβισμένοι καθώς τα νούμερα είναι μέρα με την μέρα όλο και πιο απειλητικά ενώ την ίδια στιγμή πιέζεται επικίνδυνα και δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας.
Ας ελπίσουμε κι αυτή τη φορά να βγούμε δυνατοί από την νέα καραντίνα και ας ευχηθούμε: «Καλή λευτεριά» από τον κορωνοϊό!
Μ.Ξ.


 Τηλεφώνημα για την Κύπρο
Πρωϊνός συμπολίτης στην τηλεφωνική γραμμή.  Με ξάφνιασε όχι για την πρωινή του επικοινωνία, όσο για το θέμα που έθιξε.
Μου αναφέρθηκε για το Κυπριακό θέμα. Για τη συνάντηση Αναστασιάδη και Τατάρ που έγινε σε ψυχρό κλίμα.
Αλίμονο, μου είπε. Τι περίμενε ο Αναστασιάδης και όλοι οι πρώην πρόεδροι της Κύπρου, να λυθεί το Κυπριακό; Μας δουλεύουν κι εμάς και τους Κύπριους γιατί δεν θέλουν τη λύση! Σου θυμίζω τι είπε ο Μουσταφά Ακιντζί ύστερα από 45 χρόνια προσφοράς και αγώνων για να πραγματωθεί το όραμα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου. Είπε: «Καλή τύχη στους ανθρώπους της Κύπρου».
Πάντως, κατά την άποψή τη δική μου πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. μια νέα ευκαιρία για λύση επανένωσης, αν δοθεί, θα είναι και η τελευταία. Οι συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για παιχνίδια τακτικής και σπατάλης χρόνου.
Όλα τα μέρη, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν ενώπιον καθοριστικών διλημμάτων. Και όλοι θα κριθούν από τις αποφάσεις τους. Αυτό που απαιτείται είναι τόλμη και ρεαλισμός.
Γ.Δ.


Έχει …χαρτούρα το πρόγραμμα την επιχορήγηση των επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων που υλοποιεί η περιφέρεια με χρήματα του ΕΣΠΑ όπως είναι φυσικό έχει μεγάλη απήχηση στον επιχειρηματικό κόσμο που περιμένει ως μάνα εξ΄ ουρανού μια ενίσχυση εν’ όψει μάλιστα και του δεύτερου lockdown. Γι αυτό και συνωστίζονται έξω από το Πρωτοδικείο και τα ΚΕΠ στην συνέχεια για να προλάβουν να καταθέσουν εγκαίρως τον φάκελο και την αίτηση ώστε να έχουν μια καλή σειρά. Αυτό που προκαλεί άγχος είναι μήπως εξαντληθεί το κονδύλι των 45 εκ. ευρώ και μείνουν εκτός καθώς τον Μάρτιο κλείνει το πρόγραμμα.  Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως είναι σχεδιασμένο το πρόγραμμα έχει …χαρτούρα και αυτό το λένε τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι λογιστές και οι μελετητές που κάνουν όλη τη δουλειά γιατί όσο και μυημένος να είναι κανείς με την ηλεκτρονική τεχνολογία υπάρχουν πολλά πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν και μόνο ένας εξειδικευμένος  επαγγελματίας και έμπειρος μπορεί να τα καταφέρει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…