Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

0

Λίγα λόγια για το Αφιέρωμα
Το σημερινό αφιέρωμα της Εφημερίδος μας στα χάνια της Ξάνθης αποτελεί μια αναφορά συνολικά σε μια χρονική περίοδο της ιστορίας της Ξάνθης.
Συστατικό αυτής της ιστορίας αποτελούν και τα «χάνια»,  οι χώροι και οι τόποι που φιλοξενούσαν επισκέπτες παρέχοντας στέγη και ύπνο ανθρώπων και ζώων. Γι’ αυτό και τα μεγάλα χάνια διέθεταν και εσωτερικούς χώρους και αυλή για σταυλισμό των ζώων και παραμονή των κάρων.
Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης της εφημερίδας Κώστας Μαυρομάτης, Συλλέκτης και Ερευνητής, ενώ οι φωτογραφίες προέρχονται από την προσωπική του συλλογή.
Το αφιέρωμα αναφέρεται στα Χάνια που έχουν απομείνει στην Ξάνθη, τα περισσότερα σε άσχημη κατάσταση αφού δεν υπήρξε κανένα ιδιωτικό ή κρατικό ενδιαφέρον για την συντήρηση και ανάδειξη κάποιων εξ’ αυτών. Ας μην ξεχνούμε πως αποτελούν, αυτά που διασώζονται ακόμη, την κτιριακή- αρχιτεκτονική ιστορία μιας μεγάλης χρονικής περιόδου που σήμερα λόγω εγκατάλειψης, κινδυνεύει να λησμονηθεί.
Μικρή συμβολή στην γνωριμία τους, αποτελεί το Αφιέρωμα της εφημερίδας.
Γ.Δ.


Αρκουδοκουβέντες
Ακόμη συζητούν οι Ξανθιώτες για το χουνέρι που τους έκανε άγνωστος φαρσέρ για την αρκούδα που βγήκε τσάρκα με τα μικρά της λίγο έξω από την πόλη, εκεί κοντά στην Παναγία Καλαμού.
Κάποιοι, λίγοι, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η αρκούδα πήρε τα μικρά της και βγήκε βόλτα για να γνωρίσουν την πόλη από κοντά, αφού βαρέθηκαν τη μοναξιά του δάσους.
Ίσως και να τις ψάχνουν για να τις φωτογραφίσουν κιόλας.
Τέλος πάντων, η «ιστορία» ήταν ωραία, το γλεντήσαμε το θέμα, ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Για λίγο άλλαξε το θέμα συζήτησης της περιόδου με τον κορωνοϊό.
-Και εις άλλα με υγεία…
Γ.Δ.


Βαρύ τίμημα
Θέλεις δε θέλεις, η κουβέντα θα πάει στην πανδημία που έχει βρει τον πλανήτη.
Από τη μια οι κουβέντες για την έξαρση στη βόρεια Ελλάδα που δημιούργησε απορίες και ερωτηματικά για το πώς έγινε αυτό.
Από την άλλη η βεβαιότητα ότι όντως στις επόμενες ημέρες, αν όχι εβδομάδες, θα ζήσουμε άσχημες στιγμές.
Οι Θεσσαλονικείς πλέον έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, έχουν τρομοκρατηθεί με όσα συμβαίνουν γύρω τους και απορούν πώς έφθασαν σ’ αυτό το σημείο.
Δεν θέλω να δημιουργήσω πανικό, αλλά η ανησυχία και ο φόβος έχουν ήδη χαραχθεί στο βλέμμα τους όπως οι ίδιοι ομολογούν.
Πληρώνουν βαρύ τίμημα τόσο αυτοί όσο και οι γειτονικοί νομοί και όλοι ψάχνουν τις αιτίες. Τώρα όμως είναι ήδη αργά. Τότε που έπρεπε είχαν χαλαρώσει και ιδού το τίμημα.
Γ.Δ.


Σκέψεις
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν του καλού νέου και της άσχημης ακόμη σημερινής κατάστασης, οφείλουμε όλοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να ανασυνταχθούμε.
Ασφαλώς, γνωρίζουν όλοι ότι όταν περάσουν αυτές οι τραγικές στιγμές που ζούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε μέσα στο 2021 κάποια πράγματα.
Ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά με αργή ανάκαμψη της οικονομίας, γι’ αυτό και θ’ απαιτηθεί να ληφθούν αποφάσεις όπως τι πρέπει να κάνουμε για την οικονομία, τι για τους ανέργους, τι για τους νέους, τι για το ΕΣΥ, τι για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες.
Με λίγα λόγια, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να ανασκουμπωθούμε για άλλη μια φορά και να τραβήξουμε μπροστά.
Γ.Δ.


Σοκ τα αποτελέσματα των rapid test της Πέμπτης στην Ξάνθη – 44,5% ο δείκτης θετικότητας
Σοκ προκάλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα rapid test που έγιναν στην Ξάνθη την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αφορούν την Ξάνθη είναι τα εξής:
Στον εξωτερικό χώρο απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου έγιναν 201 έλεγχοι και βρέθηκαν 89 θετικά (44,2%). Πρόκειται για 50 άνδρες και 39 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 43 έτη! Ενδεικτικό είναι ότι σ΄ άλλες περιοχές όπως ο Βόλος προέκυψαν 44 θετικά στα συνολικά 368 rapid test (11,99%). Το ίδιο ποσοστό και λιγότερο στην Λαμία και στο Ναύπλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν ενδοοικογενειακά , δηλαδή άτομα που είχαν κρούσμα στην οικογένεια και προσήλθαν για έλεγχο και 12 ήταν παλιότερα , δηλαδή είχαν διαγωνιστεί θετικά, μπήκαν σε καραντίνα και σε 12 – 13 μέρες έκαναν νέο τεστ και ξαναβγήκαν θετικοί και βέβαια τέθηκαν ξανά σε καραντίνα!
Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός. Σ’ ότι αφορά τα τεστ της Παρασκευής σε σύνολο 130 ελέγχων βρέθηκαν 14 θετικά  δηλαδή και πάλι 10% ο δείκτης θετικότητας.
Μ.Ξ.


Κόσμος πάει κι έρχεται παρά το lockdown
Η Θεσσαλονίκη ζει δραματικές στιγμές από τον κορωνοϊό καθώς έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, έχουν επιταχθεί ιδιωτικές κλινικές ενώ είναι έτοιμα βαγόνια τρένου «ασθενοφόρα» και C 130 για να μεταφέρουν ασθενείς σε ΜΕΘ της Αθήνας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης έχει θέσει σε εφαρμογή το plan b. Την ίδια στιγμή λοιπόν που τα κανάλια κάνουν ρεπορτάζ μέσα από τις ΜΕΘ και μεταδίδουν εικόνες εφιαλτικές το κλίμα αλλάζει άρδην όταν ακούγονται διάφορες δηλώσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους ότι θα ανοίξουμε σταδιακά από το την 1η ή την 15 Δεκέμβρη. Απ’ την μια ο εφιάλτης και από την άλλη τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, του προκαλούν σύγχυση και σε συνδυασμό με την κούραση και την διάθεση να δραπετεύσει από το πρόβλημα τον οδηγούν σε λαθεμένες συμπεριφορές. Έτσι αρνείται να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα. Τον Μάρτιο πετύχαμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό γιατί υπήρχε φόβος και τηρούνταν τα  μέτρα. Τώρα όμως που τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά ξαφνικά ξεθαρρέψαμε …Η εικόνα της πόλης μας και όλων των άλλων πόλεων  δεν μοιάζει με πόλη σε lockdown.  Κόσμος κινείται στους δρόμους και στα μάρκετ.  Ξαφνικά όλοι έγιναν αθλητές ή περιπατητές ενώ έλιωναν παλαιότερα στον καναπέ. Ξαφνικά όλοι βρήκαν κι ένα ζώο να βγάζουν βόλτα…
Χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει ότι δεν αστειεύεται…
Μ.Ξ.


Η μυρωδιά του ξύλου
Παλιά, στην πόλη και τα χωριά, η κύρια μορφή θέρμανσης στα σπίτια ήταν η ξυλόσομπα.
Οι νοικοκυραίοι από νωρίς προμηθεύονταν τα ξύλα, τα αποθήκευαν, καθάριζαν τις σόμπες τους και τα μπουριά και περίμεναν τον χειμώνα.
Σταδιακά αυτό άλλαξε. Εμφανίστηκαν σόμπες πετρελαίου, υγραερίου και με την ανοικοδόμηση τα σπίτια θερμαίνονταν με λέβητες πετρελαίου, τα γνωστά καλοριφέρ.
Τα θυμήθηκα αυτά προχθές βράδυ όταν σε βόλτα στη γειτονιά μου’ ρθε η μυρωδιά από καμένα ξύλα, από ξυλόσομπα. Άραγε για ποιο λόγο ξαναγύρισαν κάποιοι συμπολίτες στο παλιό υλικό θέρμανσης; Για λόγους οικονομίας ή για λόγους συναισθηματικούς;
Πάντως το ξύλο έχει θετικά, λίγα, και περισσότερα αρνητικά σήμερα.
Γ.Δ.


Σκάνε μύτη τα εμβόλια
Ιδού όμως και τα ευχάριστα επιστημονικά νέα. Μέρα με τη μέρα σκάνε μύτη οι πληροφορίες για τα αναμενόμενα εμβόλια. Μάλιστα, οι ειδήσεις είναι θετικές, αισιόδοξες και ελπιδοφόρες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Κάποια δε εργαστήρια αναφέρουν πως από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τη χορήγηση εμβολίων.
Γενικά, ο χρόνος πλέον για εμβόλια είναι εδώ, η θεραπεία επίσης και η λύτρωση από την ασθένεια είναι θέμα χρόνου.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Όπως καλό νέο είναι η δήλωση του πρωθυπουργού πως το εμβόλιο, όσο κι αν κοστίζει, θα χορηγηθεί προς όλους τους Έλληνες δωρεάν.
Γ.Δ.


Σας ευχαριστούμε
Θα ήταν άραγε αφελές εάν έλεγα πως η ανθρωπότητα οφείλει να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους επιστήμονες που δούλεψαν νυχθημερόν για να βρουν το εμβόλιο;
Θα ήταν πλεονασμός να μην αγνοήσουμε τις επιχειρήσεις που επένδυσαν εκατομμύρια στην έρευνα για το εμβόλιο;
Υποστηρίζω πως έχουμε την ελάχιστη οφειλή προς τις ερευνητικές εταιρείες όπως και τους ειδικούς επιστήμονες.
Γνωρίζω πως κάποιοι θα μιλήσουν για κέρδος. Απαντώ. Ναι, αποτελεί κινητήρια δύναμη το κέρδος. Εκείνο όμως που μετράει είναι το έντιμο κέρδος και βέβαια το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι η σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αυτό γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν και κάποιοι, λίγοι το ξεχνούν;
Θάρρος και υψηλοφροσύνη χρειάζεται για να πεις ένα ειλικρινές «Σας ευχαριστούμε»!
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…