Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Πάνω από 900 αιτήσεις σε μια μέρα για την μη επιστρεπτέα

Πάνω από 900 αιτήσεις σε μια μέρα για την μη επιστρεπτέα

1

Άνοιξε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η πλατφόρμα –  Εκταμίευση έως και μία εβδομάδα μετά την β΄ αίτηση, υποστηρίζει στέλεχος της ΔΕΣΜΟΣ

 

 

Οικονομολόγος Α. Μπερμπέρογλου : Έχει γραφειοκρατία… Γενικά πολλή δουλειά για μικρά ποσά»

 

 

Μέγας «συνωστισμός» επικρατεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr/mis για το πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στην ΑΜΘ». Η πλατφόρμα άνοιξε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και  σύμφωνα με πληροφορίες μας από την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ που διαχειρίζεται το πρόγραμμα μέσα σε μία μόνο μέρα είχαν υποβληθεί πάνω από 900 αιτήσεις και είναι σε εκκρεμότητα άλλες τόσες!

Πάνω από 900 αιτήσεις σε μια μόνο μέρα για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων

Μιλώντας στο «Ε» το στέλεχος της ΔΕΣΜΟΣ κ. Θάνος Παπανικολάου ανέφερε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατά προτεραιότητα υποβολή των προτάσεων ωστόσο  συνέστησε στους επιχειρηματίες να μην υπάρχει πανικός ούτε άγχος καθώς όπως είπε: «Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο προϋπολογισμός του να καλύψει όλους του δικαιούχους» , ενώ για το ρυθμό υποβολής σημείωσε : «Οι ρυθμοί είναι πολύ καλοί και το σύστημα ανταποκρίνεται πολύ καλά. Κι αυτό αποδεικνύεται ότι μέσα σε μια μέρα έχουν υποβληθεί πάνω από 900 αιτήσεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό σ’ ότι αφορά τις προϋποθέσεις, ωστόσο χρειάστηκε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο Πρωτοδικείο ή στο ΚΕΠ για την έκδοση πιστοποιητικών και κάποια απ’ αυτά αντικαταστάθηκαν από Υπεύθυνες δηλώσεις και θα προσκομιστούν σε δεύτερη φάση».

Εκταμίευση έως και μία εβδομάδα μετά την β΄αίτηση

Αναφορικά δεν με το χρόνο που θα εκταμιευτούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ο κ. Παπανικολάου τον προσδιόρισε έως και σε μία εβδομάδα από την υποβολή της β΄ αίτησης εκταμίευσης με την προϋπόθεση να έχει γίνει ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονται. Αυτό όμως εξαρτάται από τον όγκο των αιτήσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν. «Αφού υποβληθεί η πρώτη αίτηση με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και ελεγχθεί ακολουθεί η απόφαση ένταξης. Μετά υποβάλλεται νέα αίτηση για την εκταμίευση και αφού ελεγχθεί και αυτή γίνεται η εκταμίευση . Μπορεί και σε μια εβδομάδα από την υποβολή αλλά θα εξαρτηθεί από τον όγκο των αιτήσεων που είναι υπό έλεγχο», εξηγεί ο κ. Παπανικολάου.

Οικονομολόγος Α. Μπερμπέρογλου : Έχει γραφειοκρατία… Γενικά πολλή δουλειά για μικρά ποσά»

«Το πρόγραμμα είναι απλό», ισχυρίστηκε ο κ. Παπανικολάου ωστόσο διαφορετική άποψη έχουν τόσο οι επιχειρηματίες που συνωστίζονταν επί μέρες στο Πρωτοδικείο και στα ΚΕΠ για την έκδοση εγγράφου πιστοποίησης για το γνήσιο της υπογραφής: «Έχει …χαρτούρα», μας λέει η Οικονομολόγος κα Μπερμπέρογλου Αναστασία από τον Γραφείο “Berberoglou Accounting” που εξειδικεύεται σε Λογιστικά και  φοροτεχνικά θέματα και Συμβουλευτική Επιχειρήσεων.

«Γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις. Στην αρχή έπρεπε να μεταβεί ο ενδιαφερόμενος στο Πρωτοδικείο και να λάβει το πιστοποιητικό, μετά τροποποιήθηκε με υποβολή των φακέλων μέσω των γραφείων και τώρα αντικαταστάθηκε με Υπεύθυνη Δήλωση και η προσκόμιση των πιστοποιητικών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Υπάρχει ταλαιπωρία και λόγω του covid γιατί τα ΚΕΠ εργάζονται μόνο με ραντεβού. Συνολικά πρέπει να υποβληθούν 5 Υπεύθυνες Δηλώσεις και από την πρώτη μέρα το σύστημα σε πετούσε έξω», επισημαίνει η κα Μπερμπέρογλου που έχει αναλάβει την υποβολή και την διαπεραίωση των  αιτήσεων των πελατών της.

Αναφερόμενη σ’ άλλα χαρακτηριστικά του προγράμματος σημείωσε πως είναι σαν να υποβάλλει μια επενδυτική πρόταση στο ΕΣΠΑ και πως έχει πολλά πεδία που πρέπει να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος: «Είναι αρκετά δύσκολο να το κάνει κάποιος μόνος» , ενώ σ’ ότι αφορά την πρόσκληση: «Η αναφορά στην Πρόσκληση «μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού « είναι λογικό να αγχώνει τους ενδιαφερόμενους: «Έχουμε αρκετή πίεση από τους πελάτες μας. Θεωρώ ότι δεν είναι καλά σχεδιασμένο, ότι έχει πολύ γραφειοκρατία και ότι αποτελεί περισσότερο μια ένεση για τις επιχειρήσεις και όχι ενίσχυση. Γενικά πολλή δουλειά για μικρά ποσά», τονίζει η κα Μπερμπέρογλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ενισχύσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με τα άτομα που απασχολούν οι επιχειρήσεις και ξεκινούν από 2.000 ευρώ (0 – 1 άτομο), 3.500 ευρώ (από 2 – 5 άτομα), 6.500 (από 6 – 15 άτομα), 10.000 ευρώ (16 – 20 άτομα) και 15.000 ευρώ (20 – 49 άτομα), ενώ για την Ξάνθη υπάρχει η προσαύξηση του 20%έναντι των άλλων επιχειρήσεων της ΑΜΘ. Επίσης να διευκρινίσουμε ότι η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 18 /3/2021. Σύμφωνα με την απόφαση του Συλλόγου των Φοροτεχνικών – Λογιστών Ξάνθης,  η αμοιβή τους για την διεκπεραίωση των αιτήσεων είναι κλιμακωτή (ανάλογα με τον ύψος της ενίσχυσης) και ξεκινά από 150 ευρώ +ΦΠΑ.

Ποιοι μένουν εκτός

Επίσης αυτό που αποτελεί «κόφτη» για πολλές επιχειρήσει είναι το De minimis” των 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μια 3ετία δεν δικαιούνται άλλη ενίσχυση Τέλος δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν μπορούν να λάβουν ενίσχυση κι άλλες επιχειρήσεις όπως Φαρμακεία, Πρατήρια Καυσίμων Παντοπωλεία κ.λ.π.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

Αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά έως 1.600 ευρώ Θα δοθεί έκτακτο επίδομ…