Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μετακινήσεις με sms και γραπτές βεβαιώσεις

Μετακινήσεις με sms και γραπτές βεβαιώσεις

0

Πώς και πότε κυκλοφορούμε τη νύχτα

 

Το δεύτερο lockdown είναι πλέον στη ζωή μας. Για τις περισσότερες μετακινήσεις που θα πραγματοποιούνται έως τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αρθεί το lockdown, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση του γραπτού μηνύματος, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες χρειάζονται οι ειδικές βεβαιώσεις.

 

Για ποιες μετακινήσεις θα πρέπει να στέλνουμε SMS

Επανήλθε από τις 6 μμ το πρωί του Σαββάτου η αποστολή SMS στο 13033 για 6 περιπτώσεις μετακινήσεων των πολιτών. Πρόκειται για:

-Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

-Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

-Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

-Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός.

 

Τι ισχύει για τις ώρες 21:00-05:00

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

-Εργασία

-Λόγους υγείας

-Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο

 

Για ποιες μετακινήσεις είναι απαραίτητες οι βεβαιώσεις

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις μετακινήσεων που οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα, καθώς αυτές δεν καλύπτονται από τα SMS. Συγκεκριμένα, για τη μετακίνησή τους από το σπίτι στον χώρο εργασίας τους οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου, την οποία θα τους δώσουν οι εργοδότες.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για τη συγκομιδή της ελιάς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα. Αυτά είναι:

-Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους.

-Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9.

-Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

 

Και SMS και βεβαίωση για τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο

Στην περίπτωση της μετακίνησης για τη μεταφορά μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και στη συνέχεια για την επιστροφή τους, είναι απαραίτητο οι γονείς/κηδεμόνες/συνοδοί να στέλνουν SMS στο 13033 για την κατηγορία 4 ή να έχουν συμπληρώσει τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, αλλά και τη βεβαίωση από το σχολείο με το ονοματεπώνυμο του μαθητή/τριας, το σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/της και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φωτιά ξέσπασε την Δευτέρα στην Εγνατία Οδό στο τούνελ του Νέστου

Τέθηκε υπό έλεγχο λίγη ώρα μετά Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας (25/09) σε έκτα…