Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μάσκες και επεισόδια στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη

Μάσκες και επεισόδια στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη

0

28 προσαγωγές σημειώθηκαν μετά από επεισόδια μικρής έκτασης στην κεντρική πλατεία

Πορεία με αποστάσεις από φοιτητές, μέλη κομμάτων και συλλογικοτήτων. Διαμαρτυρία κοντά στην αστυνομική διεύθυνση για τις προσαγωγές

Με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ισχυρή αστυνομική παρουσία, επεισόδια και 28 προσαγωγές σημαδεύτηκε η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη.

Η αστυνομία κλήθηκε να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί στην υλοποίηση της απόφασης απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο της επετείου και ήδη από το πρωί είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο κτήριο ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου.

Συμπλοκή στην πλατεία και προσαγωγές

Περίπου στις 5.30 ομάδα ατόμων από το αυτόνομο στέκι, περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία με πανό και φώναξαν συνθήματα για το Πολυτεχνείο. Ο αστυνομικός κλοιός στένεψε ακόμη περισσότερο γύρω από τους διαδηλωτές και λίγη ώρα αργότερα η διαμαρτυρία έληξε με επεισόδια και προσαγωγές. Οι εκτιμήσεις είναι ότι έγιναν περίπου 28 προσαγωγές και οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης. Ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην πλατεία, λίγος λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, παρακολουθούσε από μακριά. Τα επεισόδια δεν κράτησαν πολύ, παρότι δεν έλειψαν οι συμπλοκές, ενώ ήταν μακράν πολυπληθέστερη η αστυνομική δύναμη.

Πορεία με συνθήματα από φοιτητές, κόμματα και συλλογικότητες

Μέλη του συλλόγου φοιτητών μαζί με άτομα από κόμματα, συλλογικότητες και σωματεία ξεκίνησαν πορεία λίγη ώρα αργότερα με μάσκες και αποστάσεις από την πλατεία Ελευθερίας.

Το πανό των φοιτητών έγραφε «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Παλεύουμε για: σπουδές, περίθαλψη, ελευθερία, ζωή. Να φύγουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ Βάσεις. Για δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Η πορεία των φοιτητών κατευθύνθηκε προς την αστυνομική διεύθυνση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές, αλλά παρέμεινε λίγα μέτρα πιο μακριά σε ειρηνική διαμαρτυρία.

 

Γαρύφαλλα στο μνημείο καπνεργατών για το Πολυτεχνείο από το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε μια συμβολική εκδήλωση περιμετρικά του μνημείου των πεσόντων καπνεργατών της ματωμένης απεργίας της 13ης Ιούνη του 1928 τίμησαν νωρίτερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πραγματοποιήθηκε ομιλία για το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση γαριφάλων από τα σωματεία και τους φορείς ενώ οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν και το “Επέσατε θύματα”.

Από το πρωί της 17ης Νοέμβρη τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης του ΚΚΕ ήταν στολισμένα με πανό και έπαιζε μουσική με τραγούδια του Πολυτεχνείου δημιουργώντας κλίμα αγωνιστικής ανάτασης.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…