Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μ. Μπαράν: Να ανοίξει το σύστημα της ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που δεν υπέβαλαν

Μ. Μπαράν: Να ανοίξει το σύστημα της ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που δεν υπέβαλαν

0
ktinotrofoi-web

Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με τις εξαιρέσεις στην πληρωμή της ενίσχυσης φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης

Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με την πληρωμή της ενίσχυσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας φέρνει με ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν. Στην ερώτησή του αναφέρει: «δυσάρεστη ήταν η εξέλιξη στην κατανομή της οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ, πολλοί από αυτούς έμειναν τελικά εκτός ενίσχυσης.

Αρχικά, όπως αναφέρουν, ο καταμερισμός της ενίσχυσης βάσει πολιτικής απόφασης για τη ζημιά στην τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων σχετίστηκε με τις παραδόσεις γάλακτος του 2019  και η πληρωμή της ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, μόλις την 26-10-20.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, στην πληρωμή δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η σχετική ΚΥΑ, που ορίζει ποιος είναι  δικαιούχος καθώς -προς έκπληξή τους- δικαιούχοι κρίθηκαν τελικά, όσοι πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση του 2019, συν  τους αιγοπροβατοτρόφους που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος.

Δυστυχώς, εκτός της ενίσχυσης βρέθηκαν όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Επίσης, δεν προβλέφθηκε από το σύστημα, για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι τους να έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν ενίσχυσης.

Μια ακόμη περίπτωση αποτελούν οι  κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση  από αμέλεια των ΚΥΔ, τα οποία ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές τα ΚΥΔ φέρουν την ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά δεν πληρώθηκαν.

Θα ήθελα ακόμα να σας υπενθυμίσω, τους κτηνοτρόφους που πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν παρέδωσαν γάλα το 2019. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι πρόκειται για κτηνοτρόφους που συνήθως ζουν σε παραμεθόριες και δημογραφικά ευαίσθητες περιοχές, οι οποίοι αποκλείστηκαν αδίκως, γεγονός το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Σκοπεύει η Κυβέρνηση να  ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων;

  1. Προτίθενται να εφαρμοστούν οι όροι επιλεξιμότητας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να πληρωθούν όσοι έμειναν εκτός πληρωμής;
  2. Πως σκοπεύετε να αποκαταστήσετε τις αδικίες εις βάρος κτηνοτρόφων που δεν παρέδωσαν γάλα το 2019 ή των κληρονόμων των αποθανόντων κτηνοτρόφων; Θα υπάρξει δυνατότητα ενστάσεων;».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…