Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ξάνθη για Όλους: Οι Ξανθιώτες πληρώνουν υπέρογκα Δημοτικά Τέλη

Ξάνθη για Όλους: Οι Ξανθιώτες πληρώνουν υπέρογκα Δημοτικά Τέλη

0

Κριτική της παράταξης Μελισσόπουλου επί των αποφάσεων για τα τέλη του 2021

 Ισχυρίζεται ότι η δημοτική αρχή προέβη σε μικρές ποσοστιαίες μειώσεις και μόνο όπου δεν θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στα έσοδα του δήμου

Κριτική στη δημοτική αρχή για τις αποφάσεις επί των δημοτικών τελών της νέας χρονιάς ασκεί η παράταξη «Ξάνθη για Όλους», ισχυριζόμενη ότι αφενός οι μειώσεις είναι πολύ μικρές και αφετέρου ότι η πλειοψηφία δεν προχώρησε σε γενναίες εκπτώσεις παρά μόνο όπου δεν αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα. Η παράταξη Μελισσόπουλου στη δημόσια τοποθέτησή της, αναλυτικά, αναφέρει: «μετά  την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ακόμα και σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί και δεν προχώρησε τελικά σε μια γενναία και ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση των πολιτών από τα Τέλη και τους Φόρους που θα πληρώσουμε στο Δήμο για το έτος 2021, τόσο μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος, όσο  και μέσα από άλλα τέλη που αφορούν κοινωνικές και επαγγελματικές  δραστηριότητες. Ας δούμε όμως ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΑ την εικόνα του Δήμου μας σήμερα σχετικά με τα Τέλη και τους Φόρους που θα πληρώσουμε το 2021:

1.ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

-ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

Τα περισσότερα χρήματα που πληρώνει ένα νοικοκυριό σήμερα αφορούν αυτά τα τέλη της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού.  Αυτά υπολογίζονται για κάθε οικογένεια με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού ή οποιοδήποτε άλλου κτίσματος ή καταστήματος ή οικοπέδου διαθέτει. Με τη λήξη του 2020 όλοι οι πολίτες της Ξάνθης θα έχουμε πληρώσει για αυτά τα τέλη της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού το ποσό των 3.851.891 ευρώ!

Από αυτά τα 2.294.829 ευρώ αφορούν τα τέλη για τα απορρίμματα (σκουπίδια), ένα ποσό που είναι τελείως εξωφρενικό που δεν γνωρίζουμε αλήθεια πού διατίθεται!

Και ενώ για το 2021 παραμένουν τα δύο παραπάνω εξωφρενικά ποσά (γενικό και ειδικό) ως έξοδα χωρίς να έχουν δικαιολογηθεί επαρκώς, με χαρά ενημερωθήκαμε από τις υπηρεσίες του Δήμου ότι τα έσοδα ενδεχομένως πρόκειται να αυξηθούν κατά πολύ εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης που θα προέλθει από τα αδήλωτα τετραγωνικά των κτισμάτων του Δήμου μας τα οποία παρουσιάζουν αύξηση κατά 57,88%! Προσθέτοντας λοιπόν στα έσοδα τα επιπλέον χρήματα από την αύξηση των τετραγωνικών αλλά και από την επιπλέον εξοικονόμηση που θα έχουμε από τη χρήση των LED (νέες λάμπες – φωτιστικά στους δρόμους) που έχουμε εγκαταστήσει στο Δήμο μας, τότε μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά της πόλης μας για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του 2021 κατά ένα ποσοστό περίπου 35%! Αυτό φυσικά και προτείναμε στη Δημοτική Αρχή, η οποία όμως δεν το δέχτηκε και με την πλειοψηφία που διαθέτει στην Οικονομική Επιτροπή επέβαλε μία μείωση “κοροϊδία” μόνο 5%… Φυσικά και δεν υπερψηφίσαμε μια τέτοια πρόταση…

-ΦΟΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αυτός είναι ένας επιπλέον φόρος που μπαίνει και πάλι για όλα τα κτίσματα και τα οικόπεδα  με βάση τα τετραγωνικά τους. Ενώ λοιπόν ο αρχικός νόμος του 1980 επέβαλε ότι έπρεπε να υπολογιστεί και να χρεωθεί ανά τετραγωνικό φόρος που αναλογεί από 0,02 έως 0,07 ευρώ, όλες οι προηγούμενες Διοικήσεις των Δήμων επέβαλαν για την Ξάνθη ποσοστό 0,32% ανά τετραγωνικό εισπράττοντας από τους Ξανθιώτες  επιπλέον χρήματα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο ! Ο σημερινός Δήμαρχος γνωρίζοντας και την επιπλέον φετινή αύξηση των τετραγωνικών που αναλογούν σε ιδιαίτερα αυξημένα έσοδα πρότεινε μείωση μόνο κατά 10% σε αντίθεση με τη δική μας παράταξη που πρότεινε μείωση τουλάχιστον κατά 30%. Και πάλι όμως η παράταξη του Δημάρχου με την πλειοψηφία που διαθέτει πέρασε μια μείωση που αναλογεί από μηδέν έως τρία (3) λεπτά του ευρώ! Φυσικά και δε συναινέσαμε σε κάτι τέτοιο.

-ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Είναι ένα επιπλέον τέλος το οποίο επιβλήθηκε υπέρ των Δήμων το 1993 και το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Και εδώ ως Δημοτική Παράταξη προτείναμε μείωση κατά 30%, πρόταση η οποία επίσης απορρίφθηκε και πάλι από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, οι οποίοι τελικά αποφάσισαν μείωση μόνο κατά 10%…. απόφαση φυσικά που και πάλι εμείς ΔΕΝ ψηφίσαμε.

2.ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

-ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Επιτέλους ο Δήμαρχος μάλλον κατανόησε την αξία των 13 μέτρων στήριξης που προτείναμε μαζί με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τους επαγγελματίες της πόλης μας με τα οποία ζητούσαμε  πλήρη απαλλαγή των συγκεκριμένων τελών για όλο το διάστημα που ήταν κλειστές και παρά την προσφυγή που έκανε στην Αποκεντρωμένη συμφώνησε και αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ μείωση κατά 70% για τα συγκεκριμένα τέλη για όλο το 2021! Όμοιες αποφάσεις λάβαμε και για το  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ και το ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

3.ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρά το γεγονός ότι το μητρώο αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων έχει καθυστερήσει και δεν έχει ολοκληρωθεί για τα συγκεκριμένα τέλη προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή  ουσιαστική μείωση μόνο για το μαζικό αθλητισμό και όχι για τις δράσεις των αθλητικών σωματείων όπως επιθυμούσαμε και για το λόγο αυτόν ΔΕΝ συμφωνήσαμε με τη συγκεκριμένη απόφαση.

4.ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΕΛΩΝ

Τέλος, προτάθηκε μείωση ή απαλλαγή τελών για άλλες μικρότερες κατηγορίες  τις οποίες και αποδεχθήκαμε.

Το ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ όμως είναι ένα και μοναδικό: Σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους απλούς πολίτες πολλοί από τους οποίους  βιώνουν μια πρωτόγνωρη οικονομική δυσπραγία, ο Δήμος ΔΕΝ στέκεται δίπλα τους τη στιγμή μάλιστα που έχει – και θα έχει για διάφορους λόγους –  ιδιαίτερα αυξημένα ΕΣΟΔΑ, λαμβάνοντας επιπλέον και πολλές  έκτακτες επιχορηγήσεις. Ο σημερινός Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αποφάσισαν  σχεδόν μηδενική μείωση των τελών για τις βασικές και μεγάλες κατηγορίες των ποσών που εισπράττονται (ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ και ΦΟΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ), ενώ αντίθετα δέχθηκαν να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες μειώσεις μόνο όμως …. εκεί που αυτό δε θα μεταφραζόταν σε μεγάλη οικονομική μείωση για τα έσοδα ενός Δήμου. Για τα έξοδα βέβαια, τις ατελείωτες δαπάνες και τις άνευ προηγουμένου ΑΠ΄ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ  ούτε λόγος… Αυτή είναι σήμερα η πολιτική του Δημάρχου και η «συμπαράστασή του» προς τους πολίτες της Ξάνθης. Τώρα λοιπόν ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του..».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…