Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης

0

Σφοδρές αντιδράσεις για την τριήμερη απαγόρευση συναθροίσεων-Κοινή δήλωση καταδίκης από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

 Σε συγκεντρώσεις στην Ξάνθη καλούν οι σύλλογος φοιτητών, κόμματα και σωματεία της πόλης. Προγραμματίζονται τρεις συγκεντρώσεις

Σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά κομμάτων της Αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και συνδικαλιστικών σωματείων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις για τον εορτασμό της φετινής επετείου λόγω των αυστηρών μέτρων που είναι σε εφαρμογή για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τριήμερη απαγόρευση συναθροίσεων

Στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει ότι,λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της  διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πριν την έκδοση της απόφασης, η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου θα πρέπει να τιμηθεί φέτος με μία λιτή τελετή και όχι συγκεντρώσεις οι οποίες ενδεχομένως γίνουν εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ- Μέρα25. Παραδόθηκε στην ΠτΔ

Σε κοινό τους κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 μετά από επικοινωνία των επικεφαλής, αναφέρει: «Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου από αντιπροσωπεία ων τριών κομμάτων τονίζοντας ότι τ ο κείμενο δεν αφορά μόνο το Πολυτεχνείο αλλά την καταπάτηση του Συντάγματος.

Στηρίζει το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Καταδικάζει την απαγόρευση η ΕλΕΔΑ

Τη στάση αυτή στήριξε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Να μην συμμετάσχουν οι Πολίτες σε μαζικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αλλά και να αποσυρθεί η διάταξη για την απαγόρευση των συναθροίσεων, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας πολίτες, κόμματα και κυβέρνηση σε μια “άσκηση” ισορροπίας, σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής.

«Ο έκδηλος αυταρχικός πατερναλισμός της επίμαχης απόφασης σε συνδυασμό με σειρά άλλων συναφών περιστατικών των τελευταίων ημερών, κατ’ εξοχήν δε τις συλλήψεις και την άσκηση ποινικών διώξεων για διέγερση σε απείθεια σε βάρος προσώπων που ανακοίνωναν δημόσια την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε πορεία, ενόσω δεν είχε καν ακόμα δημοσιευθεί η απόφαση παρά μόνον η πρόθεση της Κυβέρνησης για απαγόρευση, δημιουργούν την εντύπωση της εγκαθίδρυσης στη χώρα μας μιας πολιτειακής νοοτροπίας των κυβερνώντων που αφίσταται κατά πολύ των αρχών του δημοκρατικού κράτους δικαίου», σημειώνει η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχολιάζοντας ότι, «και αν είναι αληθές ότι η απλή λογική επιβάλλει την αναγνώριση των εξαιρετικών περιστάσεων και συνεπώς της ανάγκης λήψης εξαιρετικών μέτρων, άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι ιδίως σε περιόδους κρίσης είναι ακόμα πιο πολύτιμη η διαφύλαξη του σκληρού πυρήνα του δημοκρατικού κράτους δικαίου, στον οποίον αυτονόητα εντάσσονται οι ελευθερίες έκφρασης και συνάθροισης και οι θεμελιώδεις συνταγματικές εγγυήσεις τους».

Δικαιολογημένη η λήψη περιοριστικών μέτρων υποστηρίζουν Αλιβιζάτος,Μανιτάκης

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος πήρε θέση όσον αφορά την απαγόρευση των συναθροίσεων, σημειώνοντας σε δήλωσή του: «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί,  έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά Αντώνης Μανιτάκης, σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;».

 

Σε συγκέντρωση καλεί ο σύλλογος φοιτητών Ξάνθης: Προσχηματική η επίκληση στην υγειονομική κρίση

Με απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, σημειώνει ότι «η επίκληση στην υγειονομική κρίση είναι ξεκάθαρα προσχηματική καθώς η κυβέρνηση φέρει εγκληματικές ευθύνες για το πως διαμορφώνεται η υγειονομική κατάσταση μέσα από την συγκεκριμένη διαχείριση όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις υπάρχουσες υποδομές για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος αλλά αντίθετα επέλεξε να ενισχύσει τα ΜΜΕ για την ανάδειξη της επικοινωνιακής της πολιτικής» και προσθέτει: «είναι προσβολή ο αγαπημένος του FBI Χρυσοΐδης να αναφέρεται στο Πολυτεχνείο σαν εθνική γιορτούλα που με το έτσι θέλω ακυρώνεται. Η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είναι το απόγειο της συνεχώς εντεινόμενης πολιτικής της καταστολής και της τρομοκρατίας».

Προσθέτουν με έμφαση ότι: «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δηλώνουν απερίφραστα πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης για την απαγόρευση της πορείας και τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας δεν διαγράφεται» και καλούν σε συγκέντρωση σήμερα, στις 5 μμ.

 

Διαδήλωση και στην πλατεία από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα κόμματα

Σε συγκέντρωση – Διαδήλωση στις 5:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία καλούν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας, ΑΡΑΝ, ΚΚΕ(μ-λ), ΣΕΚ και ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, που σημειώνουν, μεταξύ άλλων, «με την θεωρία της ατομικής ευθύνης και τη στοχοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων (όπως τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση στις 07/10) επιδιώκει να γλυτώσει από τις ευθύνες για την εγκληματική της πολιτική τόσους μήνες που άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία. Ενώ ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες, όπως η νεολαία μπαίνουν στο στόχαστρο. Δεν θα τους περάσει!».

 

Συγκέντρωση και από σωματεία που στηρίζει το ΚΚΕ στην πλατεία Ελευθερίας

Από την πλευρά τους και τα σωματεία: Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Ξάνθης, Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης και Παράρτημα Ξάνθης ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, δηλώνουν ότι «στη συμβολική εκδήλωση για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 την Τρίτη 17 Νοέμβρη στην πλατεία Ελευθερίας παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας». Όπως τονίζουν, «Τιμάμε τους νέους και τους εργαζόμενους που ξεπερνώντας τον φόβο και αψηφώντας την τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους στα όργανα της στρατιωτικής Χούντας, παλεύοντας για την Ελευθερία τους, για μόρφωση, ψωμί, δουλειά, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τον τόπο μας. Η πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση λογαριάζοντας τη ζωή μας με το «πόσο κοστίζει»,   μας έχει φέρει σε αδιέξοδο, η οργή μας συσσωρεύεται. Φοβούνται την απάντηση του λαού, της νεολαίας, γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους! Γι’ αυτό, εξαπολύουν λυσσασμένη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, συκοφαντούν τους αγώνες μας, αξιοποιούν γνωστές προβοκατόρικες εχθρικές ομάδες για να περάσουν τα πιο αντιδραστικά τους σχέδια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…