Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Έργα πολιτισμού και τουρισμού 2,1εκ. ευρώ σε Έβρο, Καβάλα και Δράμα

Έργα πολιτισμού και τουρισμού 2,1εκ. ευρώ σε Έβρο, Καβάλα και Δράμα

0

Η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες του Έβρου, ανάμεσα στα έργα μέσω της ΟΧΕ Αρχαίας Εγνατίας

 Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, πέντε νέα έργα για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας και Δράμας θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους συνολικού ύψους 2.103.785 ευρώ.

ΠΕ Έβρου

Το μεγαλύτερο έργο είναι αυτό της συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες του Έβρου. Πρόκειται για έργο ύψους 900.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περαιτέρω ανάδειξη του ιστορικού ναού των Φερών και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, του προγράμματος της Περιφέρειας που αναδεικνύει και ενοποιεί τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή την απόφαση χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη ενημερώθηκαν για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Δόμνα Τερζοπούλου.

ΠΕ Καβάλας

Τα επόμενα τρία έργα θα γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.043.785 ευρώ.

Α. Το πρώτο αφορά στη συντήρηση και ανάδειξη του σωζόμενου τμήματος της αρχαίας Εγνατίας οδού που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Καβάλας. Πρόκειται για έργο ύψους 350.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού.

Β. Το δεύτερο αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα γνωρίσει στους μαθητές την ιστορία της αρχαίας Εγνατίας και θα τους φέρει σε επαφή με το πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής. Το έργο θα υλοποιήσει η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και είναι ύψους 357.000 ευρώ.

Γ. Το τρίτο έργο, ύψους 336.785 ευρώ, εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καβάλας και απευθύνεται στους επισκέπτες της πόλης. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός συστήματος πληροφόρησης στο ισόγειο της Δημοτικής Καπναποθήκης, στην Πλατεία Καπνεργάτη, και την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ξενάγησης για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην πόλη μέσω Wi-Fi.

ΠΕ Δράμας

Το έργο που αφορά στη Δράμα είναι ύψους 160.000 ευρώ και εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας.

Στόχος του έργου είναι να προβληθούν δέκα ιστορικά μνημεία της πόλης προκειμένου να αναδειχθεί η «χρυσή εποχή» του καπνού στη Δράμα 1840-1940: η Καπναποθήκη και το Αρχοντικό Αναστασιάδη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, τα Εκπαιδευτήρια της Ορθοδόξου Κοινότητος, η Καπναποθήκη Πρωτόπαππα (πρώην Μιχαηλίδη), το Θέατρο Ολύμπια, η Καπναποθήκη Σπήρερ, το Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), το Αρχοντικό Φάις και η Εθνική Τράπεζα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…