Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 9 υιοθεσίες στην ΑΜΘ το 2019

9 υιοθεσίες στην ΑΜΘ το 2019

0

Στην 4η θέση μαζί με την Κρήτη πανελλαδικά – Μείωση κατά 15% στις υιοθεσίες δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

 

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Το 3ο πανελλαδικά σε φιλοξενία παιδιών από ανάδοχες οικογένειες

 

 

 

«Όλα τα παιδιά να βρουν μία οικογένεια», είναι ο στόχος και ο σχεδιασμός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όπως αναφέρει στο «Ε» η Πρόεδρος του Κέντρου μας κα Αναστασία Τζαμπαζλή, το Κέντρο εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία Πρόγραμμα Αναδοχής & Υιοθεσίας των φιλοξενούμενων παιδιών, τοποθετώντας συνολικά 18 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες, με προοπτική ακόμη και την υιοθεσία. Να σημειώσουμε το Κέντρο διαθέτει ) Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού : 1) Προστασίας Παιδιού Καβάλας, όπου φιλοξενούνται 17 παιδιά και 2) Προστασίας Παιδιού Δράμας όπου φιλοξενούνται 20 παιδιά.

Το 3ο πανελλαδικά Κέντρο σε φιλοξενία παιδιών από ανάδοχες οικογένειες

«Είμαστε το τρίτο  Κέντρο πανελλαδικά, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε αριθμό τοποθετήσεων φιλοξενούμενων παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες. Για το λόγο αυτό το έτος 2020, ήμασταν και το μοναδικό Κέντρο που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με τίτλο «Αναζητώντας Οικογένειες  για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας: η μετάβαση από το Ίδρυμα στην Ανάδοχη φροντίδα – Υιοθεσία», με απώτερο σκοπό την προώθηση των εν λόγω Θεσμών μέσω της ενημέρωσης του κόσμου», επισημαίνει η πρόεδρος του Κέντρου κα Αναστασία Τζαμπαζλή.

Σεμινάρια για υποψήφιους θετούς γονείς

Τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής & της Υιοθεσίας. Για το σκοπό αυτό, έχει υπογραφτεί και ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. (κ. Χρ. Μέτιου), της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με έδρα τη Κομοτηνή, (ΑΦΜ 997687965) που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Διευθυντή αυτής ιατρό κ. Λουκά Γεώργιο και την Πρόεδρο του Κέντρου  με σκοπό την προώθηση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας προς τους υποψήφιους θετούς γονείς, τους αρμόδιους υπαλλήλους των δομών παιδικής προστασίας και τους αρμόδιους υπαλλήλους των φορέων που υλοποιούν τις διαδικασίες των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί τρία διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια υποψηφίων θετών Γονέων και σήμερα ξεκινάει και το τέταρτο ( εκπαιδευτικό σεμινάριο στη σειρά.

Λύθηκε το πρόβλημα της Δράμας με εκκρεμείς υποθέσεις αναδοχής και υιοθεσίας

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία να αναλάβει το Κέντρο πολλές υποθέσεις αναδοχής και υιοθεσίας στην περιφερειακή ενότητα Δράμας  που εκκρεμούσαν  λόγω έλλειψης Κοινωνικού Λειτουργού,  Έτσι σε συνεργασία  με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και το Υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκε οι συγκεκριμένες υποθέσεις να ανατεθούν και να διεκπεραιωθούν από τον Κοινωνικό Λειτουργό του τοπικού Παραρτήματος του Κέντρου μας με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία Αναδοχής και Υιοθεσίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘’Anynet.gr’’, για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων οικογενειών.

Μείωση κατά 15% στις υιοθεσίες το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2019 οι υιοθεσίες θηλέων ανηλίκων ανήλθαν σε 146 και οι υιοθεσίες αρρένων ανηλίκων σε 137 παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% και 18,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2018. Στην ΑΜΘ το 2019 έγιναν 9 υιοθεσίες και είναι στην 4η θέση μαζί με την Κρήτη σε πανελλαδική κλίμακα .

Οι θετοί γονείς, κατά κύριο λόγο, είναι δύο σύζυγοι . Στην κατηγορία αυτή παρουσιάστηκε μείωση κατά 17,4% στις πράξεις υιοθεσίας σε σχέση με το 2018.

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στις υιοθεσίες από θετούς γονείς που είναι σύζυγοι του ενός βιολογικού γονέα (283,3%)

Όσον αφορά στη νομική  κατάσταση των βιολογικών γονέων των υιοθετημένων τέκνων, την

μεγαλύτερη κατηγορία αποτελούν τα τέκνα που γεννήθηκαν εκτός γάμου.

Από τις συγκρίσεις των εν λόγω στοιχείων μεταξύ των ετών 2018 και 2019 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των πράξεων υιοθεσίας κατά 51,7% στην κατηγορία των

τέκνων που γεννήθηκαν εντός γάμου.

Όσον αφορά στην ηλικία των υιοθετηθέντων, για το έτος 2019 η πλειονότητα (52,7%) των

πράξεων υιοθεσίας αφορούσε τέκνα της ηλικιακής ομάδας 0-5 ετών.

Παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των πράξεων υιοθεσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των υιοθετηθέντων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανά περιφέρεια

Γεωγραφική περιφέρεια Υιοθεσίες 2019
Σύνολο-Total Άρρενες   Males Θήλεις   Females
Σύνολο 283 137 146
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 9 1 8
Αττική 153 83 70
Βόρειο Αιγαίο 2 0 2
Δυτική Ελλάδα 5 1 4
Δυτική Μακεδονία 3 2 1
Ήπειρος 4 3 1
Θεσσαλία 10 5 5
Ιόνια Νησιά 5 2 3
Κεντρική Μακεδονία 62 25 37
Κρήτη 9 4 5
Στερεά Ελλάδα & Εύβοια 6 5 1
Νότιο Αιγαίο 4 1 3
Πελοπόννησος 3 2 1
Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία* 8 3 5
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …