Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βελτίωση της άρδευσης στο έργο διευθέτησης του Κόσυνθου ζητούν Αμοιρίδης, Βουρβουκέλης, Χατζηγκενέ

Βελτίωση της άρδευσης στο έργο διευθέτησης του Κόσυνθου ζητούν Αμοιρίδης, Βουρβουκέλης, Χατζηγκενέ

3

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης με την «Περιφερειακή Σύνθεση» καλούν τον περιφερειάρχη να απαντήσει ως προς το δρομολογούμενο έργο

 Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη αναφορικά με την μελέτη διευθέτησης της κοίτης Κόσυνθου και ιδιαίτερα ως προς το κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη παράμετροι σχετικά με την άρδευση και τη διαχείριση φερτών αδρανών υλικών κατέθεσαν μέσω του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης με την «Περιφερειακή Σύνθεση», Μιχάλης Αμοιρίδης, Οδυσσέας Βουρβουκέλης και Ιρφάν Χατζηγκενέ.

Στο κείμενο της ερώτησής τους σημειώνουν: «κύριε Περιφερειάρχη, τα ζητήματα άρδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Ένας σημαντικός πόρος για την ευρύτερη κεντρική περιοχή του νομού Ξάνθης (Βαφέικα, Πολύσιτος κλπ) αποτελεί ο Κόσυνθος. Αναβαθμοί και έργα που έχουν κατασκευαστεί τα παλαιότερα χρόνια συνδράμουν σημαντικά στον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Τα έργα αυτά χρήζουν άμεσης συντήρησης αλλά και βελτίωσης. Οι κάτοικοι επιθυμούν εκτός της συντήρησης των υφιστάμενων να σχεδιαστούν και νέοι αναβαθμοί έτσι ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Πληροφορηθήκαμε ότι μελέτη για τη διευθέτηση της κοίτης του Κόσυνθου με σκοπό το σχεδιασμό έργου προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δεν λαμβάνει υπόψη τα ως άνω δεδομένα και ανάγκες των αγροτών μας. Όπως αντιλαμβάνεστε έργα με υψηλή δαπάνη πρέπει να αντιμετωπίζουν σφαιρικά τα ζητήματα και να έχουν άμεσα θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Συνεπώς τώρα που σχεδιάζεται μία μεγάλη παρέμβαση είναι η στιγμή που πρέπει να ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη. Η διευθέτηση, έργο σημαντικό, αλλά η βελτίωση των αρδευτικών δυνατοτήτων είναι ακόμη πιο σημαντική, παράλληλα η διαχείριση των φερτών αδρανών υλικών της κοίτης αποτελεί εδώ και χρόνια ζητούμενο.

Ερωτάστε: (Παροχή Πληροφοριών)

α) δόθηκαν κατευθύνσεις στους μελετητές ώστε να ληφθούν υπόψη τα ως άνω δεδομένα και ανάγκες των αγροτών της ευρύτερης περιοχής;

β) προβλέπεται στη μελέτη συντήρηση του υφιστάμενου αναβαθμού στην περιοχή του Πολυσίτου;

γ) προβλέπεται η δημιουργία νέων αναβαθμών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, κατά μήκος της κοίτης;

δ) υπάρχει πρόβλεψη από τη μελέτη για τη διαχείριση των φερτών αδρανών υλικών της κοίτης;

 Κατατίθεται ως ερώτηση, με προθεσμία εκ του νόμου 15 ημέρες για να απαντηθεί

Οι ερωτώντες σύμβουλοι διευκρινίζουν ότι η ερώτηση κατατίθεται, σύμφωνα με την Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών ΑΠ42071/6 Ιουλίου 2020, Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, όπου και προβλέπεται στο άρθρο 17: («…Άρθρο 17ο Ερωτήσεις − Επερωτήσεις − Αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων 1. Κάθε σύμβουλος έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτές ερωτήσεις οι οποίες απαντώνται γραπτά από τον περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεσή τους.…2. Οι ερωτήσεις αφορούν την αίτηση και μόνον πληροφοριών για το αν αληθεύει μια είδηση ή ένα περιστατικό ή αν έλαβε γνώση ο περιφερειάρχης ή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και ποια μέτρα έλαβε ή πρόκειται να λάβει….»).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα»: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Απάντηση για τον «δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη έδωσε με ανακοίνωσή το…