Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης αναζητά «χαράγματα μνήμης»

Το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης αναζητά «χαράγματα μνήμης»

0

Επίσκεψη του Γ4 στην έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνεται στην «Οικία Χατζιδάκι» για τα 101 χρόνια Ελευθερίας της Ξάνθης

 

Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Σ. Μακρή και Σ. Ιμαμίδη το Τμήμα Γ4 του 5ου Γυμνασίου επισκέφτηκε και περιηγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας «Χαράγματα μνήμης» που φιλοξενείται στον πολυχώρο σκέψης και έκφρασης «οικία Μ. Χατζιδάκι» με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας.

Οι μαθητές, αφού αρχικά θαύμασαν από κοντά το υπέροχο αρχοντικό στο οποίο έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο διάσημος Ξανθιώτης μουσικοσυνθέτης Μ. Χατζιδάκις, ταξίδεψαν νοερά μέσα από τις όμορφες φωτογραφίες της έκθεσης σε αυτές τις πολύ σπουδαίες στιγμές της απελευθέρωσης του 1919. Η επίσκεψη πλαισιώθηκε από την εξαιρετική ξενάγηση του εκπαιδευτικού Δ. Γκαγκαλίδη που εμπλούτισε την επίσκεψη με αφηγήσεις και άγνωστες ιστορίες της εποχής εκείνης. Το βιωματικό αυτό μάθημα τοπικής ιστορίας συνεχίστηκε με περίπατο στην παλιά πόλη με σταθμούς κάποια από τα πιο εμβληματικά αρχοντικά που μετέφεραν νοερά τους μαθητές στην belle epoque της Ξάνθης, την περίφημη εποχή του καπνού. Η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών αποτυπώνεται στα λόγια μιας μαθήτριας που φεύγοντας από τη δράση αυτή ανέφερε «Κύριε, χάρηκα τόσο πολύ με αυτά που έμαθα και είδα, που ήθελα να χειροκροτήσω».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «πονεμένη», αλλά και ηρωική ζωή των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ με τη λογοτεχνική γραφίδα του Αλέξανδρου Σταματουλάκη

Το μυθιστόρημά του «Ο Μοναχικός Πολεμιστής- Δεν ήταν καθόλου μοναχικός τύπος» «σύστησε» στ…