Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο ‘μικροσκόπιο’ της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας η λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών της ΑΜΘ

Στο ‘μικροσκόπιο’ της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας η λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών της ΑΜΘ

0

Οκτώ ερωτήσεις για την.. μυστήρια λειτουργία του γραφείου προς τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης

Αντιφατικές απόψεις καταγράφονται μεταξύ του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνου Σιμιτσή, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, σχετικά με την λειτουργία ή μη του γραφείου που διατηρεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις Βρυξέλλες. Διευκρινίσεις αναφορικά με την στάση αυτή ζητά η Παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα με σχετική επερώτηση που συνέταξε ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Λυμπεράκης και συνυπογράφουν όλοι οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης και η οποία αναμένεται να συζητηθεί σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην επερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λυμπεράκης σημειώνει: «από το 2006 η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης απέκτησε ιδιόκτητο γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να «έχει επαφή» εκ του σύνεγγυς με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το γραφείο αυτό λειτούργησε για 2 χρόνια κι έκτοτε (από το 2008) παραμένει ανενεργό, παρά την δεδομένη και αναμφισβήτητη αναγκαιότητα λειτουργίας του, διότι οι Βρυξέλλες αποτελούν τον ομφαλό της κατανομής/ καταβολής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την προϋπόθεση να εξετάζουν και να αξιολογούν προτάσεις και σχέδια ολοκληρωμένα.

Το 2017 και μετά από 9 χρόνια αδράνειας ο Περιφερειάρχης  κ. Μέτιος δήλωσε ότι το γραφείο θα ξαναλειτουργήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο του 2017 τοποθετήθηκε στο γραφείο ένα άτομο, για να το λειτουργεί ανεπίσημα, δίχως να είναι γνωστός ο τρόπος τοποθέτησής του, ενώ ( πάλι σύμφωνα με πληροφορίες) ο κ. Περιφερειάρχης έχει αναθέσει σε ιδιώτη την οργάνωση του γραφείου.

Ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και στενός συνεργάτης του κ. Μέτιου κ. Σιμιτσής δήλωσε τον Μάιο του 2019 τα εξής:

« Η περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει κλειστό ένα μεγάλο γραφείο στις Βρυξέλλες….το σκάνδαλο βρίσκεται στην αρχική απρονοησία της αγοράς του γραφείου, στην αχρησία του χώρου που κόστισε πολλά λεφτά και στην αφέλεια να πιστεύουμε ότι μια μικρή και φτωχή περιφέρεια, όπως η δική μας, θα κάνει μόνη της lobbying στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και στα άλλα όργανα ( με κόστος μισθών και λειτουργικών εξόδων πάνω από 15.000-20.000 ευρώ). Η γνώμη μου είναι ότι η Περιφέρεια πρέπει να ξεφορτωθεί το ακίνητο και να το πουλήσει παίρνοντας πίσω τα λεφτά της, που θα τα επενδύσει σε έργα και μελέτες στα δικά μας μέρη…..»

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο κ. Μέτιος δήλωσε:

« Επισκέφθηκα το γραφείο της Περιφέρειάς μας στις Βρυξέλλες, συναντήθηκα με τον υπεύθυνο λειτουργίας (;) του Πέτρο Σαμπατάκο και καθορίσαμε τις ενέργειες για το επόμενο διάστημα»

Τέλος, τον Ιούνιο του 2020 ο κ. Σιμιτσής δήλωσε:

« Προειδοποιώ τον κ. Λιόγκα (Καβαλιώτη Μηχανολόγο Μηχανικό ο οποίος υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ στις Βρυξέλλες).. ότι θα του γίνω στενός κορσές για να βρει τρόπους χρηματοδότησης, βοήθειας και ενθάρρυνσης ων τοπικών φορέων (Περιφέρεια, δήμοι, Επιχειρήσεις) στα θέματα κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης των απορριμμάτων»

Ερωτώνται επομένως ο κύριος Περιφερειάρχης και ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης:

  1. Υπάρχει ενιαία γραμμή των συνδιοικούντων Μέτιου και Σιμιτσή στο θέμα λειτουργίας ή μη του γραφείου της Περιφέρειας;
  2. Γνωρίζει ο κ. Μέτιος τις αντιρρήσεις του κ. Σιμιτσή για τη λειτουργία του γραφείου;
  3. Πως συνάδει με την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης της Περιφέρειας ο θεματικός Aντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Σιμιτσής να διαφωνεί προεκλογικά και μετεκλογικά με τη λειτουργία του γραφείου στις Βρυξέλλες και να εκπροσωπεί την Περιφέρεια σε θέματα Ανάπτυξης εντός κι εκτός συνόρων;
  4. Γιατί ο κ. Σιμιτσής πρέπει να γίνει «στενός κορσές» μόνο του κ. Λιόγκα κι όχι και των πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στις Βρυξέλλες σε θέματα ανάπτυξης;
  5. Με ποια διαδικασία δόθηκε η θέση του υπεύθυνου λειτουργίας από τον κ. Περιφερειάρχη στον Πέτρο Σαμπατάκο;
  6. Η ανάθεση λειτουργίας του γραφείου και η τοποθέτηση υπαλλήλου δε θα πρέπει να προκύψει μετά από διαφανή διαδικασία διαγωνισμού (;) στον οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ;
  7. Στις ενέργειες για το επόμενο διάστημα, που κατά δήλωσή του καθόρισε ο κ. Μέτιος, δεν πρέπει να περιληφθεί ο απολογισμός της όποιας δράσης του γραφείου, το σχέδιο λειτουργίας του και τα όποια ( πιθανολογούμενα) έξοδά του;
  8. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της συν-διοίκησης έχουν γνώση των απόψεων και ενεργειών των επικεφαλής των παρατάξεων τους;».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σταθερά τα δημοτικά τέλη στο δήμο Τοπείρου

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καλούνται να λάβουν απόφαση μη αναπροσαρμογής σε δια περι…