Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

0

Παρέμβαση στον Πολιτισμό
Κλασική η εντολή του μάστορα προς τον νεαρό βοηθό του. «Αν θέλεις να μάθεις, να ρωτάς, να είσαι περίεργος, να έχεις απορίες κι εγώ θα σου απαντώ».
Έτσι είναι η δομή της λογικής πάνω στην πρακτική για κάποιον που δεν γνωρίζει αλλά θέλει να μάθει.
Άρα, ρωτάς, μαθαίνεις, προχωράς, παρεμβαίνεις πλέον μόνος σου.
Είναι γεγονός πως στον τομέα του Πολιτισμού τοπικά, πως υπάρχει μια υστέρηση. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι γι’ αυτό και είναι ορατοί, της μικρής παρέμβασης στον Πολιτισμό.
Μήνες τώρα, με την δικαιολογία της πανδημίας δεν «κινείται» τίποτε ή κάτι ελάχιστο. Κατά την κρατούσα άποψη αυτή η αδράνεια θα πρέπει σταδιακά να τερματιστεί.
Γ.Δ.


Υπάρχει μίσος
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι γύρω μας που διακατέχονται από ένα μίσος σε βάρος άλλων.
Ενίοτε χωρίς να υπάρχει αιτία σοβαρή που να τον αφορά, έτσι μισεί χωρίς λόγους.
Απλά μισεί γιατί εκείνοι, οι άλλοι τα κατάφεραν, προχώρησαν, ξεχώρισαν.
Δεν προσπαθούν, δεν φροντίζουν να εξελιχθούν, να ανέβουν. Απλά μισεί, βράζει στο ζουμί του για την ευτυχία των άλλων, τις χαρές τους, τους φίλους που έχουν κι αυτοί δεν έχουν.
Υπάρχουν δυστυχώς γύρω μας τέτοιοι άνθρωποι. Η μικρή κοινωνία τους γνωρίζει και σιγά-σιγά τους απωθεί στο περιθώριο όπου και η φυσική τους θέση.
Γ.Δ.


Αισιόδοξα νέα
Είναι ένα πολύ θετικό νέο. Μάλιστα η προέλευσή του προέρχεται από τη Σύγκλητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Η οποία ομόφωνα αποφάσισε για την ίδρυση νέων Τμημάτων και μάλιστα έχει συγκεκριμένες προτάσεις.
Για την Πολυτεχνική Σχολή προτείνει και σχεδιάζει το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 του τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών. Ανάλογες και ανά Σχολές, προτείνει στο χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η Σύγκλητος στην Κομοτηνή, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Είναι λοιπόν όντως ιδιαίτερα θετικά για τη Θράκη τα νέα στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γ.Δ.


Των καταλήψεων
Οι καταλήψεις στο νομό μας τελείωσαν σύντομα κι αυτό είναι καλό για τους μαθητές διότι μπήκαν στο ρυθμό των μαθημάτων τους.
Καταλήψεις όμως συνεχίζονται σε άλλα σχολεία ανά την χώρα. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε κάποια δυσάρεστα έως τραγικά φαινόμενα που δείχνουν και αποδεικνύουν την έλλειψη της γνώσης στην ελληνική γλώσσα.
Σε πανό που αναρτήθηκε στα κάγκελα σχολείου υπό κατάληψη αναγράφηκε το παρακάτω ενημερωτικό «ΠΕΜΤΗ 1η ΟΚΤΟΜΒΡΙΟΥ ΠΑΜΕ ΠΟΡΕΙΑ».
Δηλαδή, 3 λάθη σε 4 λέξεις!
Γ.Δ.


Μια διαφορετική απώλεια
Ένας καλός φίλος, ένας άνθρωπος ευγενικός, συγγραφέας αρκετών βιβλίων, έχασες χθες τη μάχη με τον καρκίνο.
Πρόκειται για τον Αϊντίν Ομέρογλου, με Πανεπιστημιακές σπουδές στην Τουρκία, υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που είχε μόνο φίλους.
Στην αγαπημένη του σύζυγο Σεμπά η οικογένεια της εφημερίδας που τους γνώριζε εδώ και πολλά χρόνια, εκφράζει προς αυτήν και τον κουνιάδο του γιατρό Ονσούνογλου, τα θερμά της συλλυπητήρια και να’ ναι ελαφρύ το χώμα της Ξάνθης που τον σκέπασε.
Γ.Δ.


Δεν έχει ούτε ντροπή ούτε τσίπα…
Σε προεκλογικό σώου μετέτρεψε ακόμη και την ασθένειά του ο Ντόναλντ Τραμπ  – αν δεν είναι κι αυτή ακόμη προεκλογικό τρυκ γιατί όλα τα περιμένουμε πια! Υπέγραψε σε λευκές κόλες για να δείχνει ότι ακόμη και την ώρα που μάχεται για την ζωή του είναι πιστός στα καθήκοντά του και βγήκε τσάρκα με το θωρακισμένο αυτοκίνητο με άτομα της φρουράς του για να χαιρετίσει τους φανατικούς οπαδούς του που έχουν κατασκηνώσει έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται. Δεν σεβάστηκε ούτε τους γιατρούς,  ούτε τους ανθρώπους γύρω του που μπορεί να φορούσαν όλοι μάσκα αλλά ήταν σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο, ούτε την ασθένεια την ίδια απ’ την οποία έχουν πεθάνει ένα εκατομμύριο άνθρωποι!
Αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ!
Μ.Ξ.


Παραμένει στα μέτρα η Ξάνθη με μηδενικά κρούσματα
Για μια ακόμη εβδομάδα ισχύουν για την Ξάνθη και την ΑΜΘ τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Το γεγονός ότι η Ξάνθη έχει μηδενικά κρούσματα επί πόσο καιρό τώρα δεν λαμβάνεται καν υπ’ όψιν ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης ελάφρυνση. Και βέβαια δεν μιλάμε για την χρήση μάσκας όπου επιβάλλεται αλλά τουλάχιστον να σταματήσει το lockdown στις 12. Να σταματήσει αυτό το ανεκδιήγητο που κλείνουν τα μαγαζιά και μετά γεμίζουν τα πάρκα και οι πλατείες χωρίς μάσκα και τήρηση αποστάσεων. Συνεπώς το μόνο που γίνεται είναι να πλήττεται η εστίαση και η επιχειρηματικότητα και κανείς δεν διαμαρτύρεται.
Μ.Ξ.


Αναξιοποίητο το πεδίο Κεσσάνης
Υπάρχει χρόνος ακόμη, για να υποβληθεί προς την Διακομματική για τη Θράκη το θέμα της αξιοποίησης του πεδίου με θερμό νερό στην Ποταμιά Νέας Κεσσάνης του δήμου Αβδήρων.
Δεν ακούσαμε, ούτε διαβάσαμε κάτι σχετικό και μας παραξένεψε η έλλειψη αυτή.
Ένας σπουδαίος αναπτυξιακός τομέας, χρόνια τώρα μένει αναξιοποίητος. Χωρίς την παραμικρή ενέργεια για να οδηγηθεί το πεδίο στην αξιοποίηση, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον δήμο Αβδήρων και βέβαια από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
Ενώ και η πλέον απλή μορφή της αξιοποίησης των Λουτρών γίνεται με μια προσπάθεια με «μισή καρδιά». Μάλιστα χρόνο το χρόνο υποβαθμίζεται η όλη υπόθεση.
-Αλήθεια πως μπορεί να χαρακτηριστεί όλη αυτή η εικόνα του πεδίου Ποταμιάς;
Γ.Δ.


Η προεκλογική ατζέντα
Η συζήτηση στην παρέα ήταν ιδιαίτερα σοβαρή αλλά και ουσιαστική. Οι συμμετέχοντες συζητούσαν για τον έναν χρόνο δημοτικής παρουσίας των νέων δημάρχων και κυρίως του δήμου Ξάνθης.
Οι περισσότεροι συμφωνούσαν πως ο Μανώλης Τσέπελης οφείλει να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής ατζέντας του. Μάλιστα τονίστηκε με έμφαση πως οι δεσμεύσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε χωρίς αναβολή.
Συζητήθηκε βέβαια πως είναι αδύνατον όλα όσα υποσχέθηκε να γίνουν πράξεις. Κάποια λόγω και του ειδικού βάρους απαιτούν χρόνο ωρίμασης.
Όμως, εν κατακλείδι ζητήθηκε στον χρόνο της πρώτης θητείας άλλα να γίνουν κι άλλα να ξεκινήσουν. Βέβαια συζητήθηκε πως για να προχωρήσουν τα έργα πως απαιτείται και ο ανάλογος συντονισμός των αντιδημάρχων και προϊσταμένων υπηρεσιών.
Η συμβολή των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Οι αγώνες έχουν κόστος…
Η απόφαση της υπουργού Παιδείας για αναπλήρωση μαθημάτων, θα είναι σίγουρα αποτρεπτική για τη συνέχιση των καταλήψεων. Παράλληλα θα είναι κι ένα μάθημα δημοκρατίας. Αν τα παιδιά εξασκούνται στους κοινωνικούς αγώνες και στην αγωνιστική στάση ζωής (όπως λένε διάφοροι υποστηριχτές τους), τότε πρέπει να εξασκηθούν σε όλο το πακέτο κι όχι μόνο στο σκέλος των δικαιωμάτων τους. Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει και για τις υποχρεώσεις τους, για το κόστος που έχει κάθε αγώνας.
Ας μάθουν λοιπόν τα παιδιά ότι ο εργαζόμενος που σηκώνει το χέρι του και ψηφίζει απεργία στο εργοστάσιο του, έχει επίγνωση ότι κατά την διάρκεια της απεργίας δεν θα πληρωθεί. Είναι το κόστος του αγώνα. Από τους μαθητές κανείς δεν ζητά να πληρώσουν κάτι σε χρήμα, να μάθουν όμως ότι θα πληρώσουν σε χρόνο, σε Σαββατοκύριακα ή σε μέρες εορτών.
Παρόμοιο μάθημα πρέπει να πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι που εμπλέκονται στον κύκλο της παιδείας και βάζουν μπροστά τα παιδάκια, είτε για να κάνουν αυτοί πολιτικά παιχνίδια, είτε απλώς για να λουφάρουν…
Δ.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…