Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

0

Δεν θα’ ναι εύκολο το 2021
Ας δούμε τα δεδομένα με ρεαλισμό ότι αφορά το οικονομικό μέρος.
Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας που είναι το ζητούμενο την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Και δεν είναι όχι μόνον για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά για όλες τις χώρες παγκοσμίως. Κι αυτό βέβαια οφείλεται στα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί ο κορωνοϊός.
Επιχειρήσεις, νοικοκυριά και τομείς σημαντικοί έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Το γνωρίζουν ότι η έξοδος στο ξέφωτο είναι αργή, είναι δύσκολη και πως το 2021 δεν θα είναι η αρχή του τέλους.
Γ.Δ.


Ενότητα στην αντιμετώπιση
Βέβαια, οι Οικονομολόγοι και οι άνθρωποι και φορείς που έχουν τις ευθύνες για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία γνωρίζουν πως προβλέψεις γίνονται δύσκολα.
Όμως ήδη οι μήνες με την πανδημία έχουν δημιουργήσει δεδομένα. Και με βάση αυτά, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το αναμενόμενο με προσδοκία 2021 δεν θα είναι ρόδινο.
Θα συνεχίσουν να υπάρχουν δυσκολίες σε όλο το φάσμα της οικονομίας· τόσο πλούσιων όσο και φτωχών χωρών με μεγαλύτερες βέβαια επιπτώσεις στις δεύτερες.
Μάλιστα, γίνεται η διαπίστωση πως κάθε χώρα μόνη της δύσκολα θα τα βγάλει πέρα. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση ως προς την αντίδραση στις αρνητικές εξελίξεις τόσο ως προς την οικονομία αλλά και ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού που έχει ήδη μπει στην δεύτερη και πλέον ισχυρή δράση του.
Γ.Δ.


Φοιτητικό
Επέστρεψαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής. Μάλιστα αυτό γίνεται φανερό από την αύξηση της παρουσίας τους στα νεανικά στέκια.
Ήδη ορισμένες Σχολές ξεκίνησαν τα μαθήματά τους με την παρουσία των φοιτητών τους.
Έτσι, αποκαθίσταται η κανονικότητα που στον τομέα αυτόν είχε απουσιάσει.
Αντιστοίχως βέβαια έφυγαν ή θα φύγουν τα δικά μας παιδιά, τα ξανθιωτάκια που φοιτούν στα πανεπιστήμια άλλων πόλεων.
-Ωραίο πραγματικά θα ήταν αυτή η άφιξη των φοιτητών μας να σημάνει σταδιακά και τη λήξη του συναγερμού από τον κορωνοϊό, αλλά μάλλον επιθυμία είναι…
Γ.Δ.


Ο μικρός Αντετοκούμπο το πήρε!
Με την ελληνική και τη νιγηριανή σημαία πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ ο μικρότερος των Αντετοκούμπο, ο Κώστας, θέλοντας να τιμήσει έτσι τη χώρα καταγωγής του και τη χώρα που τον ανέθρεψε. Ο μικρός μπορεί να έχει αγωνιστεί ελάχιστα φέτος με τους ΛΑ Λέικερς, ωστόσο κατέκτησε το τρόπαιο και καταγράφηκε στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας που κατακτά πρωτάθλημα στο NBA. Τον MVP Γιάννη περιμέναμε, αλλά πρώτος τα κατάφερε ο μικρός του αδερφός, όπως σχολίαζαν και οι συμπαίκτες του στους Λέικερς.
Μεγάλη η τιμή βέβαια για την Ελλάδα από τον Αντετοκούμπο τζούνιορ, που έγινε κι αυτός άξιος πρεσβευτής της χώρας μας προσφέροντάς της δωρεάν προβολή ανεκτίμητης αξίας προς τα εκατομμύρια των μπασκετόφιλων του πλανήτη…


Κανένα ελαφρυντικό
Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το Δικαστήριο χθες. Δέχτηκε κάποια ελαφρυντικά σε κατώτερα στελέχη τα οποία θα «πέσουν»  στα μαλακά. Όμως, η ηγετική ομάδα και βέβαια ο αρχηγός Μιχαλολιάκος, έχουν σίγουρες ποινές από 10-15 χρόνια στη φυλακή.
Δηλαδή θα έχουν αρκετό χρόνο να προβληματιστούν για τα έργα που έπραξαν κατά την περίοδο της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους που ευτέλισαν το κοινοβούλιο με την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά τους.
Συμπεριφορά βέβαια που είχαν και προς άλλους ανθρώπους.
Με την ανακοίνωση σήμερα των ποινών για όλους, κλείνει η υπόθεση Χρυσή Αυγή.
Γ.Δ.


Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ
Καζάνι που βράζει ξανά λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήσεις, διαγραφές και απειλές. Ένα κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό και εσωστρεφές που σίγουρα δημιουργεί προβλήματα στην ηγεσία του κόμματος. Μία ηγεσία που για πρώτη φορά επί Τσίπρα οδηγείτε σε απευθείας διαγραφή στελέχους πρώην υπουργού Δικαιοσύνης μάλιστα.
Η όλη εικόνα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη βδομάδα ήταν μία εικόνα διαλυτικών καταστάσεων.
Η διαγραφή Κοντονή και όπως αυτή έγινε αλλά κυρίως όσα αυτός υποστήριξε για τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα, σίγουρα δεν θα μείνουν στο επίπεδο αυτό.
Είναι προφανές πως θ’ ακολουθήσουν εξελίξεις.
Γ.Δ.


Για τα ΑΕΙ
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι γεγονός πως εκπαιδεύουν σε ορισμένους τομείς και προσφέρουν γνωστικό επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό.
Μάλιστα, οι φοιτητές τους, αρκετοί, έχουν κάνει καριέρα σε ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια όπως των ΗΠΑ. Ξεχωρίζουν και διακρίνονται.
Σ’ αυτά τα πανεπιστήμια λοιπόν δεν δείχνουν εμπιστοσύνη οι κυβερνήσεις στη χώρα μας.
Δηλαδή, να ξεφύγουν σιγά-σιγά τα ελληνικά ΑΕΙ από τον σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό.
Κι ακόμη, να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τα ίδια τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών τους και τον αριθμό των εισακτέων που χρειάζονται.
Τις θέσεις αυτές η Εφημερίδα μας τις υποστηρίζει εδώ και χρόνια, όπως και το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ξενόγλωσσων Πανεπιστημίων.
Γ.Δ.


Απορία
Η συζήτηση στην γνωστή παρέα. Το θέμα επίκαιρο. Η δίκη και καταδίκη των αρχηγικών μελών της Χρυσής Αυγής. Συνολικά 57 άτομα.  Η γενική εντύπωση θετική για την απόφαση του δικαστηρίου παρά την χρονική καθυστέρηση της δίκης.
Κι ενώ η συζήτηση έκλεινε προς την γενική θετική εικόνα, το ζιζάνιο της παρέας το άναψε το φιτίλι του λέγοντας «αλήθεια, πού και πώς βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι αντιφασίστες; Πού ήταν όλοι αυτοί πριν λίγο; Μην ξεχνάτε πως 500.000 Έλληνες ψήφισαν την Χρυσή Αυγή».
Μετά τη μικρή και σύντομη σιωπή στην ομάδα των συνομιλητών, ο ψύχραιμος της παρέας άλλαξε θέμα συζήτησης.
Γ.Δ.


Ο Λαγός και η Δημοκρατία
Μπλόκο την τελευταία στιγμή προκάλεσε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός δημιουργώντας αναστάτωση. Ενώ η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής και σ’ όσους εμπλέκονται στην δολοφονία Φύσσα καθώς και στις εγκληματικές ενέργειες εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών και του ΠΑΜΕ,  λίγο πριν ανακοινωθούν οι ποινές  ο κ. Λαγός που ήταν άφαντος τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη (πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη ) και με την αιτιολογία ότι υπάρχει προκατάληψη εναντίον τους από την έδρα υπέβαλλε αίτημα εξαίρεσής της! Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερήσει η ανακοίνωση των ποινών αφού μεσολαβούν διάφορες διαδικασίες. Γιατί έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Ακόμη και την ύστατη στιγμή οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα ακόμη και να αμφισβητήσουν την έδρα. Ποιος θα τολμούσε κάτι τέτοιο σε καθεστώτα που ιδεολογικά ταυτίζονται με την Χρυσή Αυγή; Η κι αν τολμούσε πως θα αντιμετωπίζονταν…
Μάλλον όπως ο Φύσσας… Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας και κάτι τέτοιοι τύποι σαν τον Λαγό ας καταλάβουν ότι δεν έχουν θέση και θα πρέπει να γίνουν… λαγοί και να μπουν στα …λαγούμια!
Μ.Ξ.


Ο μεγάλος ταραχοποιός της γειτονιάς μας
Με απόλυτη …αστάθεια κινείται στην εξωτερική του πολιτική ο Ερντογάν, γεγονός που τον καθιστά πλήρως αναξιόπιστο. Την ίδια στιγμή που συμφωνεί στην έναρξη διερευνητικών επαφών για την επίλυση των διαφορών μας και λίγο πριν αυτές ξεκινήσουν κάνει την κίνηση …κακής θέλησης βγάζοντας πάλι το Oruc reis κοντά στο Καστελλόριζο, προκαλώντας νέα ένταση και κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών. Αυτή η κίνηση είναι η συνέχεια της επιλογής του να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο θέλοντας να δηλώσει ποιος είναι το αφεντικό! Ησύχασε λίγο καιρό αφού ασχολούνταν με τη σύρραξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και μόλις μπήκε στην μέση ο Ρώσος στράφηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα . Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ποιος είναι ο ταραχοποιός της μεγάλης γειτονιάς μας.
Τώρα θα δούμε αν οι εταίροι μας θα κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους για κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επιδείξει προκλητική συμπεριφορά εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …