Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

0

Με νέα οργανωτική δομή η Sunlight
Η βιομηχανία μπαταριών που έχει έδρα στο χωριό Όλβιο του νομού μας έχει μια συνεχή ανοδική πορεία.
Την αρχική μονάδα ίδρυσε ο Σκαλιστήρης πριν πολλά χρόνια αλλά στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον Πάνο Γερμανό.
Από τότε, ξεκίνησε μια νέα ανοδική και δυναμική πορεία καθιστάμενη η Sunlight μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά μπαταριών.
Η εταιρεία που συνεχώς ανανεώνεται, που προσανατολίζεται σε νέα προϊόντα και αγορές, προχωρά, όπως μας ενημέρωσε, σε νέα οργανωτική δομή. Στελεχώνεται με έμπειρα νέα στελέχη για να καταστεί πλέον ισχυρή αλλά και ικανή στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Μια ξανθιώτικη εταιρεία παγκόσμιας ακτινοβολίας!
Γ.Δ.


Ζήτηση σε μεγάλα διαμερίσματα
Για όσους δεν το γνωρίζουν θα τους φανεί παράξενο ότι υπάρχει τέτοια έλλειψη στην πόλη μας και μάλιστα σημαντική θα λέγαμε.
Λοιπόν, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς ενοικίασης σπιτιών, παρατηρείται μεγάλη ζήτηση σπιτιών 2 και 3 υπνοδωματίων. Δηλαδή μεγάλα σπίτια εκατό και τετραγωνικών.
Να λοιπόν που η αγορά ζητάει σπίτια προς ενοικίαση και δεν υπάρχουν.
Και κάτι που μας μεταφέρθηκε αλλά το αναφέρουμε με επιφύλαξη. Κάποιοι ενδιαφερόμενοι αφού δεν βρήκαν σπίτι στην πόλη, βρήκαν στην θάλασσα και τα νοίκιασαν!
Γ.Δ.


Έλλειψη ψαλτών
Είναι μια αγγελία σε εφημερίδα της Κομοτηνής. Με την οποία ένας Ιερός Ναός, αναζητά Ιεροψάλτη για να καλύψει την θέση του Λαμπαδάριου.
Ιδού λοιπόν που υπάρχει έλλειψη ιεροψαλτών. Κι αυτό αιτιολογείται πως λίγοι νέοι ασχολούνται πλέον με την ψαλτική και πολύ λιγότεροι γνωρίζουν βυζαντινή μουσική.
Αν προσέξει κανείς τους ψάλτες στους ναούς των χωριών κυρίως, θα διαπιστώσει πως οι περισσότεροι ψάλτες είναι ηλικιωμένοι.
Και κάτι επίσης ιδιαίτερο, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι «αριστεροί» λεγόμενοι ψάλτες από τις εκκλησίες.
-Περνάει κρίση και η ψαλτική επομένως, γι’ αυτό και η αγγελία στην εφημερίδα.
Γ.Δ.


Θα φιλήσει όλο τον κόσμο …
Έχει … απασφαλίσει ο Τραμπ απ’ την πολλή χαρά που νίκησε τον κορωνοϊό και όλα τα τεστ που υποβάλλεται είναι αρνητικά και δηλώνει ότι θέλει να φιλήσει όλον τον κόσμο! Πετά επιδεικτικά την μάσκα και αρχίζει περιοδείες, μιλά σε συγκεντρώσεις με συνωστισμό ενώ στην χώρα του πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Κομπάζει ότι στην χώρα έχουν το καλύτερο σύστημα υγείας και τα καλύτερα φάρμακα αλλά δεν διευκρινίζει ότι πρέπει να πληρώσει αδρά κανείς για να έχει πρόσβαση  αφού δεν υπάρχει εθνικό σύστημα στην χώρα του που είναι καπιταλιστικό πρότυπο.
Ας ελπίσουμε ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα του δώσουν δεύτερη θητεία για το καλό τους και για το καλό του πλανήτη και όχι βέβαια γιατί η Αμερική θα πάψει να είναι καπιταλιστική χώρα αλλά να ξεφύγει απ’ αυτή την παράνοια…
Μ.Ξ.


«Δεν είναι αθώοι»
Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή, αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο. Το έλεγε τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, το λέει σήμερα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονής, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες διατάξεις, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων». Με την άποψη Κοντονή ταυτίζεται με δηλώσεις του και ο δεύτερος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά και η νεολαία του κόμματος φώναζε πως μερικές διατάξεις του νέου ΠΚ «ευνοούν την Χρυσή Αυγή».
Παρ’ όλες τις εσωκομματικές αντιρρήσεις όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε τότε με εξαιρετική σπουδή να τον ψηφίσει λίγο πριν φύγει, ενώ τώρα έφερε τροπολογία για να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη, εγκαλώντας μάλιστα και τη σημερινή κυβέρνηση που δεν την άλλαξε! Παραβλέποντας βέβαια το γεγονός ότι και να αλλάξουν τώρα οι διατάξεις, οι χρυσαυγίτες θα τιμωρηθούν με τις προηγούμενες…
Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν φωτογραφική για να πέσει στα μαλακά η ΧΑ μαζί με άλλες εγκληματικές οργανώσεις. Ότι δηλαδή θέλησαν να ευνοήσουν τον εχθρό του εχθρού τους, πιστεύοντας ότι η ΧΑ θα στερήσει ψήφους από τη Ν.Δ.
Τελικά, όπως αποδεικνύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην πρόλαβε να υλοποιήσει πολλές από τις εξαγγελίες του στα 4,5 χρόνια όπως τώρα ισχυρίζεται, αλλά βρήκε χρόνο να αλλάξει τον ΠΚ υπέρ της Χρυσής Αυγής, να στήσει “μαγαζιά”, να κάνει τα στραβά μάτια στις ΜΚΟ, να στήσει το Novartis gate και άλλα πολλά…
Γ.Ε.


Ημέρες κρίσεως της Χρυσής Αυγής
Ποινή κάθειρξης 13 ετών εισηγήθηκε η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής στην διευθυντική ομάδα και ισόβια και 7χρόνια στον Ρουπακιά. Το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό προκαλεί εντύπωση ότι η εισαγγελέας δεν πρότεινε την ανώτερη ποινή που προβλέπεται και είναι στα 15 έτη σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα. Τώρα αναμένεται αν θα γίνει δεκτή η εισήγηση ή το δικαστήριο θα έχει άλλη άποψη.
Ο Γιάννης Λαγός ήρθε έκανε αρχηγική εμφάνιση μπλοκάροντας την έκδοση της απόφασης και αναχώρησε για την Βρυξέλες. Και ενώ όλοι περιμένουν την απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ η  υπόθεση Κοντονή που συνδέεται με την δίκη δημιούργησε μεγάλη αναταραχή. Η υπόθεση έχει διχάσει τα πολιτικά κόμματα. Είναι γεγονός ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου να αποδείξουν ποιος «χρησιμοποίησε» πιο πολύ την  Χ.Α για να περάσει νομοσχέδια και ποιος όχι. Μια ατέρμονη και χωρίς νόημα διαδικασία. Η κοινοβουλευτική ιστορία της Χ.Α. έλαβε τέλος και οι ημέρες και τα έργα τους έχουν κριθεί από τον λαό οι δε ευθύνες αποδίδονται από την Δικαιοσύνη.
Μ.Ξ.


Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση
Μια ανάσα δίνει στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό η περιφέρεια ΑΜΘ με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Ένα βοήθημα να πληρώσουν τα χρέη τους ώστε να μπορέσουν τα προχωρήσουν γιατί σε καμιά περίπτωση δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο lockdown και συνεχίζονται αφού ακόμη είναι σε ισχύ μέτρα και κανένας δεν γνωρίζει τι άλλο μας περιμένει. Η προϋπόθεση όμως που θέτει να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα αφήνει έξω από την επιχορήγηση πολλές επιχειρήσεις αφού οι περισσότερες  έχουν χρέη και στην Εφορία και στα Ταμεία. Επίσης κυρίως στα καφέ μπαρ είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει απολύσεις αναγκαστικά αφού σταματούν στις 12. Οπότε αυτές οι δύο προϋποθέσεις στερούν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να έχουν αυτό το βοήθημα. Αν η περιφέρεια θέλει πραγματικά να βοηθήσει θα πρέπει να το εξετάσει με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να άρει τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για χρήματα της Ε.Ε. που δίνονται για να διατηρήσουν στην ζωή τον επιχειρηματικό ιστό. Αν είναι να δοθούν μόνο σ’ αυτές που δεν χρωστούν στην Εφορία και στα Ταμεία είναι δώρον άδωρο…
Μ.Ξ. 


Τότε, τώρα, πάντα…
Ήταν τότε 17 Νοέμβρη του 73.
Χρόνια ολάκερα τ απωθημένο μιας παρουσίας στις μεγάλες
ιστορικές στιγμές του τόπου- και όχι μόνο.
Και είναι στις μέρες μας 7 του  Οκτώβρη του 20.
Τώρα δυο  mm  αχνάρια νιώθω να κατέχω στον τόπο της
ιστορικής  χαρτογράφησης και κείνα πατώντας στις πλατιές
πατούσες πιο πάνω, πιο θαρρετών, ίσως πιο τυχερών.
Ας είναι κι έτσι για τις μεγάλες στιγμές..!
Μα δε σταματώ ν αναρωτιέμαι, με ποιό δικαίωμα απ τον καναπέ
μου μοιράζομαι την κορφή του Γολγοθά, που επί τόσα χρόνια
ανεβαίνει  κείνη η μάνα, παραμερίζοντας τόσα και τόσα αγκάθια.
Έστω κι έτσι…
Ίσως το νοερό στήριγμα να κατέχει και κείνο τον τόπο
του, όταν μια χαραμάδα φως, παλεύει με το βαθύ σκοτάδι…
Χρύσα Μπαΐρα


Διακινητές και Συνοριοφύλακες
Η καθημερινή σχεδόν είδηση στις εφημερίδες είναι ο εντοπισμός και σύλληψη διακινητών μεταναστών στους δρόμους της περιφέρειάς μας.
Το όλο θέμα έχει πλέον γίνει προκλητικό και χρήζει διερεύνησης.
Δεν μπορεί να έχουν προσληφθεί χιλιάδες συνοριοφύλακες και τα σύνορα στον Έβρο να συνεχίζουν να είναι «τρύπια».
Άρα, κάτι άλλο συμβαίνει, κάτι άλλο υπάρχει που «τροφοδοτεί» συνέχεια μετανάστες την περιφέρειά μας. όταν μάλιστα από τη θάλασσα η είσοδος έχει μειωθεί 95%.
Όλη αυτή η ιστορία προφανώς κάτι κρύβει όχι ιδιαίτερα τιμητικό για τους συνοριοφύλακες αλλά και τους κατοίκους του Έβρου. Κάποιες αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενέργειες υπάρχουν με οικονομικά μάλλον συμφέροντα.
Διαφορετικά, η διακίνηση και το πέρασμα στην Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Εκτός κι αν, το λέμε με επιφύλαξη, στα σύνορα γίνονται τα «στραβά μάτια» για να δικαιολογούν εκεί την παρουσία τους οι συνοριοφύλακες.
Και κάτι τελευταίο: Ο υπουργός Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την ενίσχυση του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης στην Καβάλα με 100 νέους συνοριοφύλακες.
-Χιλιάδες συνοριοφύλακες στα σύνορα, τι ακριβώς κάνουν; Τι φυλάνε;
Γ.Δ.


Έτοιμος ο αγωγός ΤΑΡ
4 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής και 17 συνολικά έτη μετά την πρώτη εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TAP είναι σχεδόν έτοιμος για την εμπορική του λειτουργία.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε το κατασκευαστικό κομμάτι που αντιστοιχεί στα εδάφη της με τον αγωγό να κάνει μία διαδρομή 550 χλμ από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Ιεροπηγή της Καστοριάς.
Την 1η Οκτωβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του αγωγού στις περιφερειακές ενότητες που διασχίζει στον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και την Καστοριά.
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναγγείλει και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εμπορική λειτουργία, δηλαδή η κανονική ροή φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό, θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Τότε αναμένεται και η διοργάνωση επίσημης τελετής εγκαινίων λειτουργίας του αγωγού.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…