Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

0

Καταφύγια αδέσποτων ζώων
Σταδιακά το θέμα των αδέσποτων –επιτέλους – θα λυθεί.
Κι αυτό θα οφείλεται στην απόφαση, επιτέλους, να χρηματοδοτούνται οι δήμοι για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
Πόσο μυαλό χρειαζόταν αλήθεια για να γίνει αντιληπτό αυτό το πράγμα;  Κι όμως, πέρασαν χρόνια για να λυθεί μια απλή απόφαση που και τα αδέσποτα φροντίζει και τα δυσάρεστα επεισόδια σε πόλεις και ύπαιθρο προλαμβάνει.
Τα ζώα θα φιλοξενούνται εκεί με φροντίδα ως προς τη διατροφή τους, την υγεία τους και βέβαια στειρωμένα θα μπορούν να πάρουν κάποιο όσοι ενδιαφέρονται.
-Τόσο απλό, τόσο σημαντικό ως προς τα ίδια τα αδέσποτα.
Γ.Δ.


ΜΚΟ:  Επιχειρήσεις κερδοφόρες
Να λοιπόν που αποδεικνύεται πως δεν είμαστε έξυπνοι και ευπροσάρμοστοι όπως κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι. Οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας ως μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) και αυτό το έκαναν για να βγάλουν χρήματα, πολλά χρήματα, εκμεταλλευόμενοι το δράμα προσφύγων και μεταναστών.
Η είδηση έγινε γνωστή πρόσφατα κι έκανε μεγάλη αίσθηση. Κι αυτό διότι μέλη τεσσάρων ΜΚΟ συμμετείχαν σε κύκλωμα δουλεμπορίας προσφύγων-μεταναστών στη Λέσβο.
Είναι δε σίγουρο πως την ίδια κομπίνα είχαν στήσει ή έχουν ακόμη στημένη και σε άλλα νησιά. Βέβαια τέτοιο ρόλο δεν παίζουν όλες οι ΜΚΟ, όμως το κακό έγινε, έγιναν συλλήψεις πολλές, το σπυρί έσπασε.
Γ.Δ.


«Φτιάξε κι εσύ μια ΜΚΟ»
Πριν λίγα χρόνια, κυκλοφορούσε ένα σύνθημα που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και το οποίο έλεγε «φτιάξε κι εσύ μια ΜΚΟ).
Το θυμήθηκα αυτό τώρα με την κομπίνα που έστησαν κάποιες ΜΚΟ εκμεταλλευόμενοι το δράμα μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.
Η εκμετάλλευση δε αυτή τους  απέδιδε μεγάλα κέρδη γι’ αυτό και συνέχιζαν την παρουσία τους και το «έργο» τους επί χρόνια.
Γι’ αυτό λοιπόν έμεναν, γι’ αυτό προωθούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα τους μετανάστες, οι οποίοι γι’ αυτούς ήταν πελάτες και μάλιστα αρκετά προσοδοφόροι.
-Να λοιπόν που το σύνθημα «φτιάξε κι εσύ μια ΜΚΟ» που είχε περιεχόμενο. Μόνο που εγώ ο αφελής δεν το είχα καταλάβει και χιλιάδες άλλοι…
Γ.Δ.


Μια μικρή διόρθωση
Μια μικρή διόρθωση στο χθεσινό δημοσίευμα για την αλωνιστική μηχανή «Πατόζα»  την περίοδο του 1960.
Λοιπόν η διόρθωση αφορά το ιδιοκτησιακό μέρος της Πατόζας. Η συγκεκριμένη αλωνιστική μηχανή ήταν ιδιοκτησίας του Ιορδάνη Σωτηρίου κι όχι του Απόστολου Αγκόρτζα. Ο Α. Αγκόρτζας (δάσκαλος τότε), εργαζόταν στην πατόζα ως διαχειριστής την περίοδο του καλοκαιριού.
Την πατόζα ξεκίνησε ο πατέρας του Ιορδάνη Σωτηρίου και τη συνέχισε ο ίδιος μέχρι του στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές και οι πατόζες αποσύρθηκαν.
Γιος του Ιορδάνη Σωτηρίου είναι ο φαρμακοποιός της πόλης μας Γιώργος Σωτηρίου. Αυτή η πραγματικότητα όπως μας την ανέφερε ο ιατρός Ιωάννης Αγκόρτζας.
Γ.Δ.


Εμπνευσμένη και καλαίσθητη η αφίσα
Εμπνευσμένη και καλαίσθητη η αφίσα για τον εορτασμό των 101 χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης μας. Ένας συγκερασμός του χθες με το σήμερα που συμβολίζει την ιστορική συνέχεια και την τιμή της νέας γενιάς προς αυτούς που της χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Το φυλλάδιο επίσης είναι πολύ εντυπωσιακό έτσι όπως ξεδιπλώνεται και παρουσιάζεται το πρόγραμμα του εορτασμού Δεν γνωρίζουμε τον δημιουργό της αλλά σίγουρα είναι επιτυχημένο το έργο του.
Μ.Ξ.


Το λέμε χρόνια τώρα
Σθεναρά δεκάδες χρόνια τώρα βρισκόμαστε δίπλα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Παράλληλα γνωρίζουμε συζητώντας με τους ίδιους που υπάρχουν τα προβλήματα, όπως και τις λύσεις που χρειάζονται για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στο να τα αντιμετωπίσουν.
Χρόνια τώρα γράφουμε για την ανάγκη να αναβαθμιστεί η Τεχνική Εκπαίδευση για τη δημιουργία μεσαίων στελεχών.
Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη για το πολύ υψηλό ασφαλιστικό ποσοστό που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, για τα εμπόδια που βάζει η δημόσια διοίκηση, η αργή Δικαιοσύνη, ο αναχρονιστικός Εργατικός Νόμος για προσλήψεις – απολύσεις και άλλα πολλά εμπόδια στο επιχειρείν και βέβαια της υψηλής φορολογίας μη εξαιρουμένης.
Γ.Δ.


Και μια σπουδαία πρόταση
Πρόσφατα ο ΣΕΒ παρενέβη δημόσια με μια ιδιαίτερα σοβαρή πρότασή του. Η πρόταση αυτή λοιπόν όσο κι αν ακουστεί παράξενη είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Είπε ο ΣΕΒ πως «πρέπει να εκπαιδεύσουμε στην Ελλάδα νέους επιχειρηματίες». Τόνισε δε πως η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από επιχειρηματικά στελέχη με γνώσεις, δεξιότητες, όραμα και υπευθυνότητα, για να προσθέσει ότι στη χώρα μας η εισαγωγή προγραμμάτων επιχειρηματικής εκπαίδευσης στο σχολείο ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, αποσπασματικά και σε εθελοντική βάση και απουσιάζει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την προώθησή της.
Διάσπαρτες οικονομικές και επιχειρηματικές έννοιες περιλαμβάνονται σε σχολικά εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα σχολικά συγγράμματα που να σχετίζονται με τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας.
Μεταξύ των προτάσεων του ΣΕΒ είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού πλαισίου ανάπτυξης συνεργειών με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Ζει και βασιλεύει η φοροδιαφυγή
Όποια κυβέρνηση οποιουδήποτε χρώματος και ιδεολογίας καταφέρει να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή θα έχει σώσει την οικονομία της χώρας.
Μάλιστα έχει υπολογιστεί πως από τη φοροδιαφυγή χάνεται ποσό ίσο με 2,5 ΕΝΦΙΑ τον χρόνο.
Έτσι, πρωταθλήτρια στην ευρωζώνη και 2η στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ μετά τη Ρουμανία είναι η Ελλάδα, με τις απώλειες είσπραξης ΦΠΑ να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ! Το ποσό που χάνει η χώρα από έσοδα ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής, φοροαπάτης αλλά και των στρεβλώσεων του συστήματος αντιστοιχεί 2,5 φορές στα έσοδα που εισπράττονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Αν έκλεινε η τρύπα του ΦΠΑ τότε θα μπορούσε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να μειωθούν και άλλοι φόροι. Μπορεί το «κενό»  του ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από το ΦΠΑ να μειώθηκε κατά περίπου 1δισ. σε σχέση με το 2017, αλλά η τρύπα στις εισπράξεις το 2018 διαμορφώθηκε στα 6,570 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30,1% των δυνητικών εσόδων με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι 9,2%.
Σε σύγκριση με το 2014, η τρύπα έχει ανοίξει κατά 3,4 μονάδες, παρά την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση εξαιρέσεων από τον φόρο. Μέσα σε αυτήν την 5ετία χάθηκαν εισπράξεις ΦΠΑ άνω των 30 δισ.ευρώ…
Γ.Δ.


Με φως του 21οι αιώνα το Μνημείο του Φωτός ανά τους αιώνες

Λουσμένη στο φως του 21ου αιώνα από το βράδυ της Τετάρτης η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και όλα τα περίτεχνα κτίσματα που μας κληροδότησαν οι αιώνες, μεγαλουργήματα του πολιτισμού, στη γη που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η τέχνη, η φιλοσοφία, η επιστήμη.  Συνεχίζει κι αυτόν τον αιώνα να αποτελεί μνημείο του φωτός, του πνεύματος, της σκέψης, της ομορφιάς, της αρμονίας, του μέτρου και της μαγείας όλα αυτά που συγκροτούν τον ελληνικό πολιτισμό. Μαγευτικές εικόνες γέμισαν τα μάτια μας κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου φωτισμού της Ακρόπολης. Σκόρπισαν λίγο από την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο, ένα γεγονός, το οποίο αναμεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την υφήλιο.
Ένας γεγονός με μεγάλο συμβολισμό. Να εκπέμπει φως ο φάρος, το λίκνο του πολιτισμού μας, σ’ όλο τον πλανήτη. Ένα φως μεγαλειώδες που διαπερνά τα σκοτάδια της μισαλλοδοξίας, της μισανθρωπίας, του σκοταδισμού,  της χυδαιότητας και στέλνει το μήνυμα της ελπίδας ότι θα επικρατήσει το μέτρο, η ομορφιά της αρμονίας και του ανθρωπισμού. Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας».
Μ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …