Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινά «λίφτινγκ» στο ακαλαίσθητο δημοτικό κτήριο της πλατείας

Ξεκινά «λίφτινγκ» στο ακαλαίσθητο δημοτικό κτήριο της πλατείας

0

Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν εργασίες για την εσωτερική επιδιόρθωση και την αναμόρφωση της εξωτερικής όψης

Τις προδιαγραφές της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων αναμένει ο δήμος – «Στα σκαριά» προγραμματική με το ΤΕΕ για την αποτύπωση του κέντρου της πόλης

Την αισθητική ρύπανση που προκαλεί το ακαλαίσθητο δημοτικό κτήριο της κεντρικής πλατείας, που σήμερα στεγάζει μόνο την τράπεζα attica στο ισόγειο και το υποθηκοφυλακείο στο δεύτερο όροφο, προγραμματίζει να «ρετουσάρει» ο δήμος Ξάνθης, με παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά.

«Το κτήριο της πλατείας θα στεγάσει σε δύο ορόφους υπηρεσίες του δήμου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών»
Γιάννης Ζερενίδης
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης, ο δήμος Ξάνθης σχεδιάζει να προβεί σε εσωτερικές επιδιορθώσεις που κρίνεται ότι είναι περιορισμένες, αλλά και σε εργασίες για τη βελτίωση της εξωτερικής όψης του κτηρίου. Οι τεχνικές υπηρεσίες και τα συνεργεία βρίσκονται εν αναμονή των οδηγιών της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων για τις προδιαγραφές, καθότι το κτήριο βρίσκεται στην όψη του ρολογιού που αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο της πόλης και άρα εμπίπτει σε περιορισμούς.

Ο κ. Ζερενίδης εκτιμά ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα μιας και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης αδειών μικρής κλίμακας. Σκοπός του δήμου είναι να στεγάσει σε δύο ορόφους υπηρεσίες του δήμου κι έτσι να δώσει ξανά ζωή στο παρατημένο ακίνητο-«φιλέτο».

Ψηφιακή αποτύπωση σε συνεργασία με το ΤΕΕ

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Ξάνθης ο δήμος Ξάνθης προσανατολίζεται στην αποτύπωση και καταγραφή των κοινόχρηστων χώρων στη λογική της Έξυπνης Πόλης, προκειμένου να γίνουν ευκολότερες και ταχύτερες οι διαδικασίες ενημέρωσης και αδειοδότησης. «Ο δήμος Ξάνθης αναμένει το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης από το ΤΕΕ ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού» ενημερώνει ο κ. Ζερενίδης, εξηγώντας ότι μέσω της αποτύπωσης θα δίνεται οι δυνατότητα σε κάθε πολίτη και ενδιαφερόμενο να γνωρίζει ποιες περιοχές επηρεάζονται από τις αδειοδοτήσεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, ποιες είναι οι θέσεις ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ποιοι είναι οι χώροι ανάπτυξης του στάσιμου υπαίθριου εμπορίου, των πλανόδιων κλπ.

Η πρόσβαση στο σχέδιο θα είναι δυνατή ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας του δήμου Ξάνθης. «Θέλουμε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί πριν προβεί σε κάποια επιχειρηματική κίνηση ή επένδυση να γνωρίζει ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται και ποιες κινήσεις θα απαιτηθούν», εξηγεί ο αντιδήμαρχος ΤΥ.

Ερωτηματικό η «τύχη» των διατηρητέων της Παλιάς Πόλης

«Αγκάθι» και «πληγή» για το δήμο αποτελούν τα διατηρητέα κτήρια της Παλιάς Πόλης που ρημάζουν, αλλά εφόσον ανήκουν σε ιδιώτες δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπίτι της δασκάλας πιάνου Αλτουνιάν, που ήταν αυτή που έκανε τα πρώτα μαθήματα πιάνουν στον Μάνο Χατζιδάκι και η «τύχη» του εν λόγω διατηρητέου έχει μία ακόμη σημασία. Το οίκημα, φτιαγμένο με την μακεδονική τεχνοτροπία, έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Γι’ αυτό άλλωστε, ο στενός δρόμος μπροστά από το κτήριο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη έχει αποκλειστεί από τη διέλευση οχημάτων, ήδη από το 2018.

Σύμφωνα δε, με αναφορές πολιτών υπάρχουν άλλα 4-5 αντίστοιχα κτήρια στον παραδοσιακό οικισμό.

Προβληματισμένος για το θέμα είναι ο κ. Ζερενίδης, αφού ο δήμος δεν έχει δυνατότητα να επέμβει σε ακίνητα που αποτελούν ιδιωτική περιουσία. Το Υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει αυστηρές διαδικασίες πλήρους αποτύπωσης πριν την κατεδάφιση, πράγμα που απαιτεί χρόνο και κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες. Αν λοιπόν, δεν υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τα κτήρια αυτά θα συνεχίσουν να αφήνονται βορά στο χρόνο, την εγκατάλειψη και την παλιά ξεχασμένη, ίσως ένδοξη, ιστορία τους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητές από Ξάνθη παρουσίασαν τεχνολογικές προτάσεις στο δήμαρχο

Προτάσεις για «έξυπνες» εφαρμογές από μαθητές των ΓΕΛ Ξάνθης σε συνάντηση με το δήμαρχο στ…