Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κομβική» η συνεργασία του δήμου Ξάνθης με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

«Κομβική» η συνεργασία του δήμου Ξάνθης με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

0

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για δημιουργία ψηφιακών κόμβων με έδρα την Ξάνθη – Εγκρίθηκε η υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση

 

 

Απ’ τον Ιούλιο του 2019 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση στην ΔΗΚΕΞ – Ο δήμος θα την παραλάβει τον Ιούλιο ου 2021!

 

 

Σ’ ένα ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σύμπραξης με 12 φορείς σε συνεργασία με τον ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» θα συμμετέχει ο Δήμος Ξάνθης μετά την έγκριση που δόθηκε από όλες σχεδόν της παρατάξεις (μειοψήφησε μόνο η παράταξη του ΚΚΕ) παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν πολλά ερωτηματικά και τέθηκαν υπό αμφισβήτηση θέματα διαχείρισης αλλά και σκοπιμότητας από πλευράς δήμου.

Πρόγραμμα για ψηφιακούς κόμβους με έδρα την Ξάνθη

Όπως εξήγησε ο κ. Ζερενίδης μαζί με τον εκπρόσωπο του Κέντρου «Αθηνά» κ. Τσιλιγιάννη πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακών κόμβων. Θα υποβληθούν 13 προτάσεις από την χώρα μας και απ αυτές θα χρηματοδοτηθούν οι 8. Την πρόταση θα την υποβάλλει το κέντρο Αθηνά που θα είναι ο “leader”. Συμπραττόμενοι φορείς εκτός από το δήμο Ξάνθης είναι ο αγροτικός συνεταιρισμός Τοπείρου «Αγία Παρασκευή» όπως και άλλοι συνεταιρισμοί και φορείς από όλη τη χώρα. Αν επιλεγεί η πρόταση θα δημιουργηθεί είναι  γραφείο στην Ξάνθη που θα συντονίζει τις δράσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα σ΄ όλη τη χώρα και θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες επί πληρωμή σε επιχειρήσεις και μεγάλους ομίλους μετά την τριετία. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιγιάννης οι δράσεις του προγράμματος αφορούν αγροτοικολογία σε περιοχές όπως η Σταυρούπολη , ρομποτική, κυκλική οικονομία και περιβάλλον.

Διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα

«Φύλλο και φτερό» έκανε και τις 90 σελίδες του προγράμματος ο κ. Δημαρχόπουλος και παρατήρησε πως η πρόταση είχε καταληκτική ημερομηνία 1/9/2020 και κατά συνέπειά ήταν εκπρόθεσμη. Επίσης ζήτησε διευκρινήσεις αν ο δήμος έχει το απαραίτητο προσωπικό αλλά και την τεχνική υποδομή να υποστηρίξει το πρόγραμμα καθώς επίσης, ενώ στην δευτερολογία του ζήτησε να συμμετέχει και η ΕΑΣ στους συμπράττοντες φορείς.

Ο κ. Τσιλιγγιάνης διευκρίνισε πως έχει δοθεί παράταση στην υποβολή της πρότασης και πως αν πάρει έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο το κέντρο «Αθηνά» θα την υποβάλει άμεσα. Ο κ. Μελισσόπουλος είδε πολύ θετικό το πρόγραμμα και μάλιστα εξέφρασε την χαρά του που ο δήμος θα μπορεί να συμμετέχει σημειώνοντας ότι η παράταξή του ήταν και είναι πάντα υπέρ της συμμετοχής του δήμου σε προγράμματα. Πρότεινε δε να συμμετέχει και ο κ. Ανταμπούφης στην επιτροπή που θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα. Σ’ αυτή θα είναι ο δήμαρχος ως πρόεδρος και ο κ. Ζερενίδης αντιπρόεδρος και τακτικό μέλος της Διοικούσας ο κ. Μπούτος με αναπληρωματική τη κα Χατζογλίδου. Ο δήμαρχος έκανε αποδεκτή την πρόταση Μελισσόπουλου για την συμμετοχή του κ. Ανταμπούφη στην θέση της κας Χατζογλίδου.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βογιατζής μειοψήφησε καταψηφίζοντας το θέμα με την αιτιολογία ότι θα είναι ένα πρόγραμμα που δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων και τις ελαστικές θέσεις εργασίας.

Κόντρα για τις αναθέσεις και διάφορα …βουκολικά

Παρότι το κλίμα ήταν καλό… στράβωσε μετά την προτροπή του κ. Μελισσόπουλου προς τον δήμαρχο να αξιοποιήσει τους ειδικούς συμβούλους που πληρώνει ο δήμος και μην κάνει όλο αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες επιβαρύνοντας τον δήμο. Αυτό εξόργισε τον δήμαρχο που του απάντησε: «Δεν θα μου πείτε εσείς πως θα διοικούμε τον δήμο με τους συνεργάτες μου και ποιους θα αξιοποιούμε».

«Κάνετε αναθέσεις και η απορρόφηση του δήμου είναι μόνο 6,5% ενώ επί Δημαρχόπουλου ήταν 16,5% «, του φώναξε ο κ. Μελισσόπουλος.  «Βιάζεστε πολύ. Σας λέω ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες μας θα πληρώνουμε …το πέταλο για να πάρουμε τον γάιδαρο», ήταν η …βουκολική απάντηση του δημάρχου.

Απ’ τον Ιούλιο του 2019 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση στην ΔΗΚΕΞ – Ο δήμος θα την παραλάβει τον Ιούλιο ου 2021!

Ένταση επικράτησε και στο 4ο θέμα που αφορούσε την έγκριση παράταξης της εκκαθάρισης της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ξάνθης (ΔΗΚΕΞ) και ορισμό αμοιβής των εκκαθαριστών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Φανουράκης η επιχείρηση έπρεπε να οδηγηθεί σε εκκαθάριση καθώς ο Καλλικράτης προέβλεπε μόνο δύο δημοτικές επιχειρήσεις και η τότε δημοτική αρχή με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επέλεξε την ΔΕΥΑΞ και το Κέντρο Πολιτισμού. Η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί από τις 30/7 /2019 αλλά ο δήμος δεν την παρέλαβε λόγω των εκλογών και μετέπειτα καθυστέρησε λόγω του covid επισημαίνοντας ότι έπρεπε να συζητηθεί δια ζώσης το θέμα. Αναγνώρισε ωστόσο ευθύνη της δημοτικής αρχή που δεν έφερε το θέμα πριν τον Φεβρουάριο.

Το θέμα πρόσφερε αφορμή για συζήτηση και για αντιπολίτευση. Ο κ. Μελισσόπουλος θυμήθηκε παλιές ιστορίες με το «ΦΥΣΙΣ» και την ΕΑΠΑΞ κάνοντας ένα παραλληλισμό με την ΔΗΚΕΞ υπενθυμίζοντας τον κ. Φανουράκη τι ψήφιζε ως Κοινωνία Δημοτών για το θέμα της ΔΗΚΕΞ.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…