Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς τα υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία

«Κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς τα υπεράριθμα τμήματα στα σχολεία

0

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία δασκάλων και καθηγητών της Ξάνθης.

Πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ ζητούν οι δάσκαλοι

 

Μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών και όχι στην τηλεκπαίδευση και χωρίς απουσίες σε καταλήψεις ζητούν οι καθηγητές

 

Στους δρόμους βγήκαν  χθες οι εκπαιδευτικοί  της Ξάνθης συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για όλο τον δημόσιο τομέα και στην οποία συμμετείχαν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Στις 10 το πρωί χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στην συνέχεια πορεία στις κεντρικές οδούς της πόλης. Στην απεργιακή κινητοποίηση και πορεία συμμετείχαν ο Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης καθώς και ο σύλλογος φοιτητών Ξάνθης και  οι οργανώσεις ΣΕΚ και Ταξική πορεία.

Πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ και λιγότερα παιδιά ανά τμήμα ζητούν δάσκαλοι και  καθηγητές

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που είχαν αναρτήσει σε πανό ήταν κοινά και αποτύπωναν κυρίως την ανησυχία τους αναφορικά με την ασφάλεια στις σχολικές μονάδες καθώς τα τμήματα ειδικά στα λύκεια της πόλης αγγίζουν τα ανώτερα που προβλέπει ο νόμος δηλαδή 27 μαθητές ανά τμήμα και εξέφραζαν την αντίδρασή τους σχετικά με την τηλεκπαίδευση και άλλα ζητήματα.

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος αναφέρθηκε στα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολειά και στις ευθύνες που έχουν ανατεθεί στους δασκάλους σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών.: «Ένα μήνα συμπληρώσαμε με ανοιχτά τα σχολεία και δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας αποδεικνύεται πως δεν είχε αξιοποιήσει την περίοδο του καλοκαιριού για ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Βασικό πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που σε συνθήκες πανδημίας είναι επικίνδυνος. Είναι πάνω από 20 παιδιά σε ένα τμήμα. Επίσης μεταβιβάστηκαν πολλές ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που δεν είναι γιατροί. Έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις για τις άδειες των ευπαθών  ομάδων των εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα  κενά. Υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία της χώρας. Τα σχολεία λειτουργούν χάρις στην ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Ζητάμε 15 παιδιά ανά τμήμα, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις αναπληρωτών και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Επίσης ζητάμε διαγνωστικά και επαναλαμβανόμενα τεστ και κατάργηση της online αναμετάδοσης της διδασκαλίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και των παιδιών».

Μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών και όχι στην τηλεκπαίδευση με  απουσίες σε καταλήψεις ζητούν οι καθηγητές

Την αντίδραση της στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκφράζει και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Ζήση Σοφία. : «Απαιτούμε μόνιμους διορισμούς και όχι με τρίμηνες συμβάσεις. Στα σχολεία τηρούνται μέτρα αλλά χρειάζονται να γίνουν βελτιώσεις . Αυτό που είναι το μεγάλο «αγκάθι» για μας είναι τα υπεράριθμα τμήματα. Ζητάμε για λόγους ασφάλειας να είναι κάτω από 20 και ο μέσος όρος είναι 25 – 26 παιδιά ανά τμήμα στις σχολικές μονάδες της πόλης. Η κατάσταση είναι καλύτερη στα περιφερειακά λύκεια και Γυμνάσια. Αντιδρούμε επίσης και στην τηλεκπαίδευση με καταγραφή απουσιών όταν υπάρχει κατάληψη. Η κατάληψη είναι μια αντίδραση και δεν μπορούμε να βάζουμε απουσίες στους μαθητές».

Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη είχαν κατάληψη τα 2 ΕΠΑΛ και χθες Πέμπτη το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργία  

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Ξάνθης αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική  που δόθηκε από τη σημερινή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του Διδασκαλικού Συλλόγου, της ΕΛΜΕ, των φοιτητικών συλλόγων της πόλης, απεργών από άλλους κλάδους του δημοσίου και μαθητών που διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Με τα συνθήματα: «Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», «Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν παιδεία, πάρτε τώρα μέτρα για την πανδημία» και «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες καταχτιέται» διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μεταδίδοντας το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…