Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Επένδυση Microsoft : Η Ελλάδα γίνεται κόμβος του παγκόσμιου Cloud

Επένδυση Microsoft : Η Ελλάδα γίνεται κόμβος του παγκόσμιου Cloud

0

H επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε εχθές από τον Πρόεδρο της Microsoft και τον Πρωθυπουργό προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος data centers στη χώρα μας, βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων.  Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των data centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά την παρουσίαση της επένδυσης στο Μουσείο της Ακρόπολης πως «Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data centre σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά, όμως, για την  Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία.

«Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισεκ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών. Όμως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει, αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανακαλύπτουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτές. Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας. Η Τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σ’ όλα τα επίπεδα», υποστήριξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Παρουσία του Προέδρου της Microsoft Brad Smith, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επένδυση, η οποία δρομολογήθηκε σε διάστημα μόλις εννέα μηνών, επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει ένα άλμα προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, την αναβαθμίζει ως προορισμό για κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα προικίσει με νέες δυνατότητες την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

«Είχαμε λόγο που επιλέξαμε την Ελλάδα. Η Microsoft δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992, επί 28 χρόνια. Αυτή η σημαντική επένδυση δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία,στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith. «Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αυτό το βήμα δίχως την βοήθεια και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Οταν συναντηθήκαμε τον Ιανουάριο στο Νταβός και ανέφερα με ενθουσιασμό να κάνουμε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, μας είπε ότι αυτό είναι καλό, αλλά πρέπει να επενδύσετε περισσότερο στην Ελλάδα. Και είναι πολύ πειστικός. Έτσι τον επόμενο μήνα τον Φεβρουάριο ήρθα στην Αθήνα», ανέφερε ο κ.Smith.

«Πρόκειται για μία γιγαντιαία επένδυση για μία εταιρεία σαν την Microsoft, καθώς η επένδυση σε κεφάλαιο για κάθε καινούργιο data center ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» τόνισε  ο Πρόεδρος της Microsoft και ανέλυσε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και τις μεσαίες αλλά και για τους καταναλωτές στην καθημερινή τους ζωή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …