Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Χαλύβδινο τείχος» στη θέση του φράχτη του Έβρου έως τον Απρίλιο του 2021

«Χαλύβδινο τείχος» στη θέση του φράχτη του Έβρου έως τον Απρίλιο του 2021

0

Η πρόοδος των εργασιών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Έβρο

 Θα κατασκευαστούν συνδυαστικά οκτώ νέα Υπερυψωµένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά µήκος των τεχνητών εµποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό

Ο νέος φράχτης του Έβρου παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή. Όπως προέβλεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος φράχτης θα είναι έτοιµος τον Απρίλιο του 2021. Όπως είναι γνωστό, τα έργα κατασκευής του νέου φράχτη, συνολικού µήκους 27 χλµ., στις Φέρες Έβρου, βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα πρώτα 9 χλµ. θα καλύψουν το Πέταλο Φερών, τα επόµενα 15 χλµ. την περιοχή του Κτήµατος Τσιρόζη, ενώ άλλα 2,5 χλµ. θα κατασκευαστούν στην περιοχή Νέα Εγνατία. Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σηµεία κατά µήκος της συνοριογραµµής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταµός Έβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «µπαίνει» δυτικά του ποταµού.

Σύµφωνα µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «ο φράκτης δεν είναι σύνορο. Είναι εµπόδιο σε εισβολή. Στην παρουσίαση δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για το εµπόδιο που υψώνει η ΕΛΛΑΔΑ και η ΕΥΡΩΠΗ για να µη ξαναζήσει κανείς άνθρωπος τα γεγονότα του Μάρτιου 2020».

Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

Δοκιµαστικά τµήµατα του φράχτη

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό µεταλλικό κιγκλίδωµα από χάλυβα ύψους 5 µέτρων, και µαζί κατασκευάζονται χωµατουργικά έργα συντήρησης, αναβάθµισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εµποδίων κατά µήκος του ποταµού.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάµενος φράχτης µε την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού µεταλλικού κιγκλιδώµατος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 µέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωµένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά µήκος των τεχνητών εµποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγµατοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάµενες υποδοµές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαµβάνουν οικοδοµικές και ηλεκτροµηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθµίσεων.

Σύµβαση και εκτέλεση

Στη διαπραγµατευτική διαδικασία του έργου (προϋπολογισµού µελέτης 70.000.000 € µε ΦΠΑ), προσήλθαν µε κοινή προσφορά ως κοινοπραξία οι 4 από τις 5 που κλήθηκαν.

Η διαπραγµάτευση µε την κοινοπραξία οδήγησε τελικώς σε έκπτωση 10,03%, οπότε η τελική αξία του έργου θα είναι 62.980.941 € περιλαµβανοµένου του ΦΠΑ. Την Κοινοπραξία αποτελούν οι εταιρείες Avax, Intrakat, Terna, Mytilineos.

Προθεσµία ολοκλήρωσης του έργου (8 µήνες): 30 Απριλίου 2021

  • Προθεσµία επισκευής υφιστάµενου φράκτη: 5 µήνες
  • Προθεσµία κατασκευής τµηµάτων νέου εµποδίου: 6 µήνες

Το βασικό αντικείµενο των τεχνικών εµποδίων αποτελούν οι προκατασκευασµένες γαλαβανισµένες µεταλλικές κατασκευές (16.000τν) οι οποίες αντιστοιχούν στο 65% του συµβατικού οικονοµικού αντικειµένου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …