Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12%: Νέα αλλαγή για λίγους!

12%: Νέα αλλαγή για λίγους!

0

Διαγράφηκε η προϋπόθεση «οι ανεξόφλητες απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες κατασχέσεων ή και εκχωρήσεων»

 Καμιά νέα ρύθμιση  προς τις απαιτήσεις που έχουν παραγραφεί

 Σε μια μικρή διορθωτική αλλαγή προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης σ’ ότι αφορά την πρόσφατη δημοσίευση του ΦΕΚ για τον συμψηφισμό οφειλών 2010-2015 από την επιδότηση του κόστους μισθοδοτικής εργασίας (12%), μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν. Η νέα ΚΥΑ «ικανοποιεί» ένα αίτημα που αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις ενώ ως προς το βασικό αίτημα αυτό, της κατάργησης των παραγραφών για όσους δεν έκαναν προσφυγές ουσιαστικά δίνει ένα «τυράκι». Δηλαδή δεν  παραγράφεται  το έτος 2015 το οποίο όμως έτσι κι αλλιώς δεν έχει παραγραφεί αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η 5ετία και το Β’ εξάμηνο του 2014, πιθανότατα γιατί ή ρύθμιση έγινε νωρίτερα που δεν έχει συμπληρωθεί 5ετία. Κατά συνέπεια σ’ αυτό το σκέλος δεν γίνεται  κάποια παρέμβαση. Η αλλαγή λοιπόν έγκειται μόνο στην προϋπόθεση του άρθρου 2 που αφορούσε την εκχώρηση ανεξόφλητων απαιτήσεων στις τράπεζες στις οποίες όμως είχαν προβεί μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μικρές.

 Διαγράφηκε η προϋπόθεση «οι ανεξόφλητες απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες κατασχέσεων ή και εκχωρήσεων»

Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό ΦΕΚ έθετε τις εξής προϋποθέσεις: 1. Να υπάρχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων προς τον ΟΑΕΔ μέχρι 31-12-2015. 2. Υποβολή νέας σχετικής αίτησης στον ΟΑΕΔ. 3. Παραίτηση του δικαιούχου από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και υποβολή του σχετικού δικαιολογητικού από το Δικαστήριο, με το οποίο διεκδικείται χρηματικό ποσό για τα έτη 2010 έως 2015, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωσή του. 4. Οι ανεξόφλητες απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες κατασχέσεων ή /και εκχωρήσεων. 5. Οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μετά την τροποποίηση, το άρθρο αντικαθίσταται ως εξής (προϋποθέσεις): 1. Να υπάρχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων προς τον ΟΑΕΔ μέχρι 31/12/2015. 2. Υποβολή νέας σχετικής αίτησης στον ΟΑΕΔ. 3. Παραίτηση του δικαιούχου από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και υποβολή του σχετικού δικαιολογητικού στο Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου διεκδικείται χρηματικό ποσό για τα έτη 2010 έως 2015, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου. 4. Οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επομένως, διαγράφηκε η προϋπόθεση «οι ανεξόφλητες απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες κατασχέσεων ή /και εκχωρήσεων».

 Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Θα έπρεπε η μη παραγραφή να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια από το 2010 για να μπορέσουν να επωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις»

«Μένουν πολλές επιχειρήσεις απέξω και οι περισσότερες μικρομεσαίες, Έχουν το δικαίωμα της προσφυγής ωστόσο θα πρέπει να μπουν σε έξοδα και οι εποχές είναι δύσκολες»
Σ. Μωραΐτης

Σχολιάζοντας τις αλλαγές σε σχέση μ’ αυτά που ζήτησαν τα Επιμελητήρια ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης σημειώνει: « «Είμαστε ικανοποιημένοι ως προς το ένα σκέλος αυτό της κατάργηση της προϋπόθεσης να μην έχουν παραχωρηθεί οι ανεξόφλητες απαιτήσεις στις τράπεζες αλλά σ’ ότι αφορά τις παραγραφές όχι. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια από το 2010 για να μπορέσουν να επωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις. Μένουν πολλές επιχειρήσεις απέξω και οι περισσότερες μικρομεσαίες,  Έχουν το δικαίωμα της προσφυγής ωστόσο θα πρέπει να μπουν σε έξοδα και οι εποχές είναι δύσκολες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…