Καθυστέρησε η κατασκευή των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών λόγω κορωνοϊού. Τις προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ολοκληρώσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες
Αναμένει τις επίσημες οδηγίες του υπουργείου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα 200 περίπου νήπια μου αναμένουν τις νέες τους τάξεις
To “πρώτο κουδούνι” αναμένεται να καθυστερήσει για 200 περίπου νήπια του δήμου Ξάνθης, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμόσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Ο λόγος είναι ότι καθυστέρησε από τον ανάδοχο των «Κτηριακών Υποδομών» η κατασκευή και παράδοση των 12 αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ που έχουν οριστεί για να τοποθετηθούν σε υπάρχουσες σχολικές δομές του δήμου, προκειμένου να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην Ξάνθη, αλλά στο σύνολο των 300 περίπου οικίσκων που κλήθηκε να κατασκευάσει η ανάδοχος εταιρεία για τους ελάχιστους δήμους που δεν είχαν ενταχθεί έως πέρυσι στην δίχρονη προσχολική αγωγή, μεταξύ αυτών και οι δήμοι Ξάνθης και Κομοτηνής.
Μία εβδομάδα χρειάζονται οι ΤΥ μετά την παραλαβή των αιθουσών για να λειτουργήσουν
Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης, από την πλευρά του δήμου έγιναν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και θα απαιτηθεί διάστημα περίπου μίας εβδομάδας από την παραλαβή για την παράδοση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών στις ανάγκες των σχολείων.
Η διακήρυξη για την κατασκευή καθυστέρησε λόγω κορωνοϊού, ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος ο κ. Ζερενίδης, αυτή την εβδομάδα αναμένονται 10 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες. Οι επιπλέον δύο για το Δροσερό μένουν σε εκκρεμότητα λόγω πολεοδομικών θεμάτων, ωστόσο εκτιμάται ότι θα διευθετηθεί με ειδικές διατάξεις.
Οι αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ αναμένονται μεν εντός της εβδομάδας, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, πράγμα που σημαίνει, συνυπολογίζοντας και το διάστημα που απαιτείται για την πλήρη εγκατάσταση ότι για διάστημα το λιγότερο μίας εβδομάδας ενδέχεται να καθυστερήσουν οι εγγραφές.
Σε περίπτωση καθυστέρησης το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις
Για το θέμα ασφαλώς υπάρχει συντονισμός και με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, όπου η προϊσταμένη κ. Εύη Στυλιανίδου μας ενημέρωσε ότι αναμένονται επίσημες οδηγίες από το Υπουργείο, προκειμένου να δουν πώς θα δρομολογηθεί η έναρξη της χρονιάς για τα νήπια.
Εξετάζεται η περίπτωση να διατεθούν για λίγες ημέρες αίθουσες από δημοτικά σχολεία και κυρίως τις πλησιέστερες δυνατές σχολικές μονάδες, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε, οι αίθουσες που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν θα πρέπει να μπορούν να φιλοξενούν το σύνολο της τάξης, καθώς τα νήπια πρέπει να είναι με τους νηπιαγωγούς που θα έχουν για όλη τη χρονιά.
«Με υπομονή και τη συνδρομή των γονέων θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση», σημείωσε η κ. Στυλιανίδου.
Τι λύση επιλέγει ο δήμος Κομοτηνής
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο γειτονικός δήμος Κομοτηνής, όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Χρόνος, η λειτουργία των αιθουσών δεν προβλέπεται πριν τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου.
Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, αναφέροντας ότι εκεί το στεγαστικό πρόβλημα αφορά περίπου 150 παιδιά, υιοθετεί τη λύση στα Νηπιαγωγεία που δεν χωρούν όλα τα νήπια, τα επιπλέον να στεγαστούν (μέχρι να τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες), σε αίθουσες όμορων δημοτικών.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr