Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που παραιτήθηκε το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο και ακόμη να δοθούν απαντήσεις
Συγκεχυμένες και με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες για την εξέλιξη της εκκαθάρισης –
Ποια ήταν η Αναπτυξιακή Ξάνθης: Η άνοδος και η πτώση
Αναπάντητα παραμένουν πλήθος ερωτήματα για τα έργα και τις ημέρες της Αναπτυξιακής Α.Ε. Ξάνθης για 9 συναπτά έτη και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2011 που παραιτήθηκε το Διοικητικό συμβούλιο στο οποίο πρόεδρος ήταν ο Πασχάλης Λύρατζης. Η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση τα τελευταία χρόνια και πέπλος μυστηρίου σκεπάζει σ’ ότι αφορά την υπόθεση αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με την απόδοση ευθυνών σ’ όσους εμπλέκονται σ’ αυτή. Το ζήτημα της Αναπτυξιακής που αποτελεί ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο με θύματα πρώτα απ’ όλους τους υπάλληλους του που δεν τους καταβλήθηκαν δεδουλευμένα τους αλλά και ασφαλιστικά δικαιώματα και μετέπειτα την επιχειρηματικότητα του νομού που έχασε προγράμματα από τα οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί.
Αναπάντητα γιατί ζητούν απαντήσεις
Το στοιχείο του μυστηρίου βρίσκεται ακόμη και στο πως μια εταιρεία με μετόχους δήμους και παραγωγικούς φορείς αλλά και ιδιώτες που συνεισέφεραν στο ταμείο της μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, μια ανώνυμη εταιρεία που λειτουργούσε με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια και είχε την δυνατότητα να διαχειριστεί προγράμματα και διαχειρίστηκε στο παρελθόν το leader II και Leader plus του νομού καθώς και ΟΠΑΑΧ έφτασε στο σημείο να κατεβάσει ρολά!
Στο ερώτημα γιατί «ξύνουμε παλιές πληγές» η απάντηση είναι γιατί δεν έχουν επουλωθεί και ξανανοίγουν με την πρώτη ευκαιρία όπως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο leader ιδιωτών Ξάνθης Ροδόπης τα οποία διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Ροδόπης, η Ξάνθη πήρε τα μισά χρήματα για επενδύσεις απ’ ότι η Ροδόπη. Οι αριθμοί μιλούν… και θέτουν ερωτήματα!
Συγκεχυμένες και με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες για την εξέλιξη της εκκαθάρισης
Ξετυλίγοντας το κουβάρι και φτάνοντας στο 2011 όταν παραιτήθηκε το τελευταίο Δ.Σ. να θυμίσουμε πως οι μέτοχοι δεν συμφώνησαν να συγκροτήσουν νέο διοικητικό συμβούλιο μπρος τον κίνδυνο να τους χρεωθούν τα χρέη και ποινικές ευθύνες. Έτσι η Αναπτυξιακή παρέμενε ακέφαλη με αποτέλεσμα να χάσει και τα 5.5 εκ. ευρώ του Leader Αλιείας που της είχαν εγκριθεί αφού δεν είχαν παραλήπτη με τους μετόχους τότε να νίπτουν τας χείρας τους λέγοντας ότι δεν θα χαθούν τα λεφτά αλλά θα τα διαχειριστεί για λογαριασμό της Ξάνθης η Αναπτυξιακή Ροδόπης. Το ίδιο έλεγαν και για το Leader και τα ΟΠΑΑΧΧ του νομού δυο προγράμματα 20 εκ. ευρώ – ζεστό χρήμα για χρηματοδότηση επενδύσεων ιδιωτικών και δημόσιων που ωστόσο «πέταξαν» από τον νομό! Αλλά και η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της εταιρείας που πάρθηκε τον ίδιο χρόνο από τους μέτοχους και αυτή δεν προχώρησε καθώς τα επόμενα 4 χρόνια μετά δεν έχει κινηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης. Επιστρέφοντας στο σήμερα πολύ λίγα πράγμα έχουν προχωρήσει. Μιλώντας με το πρόεδρο των Γενικών Συνελεύσεων (μόνο και όχι Δ.Σ. ) κ. Δαδαλιάρη μας ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση, ότι παρότι οι εργαζόμενοι έκαναν αγωγές καμιά δεν ευοδώθηκε και ότι απ’ όσο γνωρίζει πιθανότατα παραγράφηκαν οι όποιες ευθύνες μελών της διοίκησης αν υπήρξαν, εφόσον δεν καταλογίστηκε κάτι εις βάρος τους.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκαθάρισης δεν προχωρά επειδή εκκρεμούν αποφάσεις συλλογικών οργάνων μετόχων για λύση της εταιρείας!
Ποια ήταν η Αναπτυξιακή Ξάνθης: Η άνοδος και η πτώση
Η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΟΤΑ Α.Ε. συστάθηκε από τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ξάνθης το Δεκέμβριο του 1994 και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το Φεβρουάριο του 1995. Σκοπό της σύστασής της αποτέλεσε η αξιοποίηση του προγράμματος LEADER II, καθόσον είχε ήδη προηγηθεί το πρόγραμμα LEADER I, στο οποίο η περιοχή του Νομού Ξάνθης δεν συμμετείχε, εξαιτίας της μη ύπαρξης του ανάλογου διαχειριστικού φορέα.
Η πρωτοβουλία LEADER αποτέλεσε αρχή μίας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη «διαδρομή» ανάπτυξής τους.
Η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΟΤΑ Α.Ε. διαχειρίστηκε τόσο την πρωτοβουλία LEADER II ύψους 9,8 εκατ. Ευρώ, όσο και το LEADER PLUS ύψους 11,3 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, συμμετείχε σε σειρά άλλων προγραμμάτων, όπως τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας κ.α. Η εταιρεία δεν κατάφερε να ενταχθεί στην 4η προγραμματική περίοδο του LEADER, παρά το γεγονός ότι υπέβαλλε επανειλημμένα σχετικές αιτήσεις, οι οποίες όμως απορριφθήκαν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Η 1η απόρριψη σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την μετοχική της σύνθεση
- Η 2η απόρριψη σημειώθηκε το φθινόπωρο του 2009, καθώς οι οικονομικοί δείκτες της εταιρείας δεν εναρμονίζονταν με τις οδηγίες του Υπουργείου
- Η 3η καταγράφηκε τον Νοέμβριο του2010, λόγω της μη σωστής ποσόστωσης των συνεταιρισμών σε σχέση με τους Οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος LEADER (ΕΔΠLEAD.
- Μαριάννα Ξανθοπούλουmxanthopoulou@empros.gr