Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη ζήτηση αναμένεται φέτος για το αντιγριπικό εμβόλιο

Μεγάλη ζήτηση αναμένεται φέτος για το αντιγριπικό εμβόλιο

0

Στα τέλη του μήνα ξεκινά η συνταγογράφηση του εμβολίου. Στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί όπως κάθε χρόνο

Τέθηκε σε εφαρμογή η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού. Την άμεση ανάγκη ένταξης των οδοντιάτρων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση επισημαίνει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης

Την τελευταία Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, στις 28 του μήνα, θα αρχίσουν οι γιατροί της χώρας να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η περίοδος εμβολιασμών για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα – όπως γίνεται κάθε χρόνο – μετά και την επίσημη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19. Αυτό σημειώνει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα εκτιμώντας ότι, λαμβάνοντας υπόψη την περσινή αυξημένη ζήτηση, φέτος ακόμη περισσότεροι θα επιλέξουν να εμβολιαστούν.

«Η εισαγωγή των εμβολίων από τις φαρμακαποθήκες θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα γίνει η διανομή στα φαρμακεία. Φέτος, όσο ακόμη δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναμένουμε η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά καθώς οι πολίτες και κυρίως όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου θα προτιμήσουν να προφυλαχθούν περισσότερο. Άλλωστε, τα συμπτώματα συγχέονται και άρα οι πολίτες θα είναι πιο προσεκτικοί» σημείωσε η κ. Κάλφα.

Ικανοποίηση των επιστημόνων υγείας για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού

Ερωτηθείσα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή από 1η Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή της. Όπως τόνισε, η κατάχρηση των αντιβιοτικών, ειδικά στη χώρα μας, αποτελεί ένα μείζον υγειονομικό ζήτημα καθώς έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών σε αυτά μικροβίων. «Πλέον επιλύεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο», σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με το νόμο, εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις  αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και πάλι, όμως, θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού.

Η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ήταν ένα πάγιο αίτημα και αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας της χώρας μας, η δε παράβαση του νόμου επισύρει αυστηρές ποινές.

Συμπληρωματικά, η κ. Κάλφα υπογράμμισε ότι πλέον θα πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι οδοντίατροι, καθώς και αυτοί απαιτείται πολλές φορές να συνταγογραφούν αντιβιοτικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…