Εντυπωσίασαν τα Leo 2 Hell, η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών ουλαμών αλλά και η… πόλη της Ξάνθης με τους ανθρώπους και το φαγητό της!
Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχωρούν με την ολοκλήρωση της πενθήμερης άσκησης οι αμερικανικές δυνάμεις. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία παράλληλα με τα αγωνίσματα και τις ασκήσεις να περιηγηθούν στην πόλη τα απογεύματα και να γνωρίσουν τις ομορφιές της.
Για τα οφέλη της άσκησης μίλησε στους παρευρισκόμενους ο διοικητής της 1ης στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, ενώ ίδια εικόνα μετέφερε και ο αμερικανός ακόλουθος.
Την εμπειρία μεταφέρουν ως μοναδική και εξαιρετικά χρήσιμη και οι επικεφαλής των ελληνικών πληρωμάτων που στις δηλώσεις τους μετέφεραν ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να βελτιωθούν και να εξασκήσουν τακτικές.
«Το καλύτερο άρμα είναι το καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα»
Χαρά και ικανοποίηση εξέφρασε στην τελική φάση της άσκησης ο Διοικητής της 1η Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων από τη «φίλη και σύμμαχο» χώρα ωφελεί στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Όπως τόνισε, δόθηκε η δυνατότητα να αξιολογηθούν οι δεξιότητες και ικανότητες, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι αποκτώνται με σκληρή δουλειά και εκπαίδευση. Μάλιστα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «το καλύτερο άρμα είναι το καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα» και τέλος εξέφρασε την επιθυμία του χρόνου στην άσκηση (την τέταρτη κατά σειρά στο Δ’ ΣΣ αλλά πρώτη με τη συμμετοχή ουλαμών άλλης χώρας) να συμμετέχουν και πάλι οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών.
R. Anderson: Ευκαιρία κοινής εκπαίδευσης και εμβάθυνσης σχέσεων με την Ελλάδα
Ο ακόλουθος του αμερικανικού στρατού συνταγματάρχης Reed Anderson ευχαρίστησε τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις για την εμπειρία και τη φιλοξενία. Τόνισε ότι επρόκειτο για μια ευκαιρία εκπαίδευσης με τους συμμάχους. Με διάθεση χιούμορ σχολίασε ότι ήταν ένα μακρύ ταξίδι ως την Ξάνθη, αλλά άξιζε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η από κοινού εκπαίδευση «και να αυξήσουμε τις ικανότητές μας μαζί με τον ελληνικό στρατό, αλλά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα». Ο ίδιος τόνισε επίσης «είμαστε πάρα πολύ εντυπωσιασμένοι από το πόσο έτοιμα και ικανά είναι τα μέλη των πληρωμάτων. Λόγω ικανοτήτων το περιβάλλον της άσκησης ήταν ανταγωνιστικό. Το πλήρωμά μας είναι λίγο απογοητευμένο που δεν νίκησε, αλλά πάλεψε σκληρά γιατί όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ ικανοί».
Η άσκηση και η πόλη κέρδισαν τις εντυπώσεις των αμερικάνων
Από την πλευρά του ο αρχηγός του αμερικανικού ουλαμού Κάρσον σημείωσε ότι ήταν τιμή να εκπροσωπούν τον αμερικανικό στρατό σε αυτό το διαγωνισμό. Αναγνώρισε ότι ο συναγωνισμός ήταν πολύ καλού επιπέδου και μετέφερε τις εντυπώσεις του πληρώματός του για οχήματα που δεν είχαν ξαναδεί. «Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί και να συνεχίζουμε να χτίζουμε ετοιμότητα», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι τα μέλη της αμερικανικής αποστολής εντυπωσιάστηκαν από την Ξάνθη, τους κατοίκους και το φαγητό της! «Οι άνθρωποι στην τοπική κοινωνία ήταν υπέροχοι, το φαγητό ήταν φανταστικό, η πόλη είναι πόλη όμορφη με τα βουνά τριγύρω».
Μοναδική εμπειρία και για τα πληρώματα των τεθωρακισμένων του ελληνικού στρατού
Ο επίλαρχος Γεώργιος Καλαμάρης, ουλαμαγός της ΕΜΑ που κατέκτησε την πρώτη θέση στην άσκηση, σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας: «η διεξαγωγή του διαγωνισμού αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να αναμετρηθούμε στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας με τους καλύτερους τεθωρακισμένους συμμάχους. Πέρα λοιπόν, της επιβεβαίωσης του δικού μας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και ετοιμότητας μας δίνεται η ευκαιρία αποκόμισης εμπειριών και ανταλλαγής απόψεων για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι».
Ο ανθιπίλαρχος Γεώργιος Τζανετάκης, αρχηγός πληρώματος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ως αρχηγός πληρώματος για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. «Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τακτικές που θα μας χρησιμεύσουν και στο πεδίο της μάχης αν χρειαστεί και όποτε απαιτηθεί καθώς και σε επίπεδο εκπαίδευσης. Δοκιμάσαμε διάφορες τακτικές, είδαμε λάθη, είδαμε αδυναμίες, καθώς και τα πλεονεκτήματα που έχει το leo 2 Hell σημείωσε ο ίδιος.
Χαρούμενος για τη συμμετοχή του εμφανίστηκε και ο αρχηγός πληρώματος Αντώνιος Ρούσος αρχηγός πληρώματος, ο οποίος ανέφερε: «ήταν μία μοναδική εμπειρία για εμένα να μπορέσω να διαγωνιστώ σε ένα τέτοιο διαγωνισμό. Μπορέσαμε να συγκρίνουμε τις δικές μας δυνατότητες με τις δυνατότητες του αμερικανικού στρατού και ειδικά με το δικό μας άρμα το leo 2 hell, που είναι το πιο σύγχρονο που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Απέδειξε πως μπορεί να κερδίσει και είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής άρμα που έχουμε συναντήσει. Εξαιρετική ήταν και η εμπειρία με τους αμερικάνους. Ανταλλάξαμε ιδέες και πρακτικές σχετικά με τακτικά θέματα, είναι πολύ ωραίο να μπορούμε να συνεργαστούμε με άτομα που έχουν εφαρμόσει αυτές τις τακτικές».
Ο διαγωνισμός και τα αγωνίσματα
Θυμίζουμε ότι επρόκειτο για διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν τέσσερις ουλαμοί από ταξιαρχίες του Δ’ ΣΣ μαζί με τον αμερικανικό ουλαμό, περιλαμβάνοντας δέκα συνολικά αγωνίσματα. Τα αγωνίσματα ήταν:
- Διακομιδή τραυματία και επισκευή στο πεδίο της μάχης
- Περισυλλογή άρματος κάτω από συνθήκες ΡΒΧΠ
- Αίτηση Πυρός
- Προσδιορισμός απόστασης
- Βολή πιστολιού
- Μηχανοδήγηση ακριβείας
- Αναγνώριση Μέσων
- Επιθετικές Επιχειρήσεις
- Αμυντικές Επιχειρήσεις
- Ολυμπιακοί αγώνες αρματιστή
Υπήρχε επιτροπή αποτελούμενη από Αξιωματικούς των Σχηματισμών των διαγωνιζομένων.
Την παρουσίαση και ενημέρωση ανέλαβε ο Επιτελάρχης της XX ΤΘΜ Συνταγματάρχης Κοσμάς Κρίτσης.
Οι επιδόσεις και οι νικητές
Η τελική φάση του διαγωνισμού «έκλεισε» με σκυταλοδρομία, όπου νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε ο ουλαμός της 211 Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, η οποία είχε και τις καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο του διαγωνισμού. Δεύτερη ομάδα στο διαγωνισμό κατατάχθηκε ο αμερικανικός ουλαμός, τρίτη ο ουλαμός από την 25η ΕΜΑ της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που εδρεύει στο Πετροχώρι, τέταρτη η 21η ΕΜΑ της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και πέμπτη η 12η ΕΜΑ της 31ης της Μιχανοκίνητης Ταξιαρχίας.
Στο πλαίσιο της τελικής φάσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και έπαινοι.
Από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις για την τακτική των αρμάτων και να προσφέρουν και να δεχθούν τη φιλοξενία στην πόλη της Ξάνθης.