Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με «λύσεις ανάγκης» ξεκινά η σχολική χρονιά για 225 προνήπια της Ξάνθης

Με «λύσεις ανάγκης» ξεκινά η σχολική χρονιά για 225 προνήπια της Ξάνθης

0

Θα βρουν προσωρινή σχολική στέγη σε αίθουσες και προθαλάμους σχολείων και παιδικών σταθμών

Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή των ΠΡΟΚΑΤ- Διαμαρτυρία από το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης-Αντιπροσωπεία είδε το δήμαρχο

Με λύσεις… έκτακτης ανάγκης ξεκινά η σχολική χρονιά για 225 προνήπια του δήμου Ξάνθης, που συμμετέχουν στην πρώτη εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο. Όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ της προηγούμενης Δευτέρας, τα παιδιά αυτά μένουν χωρίς σχολική στέγη, αφού δεν έχουν παραληφθεί οι 10 (αντί 12 αρχικά) αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, καθώς ο ανάδοχος που ανέλαβε την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων αιθουσών για τους δήμους της χώρας που δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα λόγω έλλειψης υποδομών, καθυστέρησε στην ολοκλήρωση.

Όπως αποφασίστηκε στη γειτονική Κομοτηνή, έτσι και στο δήμο της Ξάνθης, τα προνήπια θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά σε αίθουσες και προθαλάμους νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίου και παιδικών σταθμών. Ήδη έχουν εκφραστεί παράπονα από γονείς για τις αποστάσεις που προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και για την ακαταλληλότητα ορισμένων χώρων, που βρίσκονται πολύ μακριά από τους χώρους υγιεινής.

Για το θέμα αυτό πραγματοποίησε την Παρασκευή διαμαρτυρία ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης στο δημαρχείο, όπου εκπρόσωποι συναντήθηκαν με το δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ξεκινήσουν τα παιδιά να φοιτούν στο νηπιαγωγείο, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δοθεί χρονοδιάγραμμα αφού το θέμα χειρίζεται η ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) με τον ανάδοχο που κατασκευάζει τα ΠΡΟΚΑΤ.

Εμπόδια εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και πλαίσιο διαμαρτυρίας

Στο σχετικό πλαίσιο διαμαρτυρίας του ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης ως προς την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο Ξάνθης ανέφερε: «στο Δήμο Ξάνθης  οι δημοτικές αρχές δεν αξιοποίησαν  το χρονικό διάστημα των 2,5 χρόνων από τη θεσμοθέτηση του δίχρονου νηπιαγωγείου για τη σωστή προετοιμασία του. Κλιμάκιο της ομοσπονδίας μας, της  ΔΟΕ, καθώς και το Δ.Σ του Συλλόγου μας επισκέφτηκε το Δήμο κατά την προηγούμενη χρονιά, αλλά και παλιότερα, προκειμένου αυτός να φροντίσει για την υλοποίηση της υποχρέωσής του. Εις μάτην! Είμαστε λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και η κατάσταση είναι δραματική στα νηπιαγωγεία που θα κληθούν να απορροφήσουν τα επιπλέον 225 προνήπια που προστέθηκαν στον πληθυσμό των νηπιαγωγείων. Το μόνο που έχει παραδοθεί είναι οι τσιμεντένιες βάσεις πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες. Επιπλέον οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυλές έχουν μειώσει το χώρο προαυλισμού των νηπίων, ενώ κατασκευαστικά υλικά παραμένουν ακόμη στους χώρους.

Οι προκατασκευασμένες αίθουσες αγνοούνται και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εγκατάστασής τους. Έτσι οι ‘’αρμόδιοι’’ τρέχουν, την τελευταία στιγμή και τελικά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τις πρόχειρες λύσεις που βρίσκουν. Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης τα παιδιά προτείνεται να μεταφερθούν στους πολυπληθείς χώρους των σχολείων Α/βάθμιας & Δ/βάθμιας εκπ/σης που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση υποδοχής 4χρονων και 5χρονων νηπίων. Πέραν αυτών έχει καθυστερήσει η πρόσληψη καθαριστών και καθαριστριών από τους δήμους με αποτέλεσμα τα σχολεία να καθαρίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς. Οι νηπιαγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση κα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την  έλλειψη προετοιμασίας του δήμου και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Η 14η Σεπτεμβρίου αποτελεί μέρα αίνιγμα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γενικότερα και τα νηπιαγωγεία ειδικότερα.

Ο διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που καλούνται να πραγματοποιήσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε, πιθανή, μελλοντική προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων που αφορούν στην αποστολή της Παιδείας από το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ή σε όποιον άλλο φορέα) θα συναντήσει την δυναμική αντίδρασή μας.

Απαιτούμε:

  • Την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να βρεθεί λύση στην στέγαση των προνηπίων.
  • Την ασφαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Την επικούρηση των νηπιαγωγών με βοηθητικό προσωπικό για το δύσκολο διάστημα του αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου
  • υπερασπιζόμαστε και αναδεικνύουμε το επιστημονικό έργο των νηπιαγωγών (ΠΕ60) που, μόνον αυτές/αυτοί, έχουν ως αποστολή τους και αντικείμενο των σπουδών τους την αγωγή και εκπαίδευση των νηπίων 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο
  • Απαιτούμε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια στον Δήμο Ξάνθης με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και μόνιμους διορισμούς προσωπικού. Καμία τάξη πάνω από 15 παιδιά».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…