Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Μπαράν: Β’ κατηγορίας οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ;

Μ. Μπαράν: Β’ κατηγορίας οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ;

0

Ερώτηση στον Μ. Βορίδη για το πλαφόν των 100 λίτρων γάλακτος

 Πλήττει κυρίως τους κτηνοτρόφους ορεινών παραμεθόριων περιοχών, λέει ο βουλευτής

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση εφαρμογής πλαφόν 100 λίτρων στο γάλα. Στο κείμενο της ερώτησής του σημειώνει: «δυσάρεστη εξέλιξη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης αποτέλεσε η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει ως όριο οικονομικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα παραγωγής γάλακτος, την παράδοση τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα με αποτέλεσμα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να εκφράζουν την απογοήτευσή τους αναφορικά με το ποσό και τον τρόπο καταμερισμού της στοχευμένης ενίσχυσης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού που προκάλεσε και  τις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί κτηνοτρόφοι μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης κυρίως από ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, καθώς δεν μπορούν να παραδώσουν το γάλα τους διότι οι έμποροι επικαλούμενοι το εμπορικό συμφέρον δεν μεταβαίνουν στα ορεινά τμήματα της περιοχής για να το αγοράσουν και αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετύχουν το στόχο που τίθεται ως προαπαιτούμενο δηλ. το πλαφόν τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος.

Και διερωτώμαι, πρόκειται για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας που τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και το βιός τους;

Η απόφαση αυτή κ. Υπουργέ, δεν ικανοποιεί και πόσο μάλλον δε, δεν ενισχύει όλους αυτούς που επλήγησαν. Από την άλλη, τα κονδύλια είναι πενιχρά με απώτερο αποτέλεσμα να εκτοπίζεται μεγάλο μέρος κτηνοτρόφων από ορεινές παραμεθόριες περιοχές, (οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί πως πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν άρμεξαν το 2019), από αυτή την μικρή οικονομική ενίσχυση που θα παρασχεθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να καταργήσετε το πλαφόν των 100 λίτρων γάλακτος και να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουν οι πληττομένοι παραγωγοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών της ΑΜΘ, ώστε να λάβουν και αυτοί την ενίσχυση που τους αναλογεί;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Τσιτιρίδης απαντά στον Κριτσίνη:  Τα κατά φαντασία ‘’σκάνδαλα’’ στο Δήμο Αβδήρων και ο υπό σύγχυση κ. Κριτσίνης

Τονίζει ότι αναφέρεται σε «σκάνδαλα» και «διαπλοκή» στο δήμο Αβδήρων χωρίς στοιχεία, μόνο …