Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η Βιστονίδα εκπέμπει S.O.S.

Η Βιστονίδα εκπέμπει S.O.S.

0

5 τόνοι νεκρά ψάρια στα χειμαδιά του Αλιευτικού Συνεταιρισμού

 

Συναγερμός στις Διευθύνσεις Αλιείας της Περιφέρειας

Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας: Α.Κοντογιώργης: «Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε ασφυξία…»

 

Συναγερμός σήμανε στην Βιστονίδα όταν οι ψαράδες του Αλιευτικού συνεταιρισμού αντίκρισαν νεκρά ψάρια,  μικρές τσιπούρες και λαβράκια στα χειμαδιά (περιφραγμένος χώρος όπου ο Αλιευτικός κρατά ένα μέρος του ζωικού κεφαλαίου που διαχειρίζεται ). Αναβίωσαν μνήμες του 2017 αλλά και του 2014 όταν ο Συνεταιρισμός έπαθε τεράστια καταστροφή από ένα τοξικό βακτηρίδιο που είχε σκοτώσει τόνους ψάρια.

Νεκρά ψάρια στην Βιστονίδα -Συναγερμός στον Συνεταιρισμό και στις Διευθύνσεις Αλιείας της Περιφέρειας

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργος Γκίλης τα νεκρά ψάρια και  ο γόνος από τσιπούρες και λαβράκια εντοπίστηκαν στα χειμαδιά της λίμνης το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 11.30 το πρωί. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής πολιτικής κ. Ανδρέας Κοντογιώργης καθώς και ο επόπτης Αλιείας Δημήτρης Τσιώνης που έσπευσαν στο σημείο. Ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Αλιείας Ξάνθης, συνέλεξε δείγματα των νεκρών ψαριών τα οποία και απεστάλησαν στο ΙΝΑΛΕ για εξέταση όπως και στο ειδικό Εργαστήριο του ΑΠΘ.

Συνηθισμένος ο Συνεταιρισμός να χάνει ψάρια κι από τον πάγο αλλά και από άλλες αιτίες, κι ο πρόεδρος κ. Γκίλης αντιμετωπίζει με στωικότητα την κατάσταση: «Μάλλον από έλλειψη οξυγόνου αφού στις μετρήσεις που έγιναν ήταν πεσμένο σε 0,7 μιλιγκράμ ενώ χρειάζονται τα ψάρια 2,5 μιλιγκράμ. Θα μας το πουν οι ειδικοί από τα δείγματα που συνέλεξαν», επισήμανε προσθέτοντας πως τα ψάρια που ήταν στο χειμαδιό ήταν περίπου στους 5 τόνους. Διευκρίνισε δε ότι στις εγκαταστάσεις τους έχουν γεννήτρια που παράγει οξυγόνο ωστόσο την θέτουν σε λειτουργία όταν στα χειμαδιά έχουν 50 – 60 τόνους ψάρια τα οποία κρατούν εκεί προκειμένου να αποκτήσουν το επιθυμητό βάρος και κατ’ αντιστοιχία την υπεραξία στην αγορά όταν θα τα πουλήσουν σε  καλύτερη εμπορική τιμή.

Όπως είπε ο κ. Γκίλης είναι μια καταστροφή ωστόσο αυτοί έχουν την ικανοποίηση ότι έχουν στο πλευρό του τις αρμόδιες αρχές που επέδειξαν ετοιμότητα και επίσης ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα καταθέσουν τον φάκελο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΠΑΛ για τις Λιμνοθάλασσες μαζί με την Κεραμωτή με προτεινόμενα έργα, τον εκχειλιστήρα της Λίμνης, το Στόμιο του Λαγός και την επέκταση αυτού του χειμαδιού.

Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας: Α.Κοντογιώργης: «Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε ασφυξία…»

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αλιείας κ. Κοντογιώργης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις καθώς και τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες ύδατος από το ΙΝΑΛΕ προκειμένου να σχηματιστεί μια σαφή εικόνα για τα αίτια: «Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε ασφυξία αφού είχε πέσει πολύ το οξυγόνο. Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν μήπως υπάρχει κάποιο τοξικό βακτήριο στον πυθμένα που ευθύνεται για το φαινόμενο.

Άλλες συνθήκες προκάλεσαν το ίδιο φαινόμενο στον Κομψάτο και Ιμσαρίδα

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες  μέρες εντοπίστηκε ανάλογο φαινόμενο με νεκρά ψάρια στις όχθες του ποταμού Κομψάτου και στην Λίμνη Ισμαρίδα στην Ροδόπη. Μετά από σχετικούς ελέγχους της Κτηνιατρικής υπηρεσίας διαπιστώθηκε πως ο θάνατος οφειλόταν σε έλλειψη οξυγόνου. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος στην Διεύθυνση αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Θανάσης Πεχλιβάνης δεν σχετίζονται τα δύο περιστατικά και πως στον Κομψάτο και στην Ισμαρίδα ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που προήλθε από την παρατεταμένη ανομβρία που μείωσε την στάθμη του ποταμού με αποτέλεσμα τα  ψάρια να εγκλωβιστούν σε μικρές γκιόλες νερού και να πεθάνουν ου από ασφυξία.

Πρόεδρος ΙΝΑΛΕ, Μ. Κουτράκης: «Η λίμνη κινδυνεύει και μαζί και τα ψάρια της»

koutrakisΤέλος ο πρόεδρος του ΙΝΑΛΕ κ. Μάνος Κουτράκης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε  πως τα αποτελέσματα θα βγουν τις επόμενες 4 – 5 μέρες αλλά και πως τέτοια φαινόμενα είναι αναπόφευκτα και θα αυξάνονται όσο αυξάνονται τα νιτρικά και τα φωσφορούχα από την αγροτική και την κτηνοτροφική δραστηριότητα γύρω από την λίμνη: «Τα νερά της λίμνης Βιστονίδας μειώνονται από τα μικρά παράνομα φράγματα που κάνουν κάποιοι για να κατακρατούν νερό. Επίσης η ανομβρία, η αύξηση της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που μειώνει τη στάθμη με αποτέλεσμα τα ψάρια να κινδυνεύουν. Όπως επίσης και τα νιτρικά που χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική προστασία για την λίμνη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…