Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έντονο ενδιαφέρον στο δήμο Ξάνθη για δηλώσεις αδήλωτων τετραγωνικών

Έντονο ενδιαφέρον στο δήμο Ξάνθη για δηλώσεις αδήλωτων τετραγωνικών

0
plateia-empros

Νέα παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου δόθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στους δήμους

 Πάνω από 4.700 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στο δήμο της Ξάνθης. Οι δια ζώσης θα καταμετρηθούν όταν καταχωριστούν στο σύστημα του ΥΠΕΣ

Νέα παράταση δόθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στους δήμους με βάση τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να προβούν σε διορθώσεις μέσω της πλατφόρμας του ΥΠΕΣ (https://tetragonika.govapp.gr/) ή να απευθυνθούν στους δήμους για να κάνουν δια ζώσης την αίτησή τους.

Στο δήμο της Ξάνθης το ενδιαφέρον είναι έντονο, και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα λόγω της εκπνοής της προθεσμίας στις 31 Αυγούστου, που τελικά παρατάθηκε για ένα μήνα. Μέχρι σήμερα, πάνω από 4.700 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο δήμο Ξάνθης, ενώ αρκετές είναι και αυτές που έγιναν δια ζώσης. Οι τελευταίες θα καταμετρηθούν όταν υποβληθούν σε επεξεργασία και καταχωριστούν στο σύστημα από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Όπως ενημερωθήκαμε από την υπηρεσία, η διαδικασία δρομολογείται χωρίς προβλήματα, ωστόσο είναι αρκετά περίπλοκη καθώς κάθε ακίνητο θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά, ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά.

Γίνεται πάντως σύσταση προς τους πολίτες, για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους, να ελέγχουν τα δηλωθέντα τετραγωνικά στην πίσω όψη του λογαριασμού της ΔΕΗ και αν είναι ίδια με το Ε9 να μην προβαίνουν σε περαιτέρω ενέργειες. Αν διαφέρουν θα πρέπει να προβούν σε διόρθωση.

Εμφανίστηκαν ήδη επιπλέον 35 εκ. τ.μ. σύμφωνα με το ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία ξεκίνησε πριν 8 μήνες και ως τώρα 1.650.000 πολίτες διόρθωσαν τα τ.μ. στις ιδιοκτησίες τους. Έχουν εμφανιστεί με αυτό τον τρόπο 35 εκ. τ.μ. «Οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο έχουν γλιτώσει από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», σημειώνεται σχετικά από το υπουργείο και επισημαίνεται ακόμη, «η Αυτοδιοίκηση και το κράτος κερδίζουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο πρόσθετα έσοδα που κακώς δεν εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια. Η ροή των δηλώσεων τις τελευταίες μέρες αποδεικνύει ότι η έκταση του προβλήματος τελικά είναι τεράστια και τα αδήλωτα τετραγωνικά δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο πλειοψηφικός κανόνας. Επιδίωξη μας είναι όλοι να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου και να βάλουν τέλος σε μία πολύχρονη εκκρεμότητα. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η έκτακτη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε για πολλούς μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε πολλούς πολίτες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας και όχι εξοικειωμένους με το διαδίκτυο, να ολοκληρώσουν αυτές τις δηλώσεις. Υπάρχει επίσης και σύγχυση από ανακρίβειες που έχουν αναφερθεί στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με άλλες εξελισσόμενες διαδικασίες, όπως η δήλωση αυθαιρέτων. Αυτοί είναι οι λόγοι που το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει μία τελική παράταση ως τις 30/9. Ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και όλοι να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση. Και όλοι μαζί να μετατρέψουμε μία ενοχική σχέση σε σχέση εμπιστοσύνης Το κράτος σέβεται τους πολίτες και οι πολίτες σέβονται το κράτος».

Πώς θα κάνετε τη δήλωση

Η διόρθωση των ξεχασμένων τετραγωνικών γίνεται σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr/) που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η δήλωση γίνεται με τέσσερα απλά βήματα.

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…