Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση της καραντίνας και στην Ξάνθη

Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση της καραντίνας και στην Ξάνθη

0

5-10 τα καθημερινά επιτηρούμενα άτομα από την αστυνομία για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού. Τηλεφωνικοί και επιτόπιοι οι έλεγχοι

 Τα μέτρα και το ωράριο λειτουργίας τηρούν ευλαβικά τα καταστήματα. Πειθαρχημένοι και οι ξανθιώτες. Παράπονα για ηχορύπανση στις πλατείες των νέων

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και στην Ξάνθη για την τήρηση καραντίνας, από άτομα που είτε αποτελούν ενεργά κρούσματα, είτε επαφές τους στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης. Κατά μέσο όρο 5-10 είναι τα επιτηρούμενα άτομα στο νομό μας και η αστυνομία, μαζί με τον ΕΟΔΥ, καλούνται να επιτηρούν την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού. Η Διεύθυνση Αστυνομίας λαμβάνει ενημέρωση για τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση για τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και διενεργεί τηλεφωνικούς ή επιτόπιους ελέγχους. Την περίοδο της έξαρσης του ιού, η Δ.Α. Ξάνθης δεχόταν καταστάσεις, προκειμένου να ελέγχεται το σύνολο των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα από το εξωτερικό.

700-800 άτομα «συνελήφθησαν» να σπάνε την καραντίνα

Πανελλαδικά, τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα για τον κορωνοϊό ξεπερνούν τα 9.600 (3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους), εκ των οποίων, με βάση τους ελέγχους της αστυνομίας, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να βρίσκονται εκτός του χώρου αυτοπεριορισμού, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Και στην Ξάνθη πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιθύνοντες λαμβάνουν τηλεφωνήματα για άτομα που παρότι πρέπει να τηρήσουν τον αυτοπεριορισμό, «συλλαμβάνονται» να κυκλοφορούν αμέριμνοι. Κυρίως, όπως μαθαίνουμε, πρόκειται για περιπτώσεις επαφών βεβαιωμένων κρουσμάτων.

Πρόστιμα και ποινές

Όποιος «σπάει» την καραντίνα καλείται να πληρώσει 5.000 ευρώ. Μάλιστα δεν είναι μόνο το πρόστιμο, αφού είναι αυστηρές και οι ποινές για την παραβίαση της καραντίνας. Οι παραβάτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση τριών ετών στην περίπτωση μετάδοσης σε αόριστο αριθμό ατόμων, και από 10 χρόνια έως και ισόβια στην περίπτωση που προκληθεί θάνατος, ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων.

Συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων στην Ξάνθη-Τα περιοριστικά μέτρα αίρουν τον συνωστισμό, αλλά όχι την ηχορύπανση!

Κομφούζιο στο κέντρο της πόλης μετά το κλείσιμο των καφέ-μπαρ στις 12.00

Στην Ξάνθη πάντως, η γενικότερη εικόνα, όπως έχουμε καταγράψει, παραμένει καλή, χωρίς παραφωνίες και παραβάτες. Τα καταστήματα τηρούν τα περιοριστικά μέτρα και το ωράριο λειτουργίας, ενώ και οι πολίτες δείχνουν πειθαρχημένοι σχετικά με την τήρηση του ωραρίου και της χρήσης μάσκας. Ικανοποιημένος με την κατάσταση στην πόλη εμφανίζεται ο αστυνομικός διευθυντής Πασχάλης Γιώρης, ο οποίος διαπιστώνει τη συμμόρφωση πολιτών και καταστημάτων. Είναι ενήμερος ωστόσο και ο ίδιος ότι μετά την παρέλευση του ωραρίου (που θα τηρηθεί τουλάχιστον έως τις 15/9 μαζί με τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην ΠΑΜΘ) υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης των νέων, όπως η κεντρική πλατεία, η πλατεία Μητροπόλεως και τα πάρκα στη Σάρδεων και την Κυψέλη. Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο που εντοπίζεται δεν είναι ο συνωστισμός, αλλά η ηχορύπανση, και δε λείπουν και τα παράπονα από πολίτες για οχλαγωγία κυρίως στα σημεία που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές. Η αστυνομία παραμένει σε επαγρύπνηση και παρακολουθεί την κατάσταση, ώστε να επεμβαίνει, όπου χρειάζεται.

Νέες εισαγωγές στο ΠΝΓΑ

Αυξήθηκε και πάλι, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό ασθενών στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, την Παρασκευή έγιναν τρεις νέες εισαγωγές, ενός 61χρονου άνδρα από τη Θάσο, μίας 78χρονης από την Ξάνθη και ενός 60χρονου από την Καβάλα.

Την ίδια ημέρα δόθηκε και ένα εξιτήριο σε μία γυναίκα 91 ετών από τη Δράμα, η οποία είχε μπει στο νοσοκομείο στις 23 Αυγούστου, ενώ επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας μίας 61χρονης, η οποία νοσηλεύονταν στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να διασωληνωθεί. Μία ακόμα εισαγωγή, μίας 63χρονης από της Δράμα, έγινε το Σάββατο. Έως χθες στο ΠΝΓΑ νοσηλεύονταν 14 ασθενείς με κορωνοϊό, από τους οποίους οι 10 στη Μονάδα covid-19, δύο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…