Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΗ: Από τις ζημιές, πάει για κέρδη 900 εκατ. το 2020

ΔΕΗ: Από τις ζημιές, πάει για κέρδη 900 εκατ. το 2020

0

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, προχώρησε η διοίκηση της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, τα EBITDA της επιχείρησης για το 2020 αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 850 – 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναμένεται συνέχιση της της θετικής πορείας του πρώτου εξαμήνου, κατά το οποίο η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 457,3 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε η διοίκηση της επιχείρησης, η ΔΕΗ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο πέτυχε αύξηση της λειτουργικής της κερδοφορία: από τις εκτεταμένες ζημιές, το turnaround ξεκίνησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 με τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να διαμορφώνεται στα 236,8 εκατ. ευρώ, η θετική πορεία συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 με λειτουργική κερδοφορία 182 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν σε 275,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντική εξάλλου ήταν η αντιστροφή των μεγεθών στην προ φόρων κερδοφορία η οποία ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ αντί ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2019. Επίσης η εταιρεία μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 233,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2019, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης ρευστότητά της.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των επενδύσεων αυτή συνδέεται με το lockdown αλλά και με την ολοκλήρωση της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 για την οποία η εταιρεία μελετά σχέδια μετατροπής σε μονάδα φυσικού αερίου ή υδρογόνου, έργο που μπορεί να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως όπως αναφέρθηκε, το προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ αναμένεται να επιδείξει αυξημένη εξωστρέφεια και αναμένονται συμφωνίες (ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις) εξαγορών και συνεργασιών με εστίαση στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους πωλήσεις ύψους 2,2496 δισ. ευρώ από 2,3052 δισ. ευρώ το 2019, με την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να εκτινάσσεται από τα 9,3 στα 457,3 εκατ. ευρώ (περιθώριο EBITDA 20,3% από 0,4%). Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης κέρδη προ φόρων 51,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 318,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 29,3 εκατ. ευρώ αντί ζημιών 274,8 εκατ. ευρώ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Άνοιξαν την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Έτσι μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το 2019 μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις των ευάλωτων πελατών.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…