Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από 1 Ιανουαρίου του 2022 αλλάζει ο καφές «στο χέρι»

Από 1 Ιανουαρίου του 2022 αλλάζει ο καφές «στο χέρι»

0

Περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης στις καφετέριες

Προοδευτική κατάργηση πώλησης πλαστικών ειδών από όλα τα καταστήματα- Οι πελάτες θα μπορούν να προσκομίζουν δικό τους ποτήρι

 Έπειτα από την επιβολή του τέλους στην πλαστική σακούλα στα καταστήματα, σειρά έχει, τώρα, η επιβολή τέλους στις καφετέριες για τα πλαστικά ποτήρια «take away» και η προοδευτική κατάργηση πώλησης πλαστικών ειδών από όλα τα καταστήματα. Η οδηγία αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, με τη δημόσια διαβούλευση να πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη μέρα του 2022, λοιπόν, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, επιβάλλοντας περιβαλλοντικό τέλος σε πλαστικά μιας χρήσης, όπως το ποτήρι και το καπάκι στις καφετέριες. Το τέλος θα ανέρχεται στα 0,05 ευρώ, ξεχωριστά για το ποτήρι και το τασάκι. Με τη σειρά του, το ποσό αυτό,  θα καταλήξει σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος, τους δίνεται η δυνατότητα να παίρνουν το ρόφημά τους σε δικό τους ποτήρι. Η νομοθεσία, αυτή, σκοπό έχει να υποχρεώσει τα  καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τους πελάτες στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη του πελάτη.

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης

Στα πλαίσια την ίδιας οδηγίας προβλέπεται η μείωση της ποσότητας των πλαστικών αποβλήτων που δημιουργούμε. Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση πώλησης πλαστικών μιας χρήσης στα καταστήματα από τις 3 Ιουλίου 2021. Τα προϊόντα που αφορά είναι μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, τάπερ μιας χρήσης, καλαμάκια κ.α.

 Ο ρυπαίνων πληρώνει

Έχοντας ως αρχή το «ο ρυπαίνων πληρώνει», στην νομοθεσία θεσπίζονται προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για την κάλυψη του κόστους διαχείρισης αποβλήτων και περισυλλογής απορριμμάτων, καθώς και του αναγκαίου κόστους των μέτρων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη μείωση τέτοιου είδους απορριμμάτων. Παράλληλα, οι παραγωγοί προϊόντων μιας χρήσης που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει είτε να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα ανακύκλωσης έως το 2023, είτε να συμμετάσχουν σε ένα από τα ήδη υπάρχοντα. Τέλος, για πρώτη φορά, ορίζει πως οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα καπνού, με φίλτρα, θα πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα συλλογής ή ανακύκλωσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…