Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτη στο Δασικό χωριό

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτη στο Δασικό χωριό

0

Εγκρίθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη από την οικονομική επιτροπή  – Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και δυνατότητα επέκτασης του Δασικού χωριού από τον μισθωτή

 

Ενδιαφέρον από ιδιώτες –  Μελέτη για την πεζογέφυρα της Χρύσας – 4.000 ευρώ στην ΦΕΞ

 

 

Δρομολογείται η διαδικασία εκμίσθωσης σε ιδιώτη του Δασικού χωριού Ερυμάνθου. Πρόκειται για μια σταθερή επιλογή αυτής της δημοτικής αρχής που όμως είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη καθώς διαπιστώθηκε ότι παρά τις προσπάθειες του δήμου το Δασικό χωριό ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνο και επιβάρυνε με έξοδα τον δήμο.

Αξιοποίηση Δασικού Χωριού ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ  – Εγκρίθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη

Το θέμα της αξιοποίησης του Δασικού χωριού αποτέλεσε θέμα στην ημερήσια διάταξη κατά την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την ολοκλήρωσης της οικονομοτεχνικής μελέτης για τον έλεγχο της βιωσιμότητας του Δασικού Χωριού. Σ’ αυτή αποτυπώνεται ότι όλη η οικονομική δραστηριότητα, οι εισπράξεις και οι δαπάνες του δήμου για την συντήρηση των κτηρίων. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης το δασικό χωριό είναι πολύ ζημιογόνο για το δήμο καθώς τα έξοδα του δήμου είναι πολλαπλάσια των εσόδων. Όπως είπε χαρακτηριστικά το ρεύμα στην ΔΕΗ που πληρώνει ο δήμος σε ετήσια βάση είναι πάνω από 15.000 ευρώ μαζί με το ενοίκιο των 3.000 στο Δασαρχείο το οποίο και το έχει παραχωρήσει στο δήμο. Τα δε συνολικά έξοδα μαζί με την συντήρηση , την καθαριότητα , υπαλλήλους κ.λ.π. τα έξοδα ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Σ’ ότι  αφορά τα έσοδα, για παράδειγμα του 2018 που θεωρήθηκε μια καλή χρονιά ανήλθαν σε 18.000 ευρώ, ενώ άλλα έτη τα έσοδα ανήλθαν σε 4ψηφιους αριθμούς(7.000 ευρώ το 2019).

Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και δυνατότητα επέκτασης του Δασικού χωριού από τον μισθωτή

Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η επέκταση για 30 έτη της σύμβαση; με το Δασαρχείο που λήγει. Επίσης θα δοθεί δυνατότητα στον εκμισθωτή μέσα από τους όρους του διαγωνισμού να επεκταθεί με νέα κτήρια μέσα στον οριοθετημένο και χαρακτηρισμένο ως Δασικό χωριό Ερυμάνθου, που καταλαμβάνει συνολικά τα 100 στρέμματα.

Ενδιαφέρον από ιδιώτες για το Δασικό χωριό

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φανουράκης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες και ο δήμος επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες του διαγωνισμού ενώ διευκρίνισε πως ο δήμος θα καταβάλλει μόνο το ενοίκιο των 3.000 ευρώ προς το Δασαρχείο και ότι ο εκμισθωτής θ αναλάβει όλα τα υπόλοιπα. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη στους όρους του διαγωνισμού για τον μισθωτή του εστιατορίου του οποίου η σύμβαση λήγει στο 2023.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε την παραχώρηση σε ιδιώτη, ωστόσο βρέθηκε η «δικλείδα» και ενοικιάστηκε προς εκμετάλλευση ο χώρος του εστιατορίου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου ωστόσο να δοθεί οριστική διέξοδος, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Κυριάκος Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον πρώην βουλευτή Γρηγόρη Στογιαννίδη και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δασικών χωριών ζήτησαν την παρέμβαση της Πολιτείας για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και πράγματι, έγινε τροποποίηση που πλέον επιτρέπει την έκδοση προκήρυξης για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε από το Μάιο του 2019 όμως λόγω εκλογών, οι διαδικασίες έπρεπε να περιμένουν τη νέα δημοτική αρχή.

 Μελέτη για την πεζογέφυρα της Χρύσας

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκαν οι μελέτες νομιμοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ξάνθης καθώς και η μελέτη πεζογέφυρας και διαμόρφωσης κόμβου σύνδεσης Παλιάς και Νέας Χρύσας με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης, Ιωάννη Ζερενίδη καθώς και οι όροι δημοπρασίας δύο έργων που αφορούν διαγραμμίσεις οδών και ασφαλτοστρώσεις μέσα στην πόλη.

4.000 ευρώ στην ΦΕΞ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η οικονομική επιχορήγηση 4.000 ευρώ στην  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) με εισήγηση του αντιδημάρχου Λεβέντ Καρά Οσμάν Χασάν. Το θέμα καταψήφισε η παράταξη «Ξάνθη για Όλους» υποστηρίζοντας πως για το θέμα αυτό θα έπρεπε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και πως θα προσφύγει για ακύρωση στην Αποκεντρωμένη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…