Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

0

Ας τους αφήσουν ήσυχους
Ο λόγος για τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Ας τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως αυτοί γνωρίζουν.
Ας σταματήσουν τα λόγια και οι υπερβολές και από την πλευρά των δασκάλων βέβαια. Διότι υπερβολές από τους μεν, υπερβολές από τους δε και στη μέση τα παιδιά.
Τα παιδιά που εξ ονόματός τους εκφράζεται το ενδιαφέρον τους, ενίοτε και υποκριτικά.
Τέλος πάντων, για την οικονομία της συζήτησης που λέμε, να δεχτώ πως οι δάσκαλοι και καθηγητές αγαπούν τα παιδιά και γι’ αυτά το ενδιαφέρον τους.
Όμως μην το παρακάνουν. Μην αγκαλιάσουν τα παιδιά τόσο δυνατά και τα πνίξουν…
Γ.Δ.


Συνεχίζεται η προτίμηση στους ξένους
Μικρές και μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου αλλά και μπάσκετ, εδώ και χρόνια προτιμούν την απόκτηση ξένων παικτών στο δυναμικό τους.
Το γιατί συμβαίνει αυτό έχει πολλές εξηγήσεις, που μερικές μάλιστα δεν τιμούν αυτούς που ασχολούνται με τα αθλήματα αυτά διότι, λέγεται, πως υποκρύπτει και οικονομικές ατασθαλίες όπως και τη διαχείριση «μαύρου» χρήματος.
Όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως αυτό γίνεται παγκοσμίως.
Ότι αφορά όμως την μικρή Ελλάδα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού σημαίνει αποδυνάμωση του ντόπιου υλικού.
Έτσι, σταδιακά οι Εθνικές ομάδες δεν έχουν αξιόλογο υλικό διότι σταματούν σιγά-σιγά οι νέοι ν’ ασχολούνται όταν βλέπουν πως οι ευκαιρίες ανάδειξής τους είναι μικρές.
Μάλιστα η υπόθεση αυτή της «αγοράς» ξένων παικτών έχει εφαρμογή και στις μικρές κατηγορίες, γεγονός ακόμη πιο αρνητικό για το μέλλον των αθλημάτων.
Γ.Δ.


Ηλεκτρονική εποχή
Ότι την εποχή μας την λένε ηλεκτρονική, σ’ αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.
Όμως δεν είναι ότι πλέον αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, είναι και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τη κυβέρνηση για να αλλάξει την παλιά του δομή το Δημόσιο και να μπει κι αυτό στην εποχή την ψηφιακή.
Η ψηφιακή Ελλάδα λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο, αποφάσισε την κατάργηση του γνωστού fax στο δημόσιο. Έτσι, υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών είναι να συντάσσουν και να εκδίδουν τα έγγραφά τους ηλεκτρονικά.
Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ η ηλεκτρονική υπογραφή ή σφραγίδα. Ακόμη πρόκειται να εφαρμοστεί ο Μοναδικός Προσωπικός Αριθμός ο οποίος θα αντικαταστήσει το σημερινό ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και από το 2022 ο ΜΠΑ θα υπάρχει σε όλες τις ταυτότητες.
-Αλλαγές τρελές κι απίθανες που αλλάζουν σιγά –σιγά το δημόσιο.
Έστω και αργά, τις χαιρετίζουμε.
Γ.Δ.


Έχει δίκιο
Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με την ιστορία και τα γεγονότα που την διαμορφώνουν, με το χέρι στην καρδιά, οφείλουμε να αποδεχτούμε πως η συμβολή του Γιώργου Παυλίδη στο θέμα του φυσικού αερίου πως ήταν ιδιαίτερα θετική.
Όντως, μετά τον Φίλιππο Αμοιρίδη, που πρώτος ενδιαφέρθηκε για τον θέμα του Φυσικού Αερίου, εκείνος που συνέχισε το ενδιαφέρον ήταν ο Γιώργος Παυλίδης.
Με την ευκαιρία να εκμυστηρευτώ, πως σε συζήτηση με τον Αμοιρίδη για το θέμα, μου είχε δηλώσει πως σε δύο χρόνια θα προχωρούσε την υπόθεση του εσωτερικού δικτύου. Αυτή η δήλωσή του ήταν η αφορμή το να εγκαταστήσω την μονάδα από τότε στα γραφεία μας.
«Έφυγε» ο Αμοιρίδης, η υπόθεση έμεινε πίσω, την πήρε ο Παυλίδης, την έβαλε σε τροχιά και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώριμο πλέον έργο να υλοποιηθεί.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…»
Γ.Δ.


Μικρές ποινές στους εμπρηστές. Γιατί;
Το συζητούσε η παρέα προχθές το θέμα των πυρκαγιών σε ορεινές περιοχές που όλες δείχνουν πως είναι έργο εμπρηστών.
Η συζήτηση περισσότερο στράφηκε στους εμπρηστές και την «ιδιαίτερη» μεταχείριση που απολαμβάνουν από την πολιτεία και τους δικαστές.
Απορούσε η παρέα πώς είναι δυνατόν οι εμπρηστές να «τη βγάζουν καθαρή» και να «πέφτουν στα μαλακά», όταν έχουν διαπράξει μία τόσο σοβαρή πράξη;
Όταν έχει καεί δάσος, καλλιέργειες, ελιές και άλλα χρήσιμα δέντρα; Όταν πολλές φορές από τη φωτιά του εμπρηστή κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές;
Πραγματικά, αυτή η ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση των εμπρηστών δημιουργεί ερωτηματικά. Παράλληλα, γίνονται οι ελαφρές ποινές αφορμή να αυξάνονται οι εμπρηστές, αφού η ποινή είναι μικρή, όταν κι αν εντοπιστούν….
Γ.Δ.


Ακατανόητη τακτική
Από την άλλη, εφαρμόζεται στην χώρα μας, κύρια στην Νότια Ελλάδα, μία ακατανόητη τακτική που η συνεχής επανάληψή της δημιουργεί απορίες.
Συγκεκριμένα, στις δασικές και άλλες εκτάσεις που έχουν καεί, όταν γίνεται αναδάσωση φυτεύουν και πάλι… πεύκα!
Μα είναι δυνατόν να συνεχίζουν το φύτεμα εύφλεκτων δέντρων;
Έκαναν το λάθος την πρώτη φορά, γιατί το συνεχίζουν αφού είναι γνωστό ότι τα δέντρα αυτά καίγονται γρήγορα και αρπάζουν αμέσως;
Τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα: Γιατί δεν φυτεύουν δέντρα διαφορετικά; Από αυτά που δεν καίγονται εύκολα;
Εύλογα λοιπόν θα σκεφθούν όλοι ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτήν την τακτική.
Αγνοούν δεκάδες διαφορετικά είδη δέντρων της ντόπιας χλωρίδας και προτιμούν τα πεύκα.
-Δεν σας προβληματίζει αυτό;
Γ.Δ.


Μας έφαγαν την πρωτιά
Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την ανεργία τον Ιούνιο που κινήθηκε πανελλαδικά στο ποσοστό του 18,3% . Σύμφωνα με αυτά σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Αιγαίο (28,6% τον Ιούνιο 2020 από 13,8% τον Ιούνιο 2019), η Κρήτη (20,9% από 11,4%) και η Μακεδονία- Θράκη (20,5% από 18,7%). Μας έφαγαν την πρωτιά οι περιφέρειες Αιγαίου και η Κρήτη βεβαίως λόγω κορωνοϊού διαφορετικά θα ήμασταν  πρώτοι. Η διακύμανση στην ΑΜΘ είναι μόνο 2% από πέρσι. Συνεπώς είναι ένα πάγιο φαινόμενο η ανεργία στην περιφέρειά μας που διαιωνίζεται. Αυτό ακριβώς δείχνει και το σημαντικό αναπτυξιακό έλλειμμα που έχει σε υποδομές τουρισμό, βιομηχανία και βιοτεχνία. Γι αυτό και τόσο χαμηλό ΑΕΠ και μεγάλη μετανάστευση και δεν αναφερόμαστε μόνο στην μειονότητα.
Μ.Ξ.


Ένα διαφορετικό Σάββατο
Το προσεχές Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου είναι ένα διαφορετικό Σάββατο. Και θα είναι διαφορετικό για πάρα πολλούς, εκατομμύρια Έλληνες.
Και για να μην σας κρατώ σε αγωνία, σας ενημερώνω πως την ημέρα αυτή ο πρωθυπουργός θ’ ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη το πακέτο μέτρων και φοροελαφρύνσεων.
Τα νοικοκυριά, οι επιχειρηματίες που δοκιμάστηκαν από την πανδημία περιμένουν να πληροφορηθούν τις φορολογικές ανάσες στη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Γι’ αυτό σας είπα πως το Σάββατο αυτό θα είναι ένα διαφορετικό.
Έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον.
Γ.Δ.


Μόνο το μειονοτικό σχολείο υπάρχει στην Ξάνθη;
Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι από την τοπική ΕΛΜΕ που εκπροσωπούνταν από την γενική γραμματέα κα Μαρία Λουκοπούλου (λόγω ασθένειας της προέδρου Σοφίας Ζήση),  την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Γιώργο Χριστόπουλο, και τον Δημήτρη Σελέκο, Πρόεδρο του ΣΙΕΛΒΕ, του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδας.  Το θέμα αφορούσε μόνο το Μειονοτικό Σχολείο με καταγγελίες για όσα συμβαίνουν, ιδιαιτέρως  με το ζήτημα του εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα που παρά τις αποφάσεις των ελληνικών θεσμικών οργάνων που έχουν κρίνει παράνομη την απόλυσή του και παρά την έγγραφη ενημέρωση από τη περιφερειακή διεύθυνση ότι έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του και μπορεί να επιστρέψει στα διδακτικά του καθήκοντα δεν επαναπροσλήφθηκε από την Διεύθυνση του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τη στάση του σχολείου αλλά και την στάση της πολιτείας καταλογίζοντας πολιτική ατολμία  και έλλειψη πολιτικής βούλησης για να λυθεί το θέμα. Το άλλο θέμα ήταν το κτηριακό του μειονοτικού  που ως γνωστόν πάντα υπήρχε αλλά οξύνεται στην παρούσα φάση λόγω κορωνοϊού. Κι αυτό ως γνωστόν επιλύεται όπως ειπώθηκε με το σπαστό ωράριο ή μεταφορά μαθητών κατόπιν κλήρωσης σε όμορα σχολεία όπως ορίζει ο νόμος. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και η ΕΛΜΕ δεν βρήκαν ένα λόγο να πουν για τα γενικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης , δίνοντας την εντύπωση ότι στην  Ξάνθη μόνο …μειονοτική εκπαίδευση υπάρχει!  Ακούσαμε χαρακτηρισμούς όπως  «υγειονομική βόμβα» για το μειονοτικό που κατά την άποψή μας είναι «πυροτεχνήματα» κινδυνολογίας για επικοινωνιακούς λόγους.
Κατά τα άλλα ένα συνδικαλιστικό σώου που θύμιζε άλλες εποχές!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…