Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

0

 Πολιτιστική καθίζηση
Καθημερινά σχεδόν, εδώ και αρκετές ημέρες, η Εφημερίδα μας δημοσιεύει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες σε πόλεις της Περιφέρειάς μας. Από την υπόθεση αυτή, άγνωστο γιατί, απουσιάζει τελείως η Ξάνθη.
Μάλιστα το φαινόμενο αυτό έχει ξαφνιάσει κι έχει δημιουργήσει απορίες και ερωτηματικά.
Η άλλοτε πρωτοπόρος Ξάνθη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σήμερα σιωπά, έχει απομονωθεί, δεν συμμετέχει.
Σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος και αιτία. Καλό είναι να τους μάθουμε κι εμείς.
Πιστεύουμε δε να μην προβληθεί ως αιτία η πανδημία.
Το Κέντρο Πολιτισμού τι έχει να πει;
-Αναμένουμε..
Γ.Δ.


Στρατηγική και δράση στους δήμους
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επίσημη ανάληψη των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.
Σε ό,τι μας αφορά ως Ξάνθη για τους τέσσερις δήμους και την αντιπεριφέρεια.
Ως προς την αποτελεσματικότητα και το παραχθέν έργο, αυτό σύντομα θα γνωστοποιηθεί κυρίως για τους νέους δημάρχους Ξάνθης και Μύκης.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε μία έλλειψη που διαπιστώσαμε στον πρώτο αυτόν χρόνο λειτουργίας των δήμων και της Περιφέρειας.
Λοιπόν, διαπιστώθηκε μία έλλειψη στρατηγικής για την κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια π.χ. όπως και ο κάθε δήμος ξεχωριστά. Και απορούμε, χωρίς ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου πώς θα υλοποιηθούν δράσεις και έργα;
-Άρα;
Γ.Δ.


Οι δύο όψεις
Τις ζούμε όλοι και συζητούμε για το πού το πάει και ως πού θα το φτάσει ο Ερντογάν.
Οι ψύχραιμοι και ρεαλιστές πιστεύουν ότι θα επικρατήσει η λογική και θ’αποφευχθεί το χειρότερο για την Πατρίδα μας.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, ο Έλληνας με τα δύο πρόσωπα σαν τον Ιανό που αγαπάει μεν την Πατρίδα αλλά δεν σκοπεύει να θυσιάσει τίποτα γι’αυτήν στην πράξη.
Που αναρτά τη σημαία στο μπαλκόνι αλλά γεμίζει τις πλατείες με συνθήματα μίσους κατά Ελλήνων, που διαβάζει την ιστορία όπως τον συμφέρει και αποσπασματικά. Που βέβαια δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη Θράκη, που θαυμάζει εξίσου τους ήρωες του 1821 με τους πρωταγωνιστές των τουρκικών σίριαλ, αυτός ο Έλληνας Ιανός ζει ανάμεσά μας, αρνούμενος την εθνική ενότητα στη ζωή του.
Γ.Δ.


«Αρχίζεις μια μάχη γνωρίζοντας πως θα την σταματήσεις»
Αρχίζεις κάτι σημαντικό γνωρίζοντας από την αρχή πως θα το σταματήσεις εάν δεν σου βγει σύμφωνα με τον σχεδιασμό σου.
Αυτό έπαθε και ο γείτονάς μας Ερντογάν. Άρχισε μία «μάχη» με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους και τώρα που διαπιστώνει πως όλα του πάνε στραβά, ψάχνει τρόπο να κάνει πίσω, να τα μαζέψει, αλλά δεν είναι πλέον εύκολο.
Διαπίστωσε ο Τούρκος πρόεδρος πως ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πως τον έχουν σφίξει. Νιώθει ασφυξία, το γόητρό του έχει τρωθεί στη χώρα του, θέλει να κάνει πίσω αλλά δεν μπορεί. Ψάχνει να βρει τον τρόπο, την μέθοδο χωρίς να πληγωθεί ο εγωισμός του. Και όντας πληγωμένος και χωρίς διεξόδους απειλεί ακόμη πιο πολύ.
Αυτά έχουν οι υπερβολές και οι αντιλήψεις μεγαλοϊδεατισμού…
Γ.Δ.


Έκαναν γερό κομπόδεμα
Τι έκαναν οι έλληνες την περίοδο τους μήνες της καραντίνας και μέχρι τον Ιούλιο; Αποταμίευση!  Την απάντηση δίνει η ΤτΕ με τα στοιχεία που παρουσίασε και δείχνουν ότι τα νοικοκυριά έκαναν κομπόδεμα και μάλιστα αξιοσημείωτο! Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.  Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, που είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία.
Μ.Ξ.


«Έφυγε» ένας φίλος
Με μεγάλη θλίψη συγγενείς και φίλοι κηδέψαμε τον αγαπητό συμπολίτη μας Αργύρη Χρήστου.
Ξαφνικά το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ βρισκόταν στο Νοσοκομείο για θεραπεία, έπαθε ανακοπή και έχασε τη μάχη σε ηλικία 68 χρόνων.
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοφάνους στις 12 η ώρα σ’ ένα κλίμα μεγάλης θλίψης για την ξαφνική απώλεια ενός αγαπητού συμπολίτη, πετυχημένου επιχειρηματία, καλού φίλου και σωστού οικογενειάρχη.
Ο Αργύρης Χρήστου χτυπήθηκε ξαφνικά και σε διάστημα δύο εβδομάδων έφυγε απρόοπτα, γεμίζοντας θλίψη στην οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους.
Ευγενικός με όλους, πετυχημένος επαγγελματικά, δούλεψε και προσπάθησε αρκετά για την επιτυχία σαν Πολιτικός Μηχανικός.
Η εφημερίδα μας που γνώριζε χρόνια τον Αργύρη Χρήστου, νιώθει την απώλεια ενός φίλου και εξαίρετου ανθρώπου. Εκφράζει δε τα συλλυπητήριά της στους οικείους του.
Γ.Δ.


Περί Πατρίδας
Ποια Πατρίδα;
Είναι ένα επίκαιρο ερώτημα γιατί ζούμε ημέρες πονηρές αλλά και δύσκολες.
Και ούτως εχόντων των πραγμάτων στη γειτονιά μας, ας στοχαστούμε διερωτώμενοι.
Τι συμβαίνει μ’αυτό το πολιτικό σύστημα που χρόνια τώρα τα κόμματα (κυβερνώντα και μη) αλληλοκατηγορούνται άλλοτε ως προδότες κι άλλοτε ως ψευτοπατριώτες;
Τι συμβαίνει με αυτή τη διπλωματία που τρέχει συνεχώς πίσω από τις κινήσεις των άλλων και δεν αναλαμβάνει πρώτη στρατηγικές πρωτοβουλίες;
Τι συμβαίνει με τον κάθε Έλληνα που κάθεται αναπαυτικά στο καφενείο, πίνοντας τον βαρύ γλυκό του και όχι, οραματιζόμενος «ένδοξους πολέμους»;
Μήπως ήρθε τώρα η στιγμή να επανεξετάσουμε όλοι τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε αυτήν την Πατρίδα, από τις οποίες υποχρεώσεις προκύπτουν και τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, τα οποία πολλοί επικαλούνται για ν’αποφύγουν κι όχι για ν’αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Γ.Δ.


Ευκαιρία για τους δήμους
Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία για τους δήμους του νομού μας για να την αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε να δοθεί με πρόσκληση «δεύτερη ευκαιρία» συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ σε 160 δήμους σε όλη τη χώρα, καθώς, κυρίως λόγων των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του COVID-19, ορισμένοι δήμοι δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του Προγράμματος Αστικής Αναζωογόνησης 2019-2020.
Οι 160 δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για έργα σύνθετων αστικών αναπλάσεων ή παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2020.
Η πρόσκληση, ο οδηγός και οι λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο www.prasinotameio.gr
Γ.Δ.


Και το μυαλό …κουρκουμπίνι!
Πάρτι γίνεται στο Twitter με τη viral ανάρτηση μιας μητέρας για τις «μάσκες  με …κουρκουμπίνη». Στην εν λόγω ανάρτηση η πανικόβλητη μητέρα κάνει λόγο για μια ουσία, την «κουρκουμπίνη», που θα ναρκώσει τα παιδιά στο σχολείο, καθώς θα τοποθετηθεί στις μάσκες. Το σχολιάζουμε μόνο και μόνο για να καταδείξουμε το μέγεθος της συνωμοσιολογίας που έχει φτάσει πλέον στα όρια της βλακείας. Και το ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι τα πιστεύουν αυτά. Έγραψε λοιπόν η μητέρα σε ομάδα στο facebook :«Φίλες μου, μόλις μου είπε γνωστή μου από το υπουργείο ότι οι μάσκες που θα μοιράσουν στα παιδιά θα είναι ποτισμένες με κουρκουμπίνη. Μια ουσία λέει που είναι των Κινέζων και στόχο έχει να κάνει τα παιδιά συνεργάσιμα και ήρεμα. Να μην κάνουν φασαρία κτλ. Θα ναρκώσουν τα παιδιά μας; Εμείς αποφασίσαμε να μην το στείλουμε με μάσκα και αν τελικά τις μοιράσουν θα πληρώσουμε ιδιώτη να κάνει ανάλυση υλικού». Βέβαια απάντησε ο γνωστός μας Λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας ότι «παρότι αυτή η θεωρία μπαίνει στα όρια της ανοησίας, σας απαντώ, ότι οι μάσκες που θα μοιραστούν στα παιδιά θα είναι βαμβακερές, και θα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές».
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο χρήστη που παραθέτουμε.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…