Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 43ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

43ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

0

Ξεκινά την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου

Μέλος της κριτικής επιτροπής ο βραβευμένος με Όσκαρ Πάβελ Παβλικόφσκι

 Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 43ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Έπειτα από  43 χρόνια, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ετοιμάζεται πάλι φέτος να υποδεχθεί τους Έλληνες μικρομηκάδες στην πιο κεφάτη γιορτή του ελληνικού σινεμά, που κάθε Σεπτέμβρη μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης της Δράμας σε ένα ξέφρενο κινηματογραφικό πλατό.

Το 43o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας περιλαμβάνει για το 2020 «Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους», το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους», το «Διεθνές Σπουδαστικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» και το «Pitching Lab». Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Γιάννη Σακαρίδη, θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο.

Στην κριτική επιτροπή ο βραβευμένος με Όσκαρ Π. Παβλικόφσκι

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης, με χαρά ανακοίνωσε πως ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι θα είναι μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός κέρδισε για την ταινία του «Ida» το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015, πέντε βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα βραβείο BAFTA κι ένα Γκόγια. Η ταινία του «Ψυχρός Πόλεμος» έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 2018, όπου και έλαβε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μεταξύ άλλων απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στην 91η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας).
Επιπλέον, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θα συμμετάσχει σε μια ανοιχτή συζήτηση για την τελευταία του ταινία «Ψυχρός πόλεμος». Την συζήτηση στη Δράμα, θα συντονίσει η κινηματογραφοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου. Η ταινία δίνει ένα καλό έναυσμα ώστε το κοινό να κατανοήσει την αξία και την λειτουργία της κινηματογραφοθεραπείας (cinematherapy) και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει το κινηματογραφικό έργο προκειμένου να αντληθούν θεραπευτικά στοιχεία. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Δράμας φιλοξενεί το εν λόγω εγχείρημα με στόχο να αναδείξει την ψυχοθεραπευτική επίδραση που μπορεί να ασκήσει ένα κινηματογραφικό έργο στον θεατή.

Στις διαφορετικές κριτικές επιτροπές μεταξύ άλλων αξιόλογων ανθρώπων του χώρου, θα συμμετέχουν η  ηθοποιός Θέμιδα Μπαζάκα, η συγγραφέας Λένα Διβάνη, ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Αλεξία Θεοδωράκη, το σκηνοθετικό δίδυμο Λήδα Βαρτζιώτη & Δημήτρη Τσακαλέα και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Διακοσάββας.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ
Φέτος ανακοινώθηκαν κάποιες αλλαγές ως προς τα βραβεία του Φεστιβάλ. Ως φόρο τιμής στην αγαπημένη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ιουλία Σταυρίδου, που έφυγε τόσο άδικα, το Φεστιβάλ δίνει το όνομά της σε ένα νέο βραβείο, την τιμητική διάκριση κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου». Επίσης προστίθενται τέσσερα νέα (χρηματικά) έπαθλα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις κατηγορίες Χρυσός Διόνυσος, σενάριο, σκηνοθεσία και ντοκιμαντέρ. Τέλος, το Βραβείο «Ντινος Κατσουρίδης» μεταφέρεται στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα ως ενίσχυση προς τους Έλληνες που συμμετέχουν και ενθάρρυνση για το επόμενό τους έργο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ – Πώς το 2015 το “Ναι” των Μέσων έγινε στις κάλπες “Όχι”» του Γιώργου Πλειού

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ελληνικό δημοψήφισμα, το βιβλίο δίνει ιδιαίτερη…