Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα 12 έργα ιδιωτών με 1,2 εκ. ευρώ χρηματοδοτεί το Leader στο Ν. Ξάνθης

12 έργα ιδιωτών με 1,2 εκ. ευρώ χρηματοδοτεί το Leader στο Ν. Ξάνθης

0

Ανακοινώθηκαν οι δυνητικοί δικαιούχοι Ξάνθης και Ροδόπης. 29 από τις 89 προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά λαμβάνουν χρηματοδότηση 3,6 εκ. ευρώ

Διπλάσια τα κονδύλια για το Ν. Ροδόπης από την ΑΝ.ΡΟ. Στον τουρισμό επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Ν. Ροδόπης, στην αγροδιατροφή στο Ν. Ξάνθης

Τα ιδιωτικά έργα Ροδόπης και Ξάνθης που θα χρηματοδοτηθούν μέσω Leader ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης, γνωστοποιώντας τις αξιολογήσεις των 110 προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Συνολικά, αξιολογήθηκαν θετικά 89 προτάσεις εκ των οποίων βάσει προϋπολογισμού θα λάβουν χρηματοδότηση 29, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ. Από αυτές, οι 17 αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις στο νομό Ροδόπης και 12 στο νομό Ξάνθης. Όπως προκύπτει από τους πίνακες των αποτελεσμάτων, στο νομό Ροδόπης τα μεγαλύτερα κονδύλια διατίθενται, βάσει των κατατεθεισών προτάσεων, στον κλάδο του τουρισμού, ενώ στην Ξάνθη στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και την αγροδιατροφή.

Συνολικά, οι επενδύσεις της Ροδόπης είναι προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ, ενώ της Ξάνθης 1,2 εκ. ευρώ, πράγμα που αντανακλά τις αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της περιοχής από την αδυναμία λειτουργίας Αναπτυξιακής στο νομό Ξάνθης.

Ως προς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η ΑΝΡΟ ενημερώνει ότι, η Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Ροδόπης προέβη σε γνωστοποίηση της απόφασης που έλαβε στις 4 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (Ε.Δ.Π.) CLLD/LEADER Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης με βάση την οποία εγκρίθηκαν οι πίνακες των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης (υπ’ αριθμ. 790/14.11.2018) για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) ιδιωτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER», Υπομέτρου  19.2 ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020 του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, μετά την ολοκλήρωση του δειγματοληπτικού διοικητικού ελέγχου που πραγματοποίησε η ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και από τον οποίο δειγματοληπτικό έλεγχο δεν προέκυψε κανένα εύρημα.

Δυνατότητα προσφυγής εντός δεκαπέντε ημερών

Όπως γνωστοποιείται, τυχόν προσφυγή επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, με την ανάλογη τεκμηρίωση, θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε ημερών από την έγγραφη ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών.

Τυχόν προσφυγή θα οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ και το εκτυπωμένο αποδεικτικό κατάθεσης θα αποσταλεί μαζί με τα δικαιολογητικά (όπου απαιτούνται), στην ΟΤΔ «Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.». Η προσφυγή θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ενδικοφανών Προσφυγών της ΟΤΔ εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία λήξης των προσφυγών.

Έχει γίνει αίτημα υπερδέσμευσης για να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις

Οι Πίνακες Αποτελεσμάτων θεωρούνται προσωρινοί και η οριστικοποίησή τους θα προέλθει ύστερα από την εξέταση των τυχόν υποβληθεισών προσφυγών, λαμβανομένης υπόψη της οριστικοποίησης της βαθμολογικής ακολουθίας των δικαιούχων και τη διαθεσιμότητα των οικονομικών πόρων ανά υποδράση. Ας σημειωθεί ότι έχει υποβληθεί αίτημα από την ΟΤΔ στην ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020 για την χορήγηση υπερδέσμευσης (πρόσθετης χρηματοδότησης), προκειμένου να ενταχθούν στο τοπικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερες από τις θετικά αξιολογηθείσες προτάσεις της εν λόγω προσκλήσεως.

Δύο δυνητικοί δικαιούχοι για δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης

Στις υποδράσεις που αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης στους δυνητικούς δικαιούχους περιλαμβάνεται ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης με πρόταση για “δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης σε απασχολούμενους του κτηνοτροφικού τομέα “ με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη (ΕΔΔ) 19.700 ευρώ και το ίδιο Κέντρο για “Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης σε ΜΜΕ του κλάδου τροφίμων και ποτών” με ΕΔΔ 19.700 ευρώ (Ξάνθη και οι δύο). Εκτός μένει λόγω έλλειψης προϋπολογισμού πρόταση για ενίσχυση της οικοτεχνικής δραστηριότητας στον Δήμο Αρριανών.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και οι εγκριθείσες προτάσεις για μεταποίηση γεωργικών προϊόντων από την Ξάνθη

Στις υποδράσεις για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, εγκρίνονται: ο εκσυγχρονισμός επιχείρησης τσαγιού και καφέ με ΕΔΔ 177.088 ευρώ (Κομοτηνή), ο εκσυχρονισμός Εγκαταστάσεων Οινοποίησης και δημιουργίας επισκέψιμου οινοποιείου, με ΕΔΔ 188.059 ευρώ (Ξάνθη), η παραγωγή παρασκευασμάτων ομορφιάς με ΕΔΔ 30.172 ευρώ (Ξάνθη) και η ίδρυση μονάδας παραγωγής ειδών καλλωπισμού και συμπληρωμάτων διατροφής με ΕΔΔ 196.830 ευρώ (Ξάνθη).

Στη δεύτερη κατηγορία υποδράσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, συγκαταλέγονται μία πρόταση εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης κτηριακών εγκαταστάσεων και ανανέωσης μηχανολογικού εξοπλισμού τυπογραφείου με ΕΔΔ 97.460 ευρώ (Ροδόπη) και μία πρόταση εκσυγχρονισμού και επέκτασης επιχείρησης εμπορίου γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων και δημητριακών με ΕΔΔ 156.312 ευρώ (Ξάνθη).

Δεκαπέντε είναι οι θετικά αξιολογηθείσες προτάσεις που δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.

Σε επενδύσεις στο Φανάρι επικεντρώνονται τα εγκριθέντα σχέδια για τον τουρισμό

Στις υποδράσεις για τις επενδύσεις στον τουρισμό, περιλαμβάνονται: η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός καταλύματος τουριστικών κατοικιών στο Φανάρι Κομοτηνής με ΕΔΔ 29.087 ευρώ, ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακής μονάδας έξω από την πόλη της Κομοτηνής με ΕΔΔ 189.580 ευρώ, και ο εκσυγχρονισμός εστιατορίου στην Κομοτηνή με ΕΔΔ 13.091 ευρώ.

Δέκα προτάσεις της υποδράσης μένουν εκτός λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.

Στην υποδράση για την ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) δυνητικοί δικαιούχοι είναι μία επιχείρηση για υπηρεσίες αποθήκευσης υπό ψύξη με ΕΔΔ 195.000 ευρώ (σούπερ μάρκετ Ροδόπη) και ένα συνεργείο αυτοκινήτων με ΕΔΔ 32.282 ευρώ (Ξάνθη).

Δεκατρείς οι προτάσεις που έμειναν εκτός αν και θετικά αξιολογηθείσες ελλείψει προϋπολογισμού.

Σε άλλη υποδράση που επίσης αφορά στον τουρισμό, εντάσσονται: η ίδρυση τουριστικού καταλύματος 8 ενοικιαζόμενων δωματίων και αναψυκτηρίου στο Φανάρι Ροδόπης, με ΕΔΔ 323.557 ευρώ, η ίδρυση τουριστικού καταλύματος στο Φανάρι με ΕΔΔ 328.117 ευρώ και η ίδρυση τουριστικού Resort στην Ξηρολίμνη Φαναρίου, με ΕΔΔ 315.193 ευρώ. Σε αυτή την υποδράση μένουν εκτός λόγω έλλειψης προϋπολογισμού δεκαπέντε προτάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε επενδύσεις στον νομό Ροδόπης με επίκεντρο το Φανάρι. Ανάμεσα στις θετικά αξιολογηθείσες προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση Ναυτιλιακής Εταιρείας Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.) με σκοπό την αγορά και αξιοποίηση ιστιοπλοϊκού σκάφους τύπου catamaran, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ιστιοπλοϊκής και γαστρονομικής εμπειρίας με τοπικά προϊόντα της Θράκης.

Ο αγροδιατροφή υπερισχύει και στις υποδράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας

Στην υποδράση που αφορά στην ενίσχυση στην ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνονται στους δυνητικά δικαιούχους, πρόταση για δημιουργία μικρής μονάδας επεξεργασίας ροδιού με ΕΔΔ 53.707 ευρώ (Ξάνθη), πρόταση για εκσυγχρονισμό μονάδας παραγωγής ζωοτροφών με ΕΔΔ 70.500 ευρώ (Ξάνθη), πρόταση για εργαστήρι ζυμαρικών και μαρμελάδας με ΕΔΔ 55.967 ευρώ (Ροδόπη), πρόταση για εκσυγχρονισμό μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης πουλερικών με ΕΔΔ 54.350 ευρώ (Ροδόπη), πρόταση για επέκταση παραγωγικής δυναμικότητος υφιστάμενης μονάδας παραγωγής κρέατος και κρεατοσκευσμάτων με ΕΔΔ 276.255 ευρώ (Ξάνθη), πρόταση για εκσυγχρονισμό μονάδος παραγωγής αλεύρου – πίτουρων με ΕΔΔ 21.100 ευρώ (Ροδόπη), πρόταση για ίδρυση μονάδας συσκευασίας-αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών και επέκταση εμπορίας με ΕΔΔ 110.284 ευρώ (Ροδόπη) και πρόταση για ίδρυση επιχείρησης μεταποίησης και εμπορίου ξηρών καρπών και φρούτων (Ροδόπη).

Σε άλλη υποδράση για την ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνονται: πρόταση για την ίδρυση νέας δραστηριότητας υπηρεσιών εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων με ΕΔΔ με 87.15 ευρώ (Ξάνθη) και η ίδρυση επιχείρησης παροχής υπηρεσιών καθαρισμού υφασμάτων, χαλιών και μοκετών και υπηρεσιών φύλαξης χαλιών και μοκετών, με ΕΔΔ 54.942 ευρώ (Ροδόπη).

Στην υποδράση για τη μεταποίηση μη γεωργικών προϊόντων, ως δυνητικοί δικαιούχοι περιλαμβάνονται: η μετεγκατάσταση επιχείρησης εμπορίου σιδηρικών με ΕΔΔ 322.938 ευρώ (Κομοτηνή) και το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου με ΕΔΔ 26.459 (σούπερ μάρκετ Κομοτηνή).

Στην υποδράση για την συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων προκρίθηκε η μόνη πρόταση που υποβλήθηκε και αφορά στη δημιουργία του άτυπου δικτύου επιχειρήσεων με τίτλο «Ξάνθη, ένα μοναδικό Σταυροδρόμι Πολιτισμών»  με ΕΔΔ 42.250 ευρώ.

Θετικά τα μηνύματα από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων για την υπερδέσμευση

«Έχει γίνει το αίτημα υπερδέσμευσης για να χρηματοδοτηθούν και άλλες προτάσεις ιδιωτικών έργων και οι διαβουλεύσεις με το ΥΠΑΑΤ είναι σε θετικό κλίμα»
Νίκος Τσαλικίδης
Πρόεδρος Αναπτυξιακής Ροδόπης

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των πινάκων των δυνητικών δικαιούχων επισημαίνοντας ότι οι αξιολογήσεις εγκρίθηκαν στο 100% από τη Διαχειριστική Αρχή και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων, η ΑΝΡΟ θα προχωρήσει στην ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οπότε και θα προχωρήσει η συμβασιοποίηση.

Αναφορικά με τις προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά, αλλά δεν χρηματοδοτούνται λόγω έλλειψης προϋπολογισμού, ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για το 30% περίπου των 89 εγκριθεισών προτάσεων (από τις 110 που υποβλήθηκαν συνολικά) για τις οποίες έχει γίνει αίτημα υπερδέσμευσης ώστε να χρηματοδοτηθούν και οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε θετικό κλίμα.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ίδιος, θετικά εξελίχθηκε το αντίστοιχο αίτημα και για τα έργα του δημόσιου τομέα, μέσω του προγράμματος Leader. Εκεί, έχει προχωρήσει η συμβασιοποίηση 10 έργων δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης, καθώς και 25 έργων φορέων δημόσιου χαρακτήρα(μητροπόλεων, πανεπιστημίων, φορέων και συλλόγων).

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …