Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

0

Το κύρος της ΕΛΣΤΑΤ
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι πλέον το κύρος της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ) πως έχει αποκατασταθεί πλήρως. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που εκδίδει η υπηρεσία και ανακοινώνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Στοιχεία διάφορα για τομείς της Οικονομίας αλλά και άλλα της δημόσιας ζωής.
Μάλιστα την περίοδο αυτή με αγωνία περιμένει η κυβέρνηση την ανακοίνωση των Οικονομικών στοιχείων του δεύτερου τριμήνου ως προς το ύψος της ύφεσης και ποιο θα είναι το ποσοστό αυτής.
Και μια λεπτομέρεια: Επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο Αθανάσιος Θανόπουλος, γιος του αείμνηστου Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Θανόπουλου, φίλου της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Για τον ΟΤΕ
Η είδηση: «Δεύτερο κύμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ».
Ιδού και το ειρωνικό σχολιαστικό τηλεφώνημα γνωστού συμπολίτη που όλα τα παρακολουθεί και δεν τα αφήνει ασχολίαστα.
Πρωινός ως συνήθως, μου είπε με ύφος ειρωνικό: «Έφυγαν εκατοντάδες από το πρώτο κύμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, θα φύγουν άλλοι πεντακόσιοι τώρα με το δεύτερο κύμα και ακόμη υπάρχουν πλεονάζοντες. Όπως δε πληροφορήθηκα, πρόκειται για διοικητικούς κι ελάχιστους τεχνικούς. Τώρα, κατάλαβες γιατί όλοι αυτοί οι πλεονάζοντες και ποιοι τους διόριζαν αβέρτα στον ΟΤΕ. Ήρθαν οι Γερμανοί και προσπαθούν να συμμαζέψουν τα πράγματα. Καλημέρα», μου είπε κι έκλεισε το τηλέφωνο.
Κι έμεινα να προβληματίζομαι και ν’απορώ για το παρελθόν…
Γ.Δ.


Η οροσειρά Ροδόπης
Ζούμε σε μια περιοχή της Ευρώπης μοναδικής βιοποικιλότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Γενετικής στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανασίου Τσαυτάρη, όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει μόνο το 10% της ελληνικής φυσικής βιοποικιλότητας.
Συμπληρώνουμε κι εμείς και ενημερώνουμε πως η Οροσειρά της Ροδόπης, στην χώρα μας, έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα τόσο σε φυτά όσο και σε ζώα.
Όταν μάλιστα ειδικοί ερευνητές κλήθηκαν να έρθουν και να κάνουν τις έρευνές τους έμειναν ενθουσιασμένοι από τον πλούτο και την ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας.
Γ.Δ.


Προσοχή στα ύψη
Η συζήτηση στην παρέα ήταν ενδιαφέρουσα διότι ανάμεσα στα θέματα υπήρχε και πολιτική αναφορά… ως προς τα ύψη.
Και βέβαια υπονοούσαν τα ύψη τα γρήγορα, τα ξαφνικά και που έχουν σχέση με την πολιτική και βέβαια τους πολιτικούς.
Οι οποίοι βιαστικά και αγωνιωδώς προσπαθούν να σκαρφαλώσουν όσο γίνεται ψηλότερα, ξεχνώντας πως αυτή η άνοδος που γίνεται απότομα και χωρίς σιγουριά, μπορεί ν’αποδειχθεί τραγική και καταστροφική. Κι αυτό, γιατί η ξαφνική πτώση από ψηλά είναι χωρίς επιστροφή.
Γι’αυτό συμπέρανε η παρέα, σιγά-σιγά, μεθοδικά και σταθερά και σίγουρα σε βάθος χρόνου πρέπει να γίνεται η άνοδος. Τα ξαφνικά ύψη κρύβουν κινδύνους.
Γ.Δ.


Προσοχή στο δώρο
Όλοι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και λοιποί ξεκινούν τη θητεία τους μ’ένα δώρο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την περίοδο χάριτος.
Κάποιοι σπαταλούν αυτή την περίοδο απολαμβάνοντας την εξουσία τους. Μετά όμως, τρέχουν και σίγουρα δεν φτάνουν.

Οι σοβαροί, αξιοποιούν το «δώρο» και ετοιμάζονται. Ξεκινούν από την πρώτη ημέρα να οργανώνονται, να επιλέγουν τους συνεργάτες τους.

Μάλιστα οι πολίτες αδημονούν να δουν τους νέους που τους έδωσαν το δικαίωμα ν’αποδείξουν την αξία τους σε σχέση με τους προηγούμενους που τους έστειλαν στην αντιπολίτευση.
Πλέον, για τους αυτοδιοικητικούς κάθε μορφής, το δώρο τους ως προς τον χρόνο, έχει τελειώσει.
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος δικής τους ευθύνης και πλέον αρχίζει το μέτρημα του έργου τους.
Γ.Δ.


Βούλιαξαν την Κυριακή όλες οι παραλίες μας
Η ζέστη, τα μέτρα για τον κορωνοϊό που απέτρεψαν πολλούς να πάνε διακοπές και άρχισαν να ανακαλύπτουν τις ανοργάνωτες παραλίες, τους κόλπους και τους κολπίσκους που έχει άφθονους και ο δήμος Αβδήρων και ο δήμος Τοπείρου, ήταν δύο από τους κυριότερους λόγους. Κι αυτό που ήταν φανερό και το έχουμε επισημάνει είναι ότι όλες οι παραλίες του δήμου Αβδήρων ήταν και παραμένουν πεντακάθαρες. Είναι η πρώτη φορά που το λέμε τόσο εμφατικά γιατί είναι μια κοινή διαπίστωση. Επίσης ο δήμος έχει τοποθετήσει πολλές ομπρέλες για κοινή χρήση και έχει προμηθευτεί για να τοποθετήσει κι άλλες ώστε να διευκολύνει την επισκεψιμότητα σ’ όλες τις παραλίες. Αυτό βέβαια έχει και μια άλλη οικονομική παράμετρο καθώς η διασπορά του κόσμου σε ανοργάνωτες παραλίες στερεί έσοδα από τα beach bar που πληρώνουν ενοίκιο στο δήμο και έχουν μειωμένα έσοδα φέτος, ωστόσο είναι μια κοινωνική προσφορά που κάθε δήμος οφείλει να κάνει.
Μ.Ξ.


Πρωινή ταλαιπωρία
Τόσο οι πελάτες όσο και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας δεν περίμεναν την Δευτεριάτικη ταλαιπωρία τους. Αιτία του εξωτερικού αποκλεισμού τους, το μπλοκάρισμα του ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου στην τράπεζα.
Τελικά, με την βοήθεια και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, τα πράγματα επανήλθαν στην κανονικότητα γύρω στις 9 και 30 και άρχισε η εξυπηρέτηση των πελατών.
Στο μεταξύ η Γ. Σταύρου είχε γεμίσει από κόσμο που περίμενε να μπει στο κατάστημα για να εξυπηρετηθεί, πράγμα που έγινε σιγά-σιγά.
-Παιγνίδια της ηλεκτρονικής εποχής.
Γ.Δ.


Τα μπάνια συνεχίζονται
Γεμάτες οι παραλίες το Σαββατοκύριακο στο νομό μας. Κόσμος αρκετός τόσο στις οργανωμένες πλαζ όσο και στις ελεύθερες.
Όλες οι ηλικίες ήταν εκεί για την απόλαυση του θαλασσινού μπάνιου που σιγά- σιγά θα μας αποχαιρετήσει.
Βέβαια για αρκετούς εραστές της θάλασσας, τα μπάνια θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο που, όπως δηλώνουν, η θάλασσα είναι πιο ήρεμη, πιο ζεστή και ιδιαίτερα απολαυστική.
-Γούστο τους και καπέλο τους και καλή απόλαυση.
Γ.Δ.


Αστείρευτη βλακεία
Μαίνεται στα social media τις τελευταίες μέρες η μάχη της μάσκας, με χιλιάδες έξαλλους μπαμπάδες και μαμάδες που έχουν δημιουργήσει ομάδα στο facebook και ρίχνονται στην ψηφιακή αρένα με μένος κατά της χρήσης μάσκας των παιδιών στα σχολεία.
Διότι, τύφλα να’ χουν οι ειδικοί, μόνο η ελληνίδα μάνα – και πατέρας- ξέρει τι είναι το καλύτερο για το βλαστάρι της.  Ο Έλληνας γονιός ξέρει και κανένας Τσιόδρας δεν μπορεί να τον πείσει περί του αντιθέτου. Ξέρει καλά ότι η μάσκα, δημιουργεί δύσπνοια, θολώνει τα γυαλιά, έχει τσιπάκι, σου κάνει πεταχτά αυτιά και δημιουργεί ψυχολογικά θέματα…
Μέλη της ομάδας στο facebook κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και για οικονομικούς λόγους. Βλέπετε είναι δυσβάστακτο το κόστος για μία ελληνική οικογένεια να δώσει άπαξ 6 ευρώ για τρεις υφασμάτινες μάσκες για το παιδί της, τις οποίες θα επαναχρησιμοποιεί.
Και τώρα, που για να ανακοπεί αυτό το λαϊκίστικο κίνημα, ο υφυπουργός Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα παρέχονται δωρεάν οι μάσκες στα παιδιά, σίγουρα θα ψάξουν να βρουν κανένα μπατζανάκη του τριτοξάδερφου του κουμπάρου της Μαρέβας που έχει μετοχές στο εργοστάσιο παραγωγής μασκών. Δεν πιάνονται από πουθενά οι άνθρωποι αυτοί, οι αρνητές της πραγματικότητας και της λογικής… είναι αστείρευτοι.
-Ας ηρεμήσουμε λίγο κι ας δούμε τι κάνουν άλλοι λαοί, πιο σοβαροί από μας…


“Έπεσε βαθειά σιωπή» …Έφυγε ο Γιάννης Πουλόπουλος
Έφυγε χθες ένας αγαπημένος ερμηνευτής που συντρόφευσε και ψυχαγώγησε με τα τραγούδια του πολλές γενιές ελλήνων. Ο Γιάννης Πουλόπουλος, το σεμνό παλικάρι με τα γαλάζια φωτεινά μάτια,  την αισθαντική φωνή  προξένησε συναισθήματα, μνήμες ονείρων, παιδικής ανεμελιάς, έρωτα και χωρισμού. Δυνατές ερμηνείες σε μεγάλα τραγούδια των πιο σπουδαίων ελλήνων συνθετών και στιχουργών σημάδεψε μια εποχή ξεκινώντας από το νέο κύμα και φτάνοντας έως ερμηνείες σε κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ήταν ο ερμηνευτής του πιο δημοφιλή  και εμβληματικού δίσκου όλων των εποχών, του Δρόμου, ενός δίσκου που αποτελεί μια παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι που άνοιξε νέους δρόμους και διαμόρφωσε το έντεχνο τραγούδι. Τώρα στα 79 του χρόνια και ταλαιπωρημένος από πολλά προβλήματα υγείας, η φωνή αυτή σίγησε και «Έπεσε βαθειά σιωπή», σ’ όλους όσους έχουν συναισθηματικά βιώματα από τα τραγούδια του.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …