Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

0

Σχολείο με μάσκα
Ο κύβος ερρίφθη. Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου αν δεν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές. Αυτά όλα σε θεωρητική βάση. Το ζήτημα είναι πώς να πείσεις ένα πρωτάκι να φοράει μάσκα συνεχώς κατά την διάρκεια του μαθήματος ή στο διάλειμμα. Να τηρεί αποστάσεις από τους φίλους του. Του στερείς την ελευθερία να κινείται, να εκφράζεται να ανασαίνει. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν ότι ο επιτρεπτός αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα είναι έως και 25 κι αυτό είναι πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και τις επόμενες μέρες θα τα δούμε να οριστικοποιούνται.
Μ.Ξ.  


Έχουμε πολύ δρόμο για να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό
Όσο και αν προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που μας έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός η αλήθεια είναι ότι οι ζωές μας έχουν γίνει άνω – κάτω. Τίποτε δεν είναι ίδιο πλέον με πέρσι. Μας επιβάλλεται μια νέα κανονικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε. Βέβαια από την φύση μας έχουμε το στοιχείο της προσαρμογής, είναι στο DNA προκειμένου να επιβιώσουμε. Ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ο κορωνοϊός δεν θα εξαλειφθεί ακόμη και με το εμβόλιο. Αυτό που υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι αυτό θα γίνει όταν αναπτύξει αντισώματα ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. Αυτό που είναι εμφανές οδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά και  απαιτείται μια συστράτευση όλης της ανθρωπότητας κατά του φονικού ιού.
Γιατί κι αν ακόμη εξαφανιστεί από μας και παραμένει σ’ άλλους αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και σε μας. Και οι οικονομίες όλων των κρατών δεν αντέχουν συνεχή lockdown.
Μ.Ξ.


Την τρίχα, τριχιά
Συχνό το φαινόμενο κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα. Όπου ένα απλό, έως ασήμαντο γεγονός, διογκώνεται στον υπερθετικό βαθμό. Κι αυτό, για να φανεί ότι πρώτο το site το δημοσίευσε. Η δε διόγκωση γίνεται για να φανεί πως το θέμα έχει ενδιαφέρον κι έτσι να παρακινεί τον ενδιαφερόμενο να το δει και να το διαβάσει.
Το άσχημο είναι επίσης πως ένα τέτοιο «θέμα» αναπαράγεται απ’άλλους χωρίς έλεγχο κι έτσι το ασήμαντο (ενίοτε και το ανύπαρκτο) γίνεται θέμα προς συζήτηση, κάποιοι προσθέτουν κι άλλα στοιχεία και η τρίχα έγινε πλέον τριχιά και η ζωή συνεχίζεται.
Οι δε δράστες, ούτε σκέφτονται να ζητήσουν συγγνώμη για την κοροϊδία που δημιούργησαν.
Αυτή δε η ιστορία συμβαίνει κάθε μέρα δυστυχώς…
Γ.Δ.


Πάρκινγκ στην πλατεία
Κάποιοι Ξανθιώτες ενεργούν χωρίς καμία λογική και οι πράξεις τους είναι ακατανόητες. Όπως αυτών που συστηματικά παρκάρουν κάτω από το ρολόι και γύρω από αυτό.
Κατ’αρχάς απαγορεύεται η διέλευση διότι υπάρχει απαγορευτικό σήμα και δεύτερο δεν είναι χώρος πάρκινγκ η πλατεία.
Κάποιοι όμως και τα δύο αυτά τα αγνοούν προκλητικά, γράφοντας τις απαγορεύσεις στα παλιά τους παπούτσια.
Βέβαια τροχονόμους στο κέντρο σπανίως βλέπουμε και ίσως αυτό να αποθρασύνει περισσότερο τους ανθρώπους αυτούς.
Γ.Δ.


Οι άδειες συνεχίζονται
Ο Αύγουστος είναι ο κατ’εξοχήν μήνας των αδειών. Έτσι, αν κάποιοι έκαναν ήδη χρήση της άδειάς τους ας μην γκρινιάζουν γι’αυτούς που έφυγαν τώρα και για τους υπόλοιπους που θα φύγουν αργότερα.
Θα πρέπει να μην ξεχνούν οι μονίμως γκρινιάρηδες ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη χαλάρωση και στην ξεκούραση.
Μάλιστα κάποιοι, λίγοι βέβαια, προτιμούν να παίρνουν την άδειά τους τον Σεπτέμβριο. Τότε που είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, τότε που το μεγάλο πλήθος έχει φύγει και οι πολλές ζέστες επίσης, ενώ οι παραλίες είναι πιο χαλαρές από κόσμο.
Όπως βολεύει τον καθένα, αρκεί να’ναι διακοπές για ξεκούραση και πρόσληψη νέων παραστάσεων.
Το Καλοκαίρι συνεχίζεται αρκεί να’ μαστε όλοι καλά και να το απολαμβάνουμε ο καθένας με τον τρόπο του.
Γ.Δ.


Νέα για τα Κολυμβητήρια
Να λοιπόν τα νέα για το παλιό Κολυμβητήριο αλλά και για το νέο. Είναι γεγονός πως οι Ξανθιώτες περίμεναν τα νέα αυτά, περίμεναν να μάθουν πού βρίσκονται οι εργασίες για το μεγάλο Κολυμβητήριο και τι γίνεται με το μικρό στο γήπεδο, μετά τις γραμμές στην περιοχή του Συνοικισμού Γυμναστηρίου.
Λοιπόν, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η α΄φάση του έργου του μεγάλου Κολυμβητηρίου και να δοθεί σε χρήση.
Ως προς το μικρό κολυμβητήριο στο γήπεδο της Ασπίδας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Το πλάτος του θα είναι 12 μέτρα και το μήκος του 25, κατάλληλο για προπονήσεις αθλητών.
Με λίγα λόγια, η υπόθεση Κολυμβητήρια προχωρά έστω με τους ρυθμούς του δημοσίου δυστυχώς.
Γ.Δ.


Μία παλιά πρόταση
Τα νέα για τα δύο Κολυμβητήρια έφεραν στη μνήμη κάποια γεγονότα του παρελθόντος που αξίζει να τα μάθουν οι Ξανθιώτες.
Λοιπόν, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τότε αποφασίζει να φτιάξει νέο Κολυμβητήριο στην Ξάνθη σαν επιβράβευση για μια πόλη που είχε αξιόλογους κολυμβητές και ομάδα Πόλο.
Την περίοδο εκείνη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΞ ήταν ο Μάριος Κουτσουρίδης. Έμπειρος κολυμβητικός παράγοντας, με γνωριμίες και παλιός κολυμβητής και πολίστας.
Πληροφορήθηκε λοιπόν ότι η μελέτη της Γ.Γ.Α. περιλαμβάνει κλειστό κολυμβητήριο 50 μέτρων μήκους. Αντέδρασε το Δ.Σ. και κυρίως ο Μ.Κουτσουρίδης, προτείνοντας να γίνει ένα μικρό κλειστό δίπλα στο ήδη υπάρχον ανοιχτό. Αιτιολόγησε δε την πρότασή του πως το μεγάλο ανοιχτό με μικρές βελτιώσεις θα συνέχιζε να εξυπηρετεί τους Ξανθιώτες και το μικρό κλειστό τους κολυμβητές του ΚΟΞ για να προπονούνται εκεί και τον χειμώνα, οι δε αγώνες να γίνονται στο μεγάλο ανοιχτό κολυμβητήριο, που έτσι κι αλλιώς γίνονταν πάντα καλοκαίρι.
Η πρότασή του δεν εισακούστηκε κι έγινε ένα μεγάλο κλειστό κολυμβητήριο, δυσλειτουργικό και με υψηλό λειτουργικό κόστος για τη θέρμανση του νερού.
Αυτά τότε, που καλό είναι να τα γνωρίζουν οι σημερινοί υπεύθυνοι για ν’αποφύγουν τα ίδια λάθη.
Γ.Δ.


Μηνύματα στο κινητό
Προχθές, ξαφνικά λάβαμε οι πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα στο κινητό μας. Ξαφνικό ήταν και μη αναμενόμενο. Γι’αυτό και ταραχτήκαμε κάπως. Στη συνέχεια όμως, διαβάζοντας το περιεχόμενο του μηνύματος ησυχάσαμε.
Ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα για όλους όσους επέστρεψαν από τις διακοπές τους να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για την προφύλαξή τους από τον κορωνοϊό. Το μήνυμα εστάλη από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας για την πανδημία.
Η οποία όταν στέλνει μήνυμα την κατηγορούν γιατί έστειλε ενώ όταν δεν έστειλε, την κατηγόρησαν (αντιπολίτευση) γιατί δεν έστειλε…
-Έλληνες γαρ.
Γ.Δ.


Απώλεια
Τις ημέρες που η εφημερίδα ήταν κλειστή λόγω διακοπών, η Ξάνθη είχε μια απώλεια.
Έφυγε από κοντά μας η δικηγόρος Κική Κιούση.
Η Κική, όπως όλοι την φώναζαν, ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην κοινωνία της Ξάνθης. Ευγενική, με το χαμόγελο το φωτεινό, ευπροσήγορη και ανθρώπινη, ξεχώριζε και ήταν αγαπητή απ’όλους.
Άξια και ικανή δικηγόρος, υπηρέτησε επί χρόνια με επιτυχία τη δικηγορία και οι συνάδελφοί της την τίμησαν με το αξίωμα της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στους οικείους της, η εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά της.
Γ.Δ.


Άσ’ τον λαό στην τρέλα του…
Δεν ξέρω πόσοι από σας πήγατε φέτος διακοπές. Πόσοι καταφέρατε να ξεφύγετε από το περιβάλλον σας ταξιδεύοντας εκτός Ξάνθης. Όσοι λίγοι το πράξατε, σίγουρα θα βιώσατε εκπλήξεις ερχόμενοι σ’ επαφή με άτομα εκτός του στενού κύκλου των γνωριμιών σας, όσο βέβαια το επέτρεπαν οι περιστάσεις και οι κοινωνικές αποστάσεις.
Στη διαδρομή των φετινών διακοπών μας, με κάθε αποκάλυψη της ξανθιώτικης καταγωγής μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την συνωμοτική ερώτηση: «Αλήθεια τώρα, πραγματικά υπάρχει κορωνοϊός; Έχετε εσείς κάποιον γνωστό που πέθανε από κορωνοϊό;»
Όμως η απάντησή μας, ότι δύο από τα θύματα του κορωνοϊού στην Ξάνθη τα γνωρίζαμε προσωπικά, δεν ήταν αρκετή στους περισσότερους από τους «υποψιασμένους» συνομιλητές μας, οι οποίοι άρχιζαν να ξεδιπλώνουν διάφορες θεωρίες για τη μεγάλη παγκόσμια συνωμοσία που θέλει να περιορίσει τις ελευθερίες του λαού, που θέλει να μας τσιπάρει με το εμβόλιο, που θέλει να μας απομακρύνει από την εκκλησία κλπ, κλπ.
Σ’ αυτό το ντελίριο ανορθολογισμού και παραλογισμού, αρχικά προσπαθήσαμε να απαντήσουμε με τα λογικά και προφανή επιχειρήματα, ωστόσο μετά από δυο-τρεις αποτυχημένες απόπειρες προτιμήσαμε να αποχωρήσουμε από τη συζήτηση και να γλιτώσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα που αυτοαναφλέγονταν από τις απίθανες θεωρίες, σιγοτραγουδώντας το «Άσ’ τον… λαό στην τρέλα του, και μην τον συνεφέρεις»
Και να μην τα φορτώνουμε όλα στους νέους διότι η βλακεία διατρέχει όλες τις ηλικίες, δυστυχώς…
Κ.Λ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…