Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι εκπαιδευτικοί ζητούν μείωση μαθητών ανά τάξη  

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν μείωση μαθητών ανά τάξη  

0

Θεωρούν ότι 15 μαθητές ανά τμήμα είναι το «κλειδί» για την προστασία κατά του κορωνοϊού

 

Μάσκες στα σχολεία:  «Θα προσαρμοστούμε και εμείς και οι μαθητές», λέει ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Δ. Ντούμος

Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης, Σ. Ζήση: «Ζητάμε περισσότερες προσλήψεις καθηγητών»

 

 

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες είναι το άνοιγμα των σχολείων στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί την εποχή του  κορωνοϊού. Το μεγάλο στοίχημα είναι να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης υπό καθεστώς ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, μαθητών και εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους κατ’ επέκταση. Για το λόγο αυτό και ανακοινώνονται κάθε τόσο μέτρα από το υπουργείο Παιδείας ενώ έχουν επισημανθεί μερικές παλινωδίες που ανέδειξαν  ωστόσο την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων και μια αντιμετώπιση στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό σαν τακτική έχει βάση στην παρούσα φάση δεδομένου ότι ακόμη και ο χρόνος sτην έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν στην παρούσα φάση και στο αν θα δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των επιστημόνων που διαχειρίζονται την πανδημία.

 «Κλειδί» η μείωση των μαθητών ανά τμήμα θεωρούν οι δάσκαλοι

Η ρευστότητα που επικρατεί προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό κυρίως στο διδακτικό προσωπικό που καλείται να λειτουργήσει και να επιτελέσει το καθήκον του σε πρωτόγνωρες συνθήκες που πλέον θα αποτελούν μια νέα κανονικότητα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Να αναφέρουμε ότι δάσκαλοι και καθηγητές  έχουν μεν την εμπειρία του ανοίγματος των σχολείων τον Μάιο μετά το Lockdown ωστόσο ούτε ο χρόνος που λειτούργησαν αλλά ούτε και οι συνθήκες λειτουργίας με το 1/3 των μαθητών στις τάξεις ήταν ικανά να τους «εκπαιδεύσουν» στη νέα κατάσταση. Αυτό το νόημα έχουν και οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τις Ομοσπονδίες Καθηγητών (ΟΛΜΕ) και Δασκάλων (ΔΟΕ) που «κλειδώνουν» κυρίως στα πάγια αιτήματα του κλάδου και βλέποντας ως ‘κλειδί’ στη μείωση των μαθητών ανά αίθουσα. Ένα θέμα για το οποίο η υπουργός δεν τήρησε σαφή στάση: «Θεωρώ ότι είναι ατόπημα εκ μέρους της ηγεσία του υπουργείου να αυξήσει από 22 στους 25 τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία και τώρα πιεζόμενη από την πανδημία να τον μειώνει και να δηλώνει πως ο μέσος όρος θα είναι στους  17 μαθητές ανά τμήμα. Δεν ισχύει αυτό, ο μέσος όρος είναι στους 22 – 24 μαθητές και είναι υψηλός. Εμείς εξ αρχής λέμε 15 μαθητές ανά τμήμα και είναι θέμα ασφάλειας και προστασίας όχι μόνο από το κορωνοϊό αλλά και θέμα καλύτερης μαθησιακής διαδικασίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος.

Μάσκες στα σχολεία:  «Θα προσαρμοστούμε και εμείς και οι μαθητές», λέει ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης                  

Σ’ ότι αφορά το θέμα της υποχρεωτική χρήσης μάσκας και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά του δημοτικού ο κ.  Ντούμος επεσήμανε: «Ιδανικές συνθήκες δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και εμείς και τα παιδιά κι αυτό θα γίνει. Θα μπορούσαν να ληφθούν κι άλλα μέτρα όπως εκ περιτροπής διδασκαλία και μείωση της ύλης. Είμαστε αντίθετοι στην τηλεκπαίδευση όμως αν αυτό χρειαστεί να γίνει να προηγηθεί επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

15 παιδιά ανά τμήμα υποστηρίζουν και οι καθηγητές

Απ’ την πλευρά της η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Ζήση Σοφία επισημαίνει πως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της υγείας όλης την εκπαιδευτικής κοινότητα και κατ’ επέκταση της κοινωνίας γι αυτό είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες: «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες. Σε αντίθετη περίπτωση ακυρώνουμε την ίδια την εκπαίδευση. Ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Εμείς αυτό που επιζητούμε είναι να ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες συνθήκες  ασφάλειας. Υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία μας. Οι τάξεις είναι μικρές και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα μεγάλος. Εμείς αυτό που υποστήριζα και προ κορωνοϊού είναι ότι 25 παιδιά μέσα στην τάξη είναι πάρα πολλά για τον κίνδυνο μετάδοσης και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων. Γι αυτό υποστηρίζαμε πάντα να είναι 15 παιδιά ανά τα τμήμα», αναφέρει η κα Ζήση.

Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης, Σ. Ζήση: «Ζητάμε περισσότερες προσλήψεις καθηγητών»

Σ’ ότι αφορά τις μάσκες και την τηλεκπαίδευση η κα Ζήση σημειώνει: «Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και γίνεται απ’ όλες τις χώρες. Πρέπει να μας γίνει συνήθεια εφόσον πρόκειται για τη διασφάλιση της υγείας μας. Κι εφόσον το κόστος θα το αναλάβει το κράτος θα περιμένουμε τις οδηγίες από τους ειδικούς. Θα είναι πρόβλημα κυρίως στα μικρά παιδιά και όχι στα παιδιά του Γυμνασίου ή Λυκείου που έχουν κατά κάποιο τρόπο συνηθίσει. Αυτό που έχουμε προτείνει είναι περισσότερα διαλειμματα. Σ’ ότι αφορά την τηλεκπαίδευση θα πρέπει να μας πουν πως μπορεί να γίνει . Για παράδειγμα ο καθηγητής θα διδάσκει τις πρωινές ώρες στην τάξη και τις απογευματινές μέσω τηλεκπαίδευσης; Αυτό δεν γίνεται . Πρέπει να συζητήσουμε γι αυτά. Και κυρίως αυτό που πρέπει να γίνει είναι περισσότερες προσλήψεις καθηγητών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέσσερις προσλήψεις οδηγών στον δήμο Ξάνθης

ΑΣΕΠ: 342 μόνιμες προσλήψεις οδηγών στους δήμους   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών α…