Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο αεροψεκασμός σταμάτησε την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό μας

Ο αεροψεκασμός σταμάτησε την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό μας

0

Αρνητικά τα δείγματα στις 14 Αυγούστου στα πουλερικά – ανιχνευτές του ιού.

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βενετίδης: «Πάμε καλά αλλά δεν εφησυχάζουμε…»

 

 

Μεγάλη βελτίωση από πέρσι – Στις 9/9/2019 είχαμε 32 κρούσματα στο Νομό Ξάνθης!

Νέα μέθοδος: Εντοπίζουν τις περιοχές με ηλικιωμένους και …ψεκάζουν!

 

Σταθερή και ελεγχόμενη κρίνεται από τις αρμόδιες αρχές, η κατάσταση στο «μέτωπο» της καταπολέμησης της επιδημία τους ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχής μας. Σ’ αυτό συνέβαλλε καθοριστικά η έναρξη των αεροψεκασμών που αν και καθυστερημένα (η άδεια από το υπουργείο δόθηκε μόλις στις 26 /7/2020) η μείωση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία όπως και η όχληση από τα κουνούπια στις περιοχές που έγινε η δράση. Καθοριστική είναι επίσης και η συμβολή στο επίπεδο της ανίχνευσης της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας στην περιφέρειά μας.

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βενετίδης: «Πάμε καλά αλλά δεν εφησυχάζουμε, ο ιός του Δ. Νείλου είναι εδώ»

Παρά τα θετικά αποτελέσματα ο θεματικός αντιπεριφειάρχης αγροτικών κ. Κώστας Βενετίδης επισημαίνει: «Δεν εφησυχάζουμε. Ήμασταν,  είμαστε και θα είμαστε επί ποδός τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο καθώς η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου θα είναι ενεργή μέχρι τότε. Ωστόσο η εικόνα που έχουμε είναι πως οι αεροψεκασμοί είναι πολύ αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του ιού. Για παράδειγμα στην Ξάνθη στα δείγματα που είχαμε στις 4/8 ανιχνεύτηκε ο ιός στο αίμα των πουλερικών που χρησιμοποιούμε ως ανιχνευτές του ιού. Ακολούθησε αεροψεκασμός και στις 14/8 που συλλέξαμε και πάλι δείγματα δεν βρέθηκαν θετικά. Το ίδιο κάναμε και στην Π. Έ. Καβάλας και στον Έβρο που εντοπίζουμε τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα», τονίζει ο κ. Βενετίδης.

Μεγάλη βελτίωση από πέρσι – Στις 9/9/2019 είχαμε 32 κρούσματα στο Νομό Ξάνθης!

Υπενθυμίσουμε ότι στην Ξάνθη από την αρχή του καλοκαιριού είχαμε 2 κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου εκ των οποίων το ένα κατέληξε. Πρόκειται για μια γυναίκα 94 ετών. Επίσης 1 θετικό κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πέρσι στις 5/8 είχαν καταγραφεί 12 κρούσματα στην ΑΜΘ εκ των οποίων 6 στο νομό μας και 6 στον δήμο Νέστου.

Ο ΕΟΔΥ σε ανακοινώσεις του έως και τις 15 Αυγούστου 2019 κατέγραψε 13 κρούσματα στο νομό μας και αναγνώρισε έναν επιβεβαιωμένο θάνατο από τον ιό.

Η επιδημία κορυφώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 με τις λοιμώξεις να έχουν φτάσει τις 32 στο Νομό Ξάνθης και 20 από αυτά τα περιστατικά  με σοβαρές εκδηλώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Συνολικά σε 11 δήμους της περιφέρειάς μας είχαν καταγραφεί 41 κρούσματα και μόνο στους 3 δήμους του νομού μας 32!

Νέα μέθοδος: Εντοπίζουν τις περιοχές με ηλικιωμένους και …ψεκάζουν!

Στο μεταξύ εκτός από το πιλοτικό πρόγραμμα ανίχνευσης που εφαρμόζεται στην περιφέρειά μας και θα συνεχίσει για τα επόμενα 3 χρόνια, ένα νέο εργαλείο στη μάχη κατά του ιού του Δυτικού Νείλου έθεσε σε λειτουργία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών και εκτελεί αντίστοιχα έργα στο σύνολο της χώρας. Με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έχουν εντοπίσει τις περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ηλικιωμένων κατοίκων, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνονται σε αυτές τις περιοχές πιο εντατικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.

Πρώτος σε ποσοστό ηλικιωμένων στο πολεοδομικό συγκρότημα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Από τους 800.000 κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι 180.000 είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνω των 70 ετών, και το ποσοστό τους επί του γενικού πληθυσμού είναι 22%. Όσο η πυκνότητα του ηλικιωμένου πληθυσμού αυξάνεται, παράλληλα και με τον αριθμό των φρεατίων όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλικιωμένων εμφανίζονται στον κεντρικό Δήμο με 27,20% και με 8.893 φρεάτια και ακολουθούν οι Δήμοι Νεάπολης Συκεών με 26% και 1.068 φρεάτια, Αμπελοκήπων – Μενεμένης με 24,4% και 1.225 φρεάτια, Καλαμαριάς με 23,3% και 2.967 φρεάτια και Παύλου Μελά με 19% και 2.797 φρεάτια.

Εκτός Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ηλικιωμένων, από 51 ως 60% εμφανίζουν σαράντα οικισμοί στο Κιλκίς και ακόμη μεγαλύτερα -άνω του 60%- 18 οικισμοί, του Κιλκίς και των Σερρών

Πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή Mosquito Vision

Στο μεταξύ ως πολύ θετικά εκτιμώνται, μέχρι στιγμής, τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία της εφαρμογής Mosquito Vision για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών σε συγκεκριμένες περιοχές. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν, αναπτύχθηκε πέρσι στο πλαίσιο διακρατικού ερευνητικού έργου Ελλάδας – Γερμανίας, σε συνεργασία της εταιρείας Οικοανάπτυξη με τον Τομέα Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρόβλεψη της όχλησης είναι πενθήμερη και ανανεώνεται καθημερινά με τη χρήση αλγορίθμων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ενώ τα μοντέλα τροφοδοτούνται καθημερινά με εντομολογικά, περιβαλλοντικά και μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέγονται σε πανελλαδική κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται στο χάρτη η πρόβλεψη της όχλησης για περισσότερους από χίλιους οικισμούς, χωριά και πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός όμως από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία και στην Κρήτη για περίπου 800 οικισμούς ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει και στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…