Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μέριμνα για τους μαθητές με προβλήματα ακοής ζητά ο Μιχάλης Αμοιρίδης

Μέριμνα για τους μαθητές με προβλήματα ακοής ζητά ο Μιχάλης Αμοιρίδης

0

Αίτημα στην Περιφέρεια για την προμήθεια μασκών ειδικού τύπου, ώστε οι μαθητές να μπορούν να διαβάζουν τα χείλη των εκπαιδευτικών

 «Ας προσπαθήσουμε να μην στερηθεί κανένα από τα παιδιά μας τη δυνατότητα επικοινωνίας και συμμετοχής», σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος

Με αίτημά του προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο περιφερειακός σύμβουλος με την «Περιφερειακή Σύνθεση» Μιχάλης Αμοιρίδης ζητά να ληφθεί μέριμνα για τους μαθητές με προβλήματα ακοής. Όπως επισημαίνει, η Περιφέρεια ερχόμενη σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων μπορεί να καταγράψει πού εντοπίζονται οι μαθητές αυτοί και να προμηθευτεί μάσκες ειδικού τύπου ώστε τα κωφά ή βαρήκοα παιδιά να μπορούν να διαβάζουν τα χείλη των εκπαιδευτικών τους.

Στο σχετικό αίτημά του, ο περιφερειακός σύμβουλος μεταφέρει την ανάρτηση της ιατρού και συγγραφέα Σοφίας Κολοτούρου, η οποία κωφή η ίδια από τεσσάρων χρονών, αναφέρεται στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η χρήση μη χειρουργικής μάσκας για τους μαθητές με προβλήματα ακοής. Όπως η ίδια εξηγεί, για τους κουφοβαρήκοους μαθητές η λύση είναι η μάσκα με διαφάνεια, που πρέπει να φοράει ο δάσκαλος/η δασκάλα. «Ιδανικά, θα πρέπει να τη φοράνε και όλοι οι συμμαθητές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πάρεις 25-27 μάσκες με διαφάνεια και να υποχρεώσεις όλη την τάξη να τις φοράει», σημειώνει η κ. Κολοτούρου. Προτείνει επίσης, ως λύση ανάγκης, το πρόγραμμα live transcribe (ζωντανή απομαγνητοφώνηση) με το οποίο το κινητό τοποθετείται δίπλα στον δάσκαλο (το παιδί με πρόβλημα ακοής κάθεται όσο γίνεται πιο κοντά στον δάσκαλο) κι αυτό γράφει, ακόμα κι αν ο δάσκαλος φοράει μάσκα χωρίς διαφάνεια.

amoiridis
Ο Μ. Αμοιρίδης επισημαίνει ότι το κόστος δε θα είναι μεγάλο για να το αναλάβει η ΠΑΜΘ

Με αφορμή την παράθεση των προβλημάτων που αφορούν σε μαθητές με προβλήματα ακοής, ο κ. Αμοιρίδης σημειώνει ότι «χρειάζεται να γίνει προμήθεια ειδικών μασκών σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύψουν όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας όσο και για τους εκπαιδευτικούς τους, για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα παιδιά στη σχολική δραστηριότητα» και προσθέτει: «θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις σχολικές μονάδες γνωρίζουν εάν υπάρχουν στις τάξεις τους μαθητές με προβλήματα ακοής και μπορούν να σας ενημερώσουν, μέσω των αντίστοιχών διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά ΠΕ, για τις πιθανές ανάγκες και τον αριθμό που θα χρειαστούν. Η χρήση της μάσκας σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για την αποτροπή διάδοσης του COVID-19  και φαίνεται ότι θα είναι αναγκαία για κάποιους μήνες ακόμη. Η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα, παράλληλα ας προσπαθήσουμε να μην στερηθεί κανένα από τα παιδιά μας τη δυνατότητα επικοινωνίας και συμμετοχής. Η δαπάνη δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αξίζει να ενταχθεί στις δράσεις που χρηματοδοτούμε  ως Περιφέρεια για τον COVID-19».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόθεση Πιερρακάκη για χρηματοδότηση δημιουργίας Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων

Αφορά την επιτελική παρακολούθηση, εποπτεία και επιτάχυνση έργων και μεταρρυθμίσεων Με από…