Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία απαντά για τη χρήση µάσκας από τα παιδιά

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία απαντά για τη χρήση µάσκας από τα παιδιά

0

Οι µάσκες προστατεύουν και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών

 Οι γονείς αρµόδιοι να εκπαιδεύσουν τα παιδιά για τη σωστή χρήση της µάσκας

Η ανακοίνωση πως με τη νέα σχολική χρονιά, η χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά θα είναι υποχρεωτική εντός της αίθουσας, αλλά και όπου κρίνεται απαραίτητο λόγω συνωστισμού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και έντονη «παραφιλολογία».

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, έρχεται να διαλευκάνει το πεδίο απαντώντας σε ερωτήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των τελευταίων ημερών, αφού χαρακτηρίσει τη χρήση μάσκας ως το «μοναδικό όπλο» για την προστασία των παιδιών. Πιο αναλυτικά αναφέρουν πως:

 1. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.
 2. Η χρήση της μάσκας δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.
 3. Η μάσκα δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, που η μάσκα προστατεύει.
 4. Η μάσκα δεν εξασθενεί το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού αντίθετα το προστατεύει.
 5. Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1.5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.
 6. Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.
 7. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.
 8. Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.

Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία τα οφέλη της μάσκας είναι:

 • Προστασία από τη μετάδοση του COVID-19
 • Προστασία από τη γρίπη
 • Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων
 • Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες).
 • Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο

Τέλος, σημειώνει πως το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τη στιγμή που θα υπάρξει ο έλεγχος αποτελεσματικότητας, η έγκριση για ασφαλή χρήση και η επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε θα πρέπει ο ιός να αντιμετωπιστεί με τα διαθέσιμα μέσα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που χορηγεί δωρεάν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραμένει χαμηλό το φορτίο στην Ξάνθης: Δύο τα νέα κρούσματα

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Καβάλα-28 συνολικά τα κρούσματα στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ αν…