Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργατικά ατυχήματα σε ΔΕΔΔΗΕ και “Πλαστικά Θράκης”

Εργατικά ατυχήματα σε ΔΕΔΔΗΕ και “Πλαστικά Θράκης”

0

Στο Νοσοκομείο Καβάλας διακομίσθηκε ο τοπογράφος που έχασε τις αισθήσεις του στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. Ερευνάται αν πρόκειται για ηλεκτροπληξία ή παθολογικά αίτια

 

Από ύψος πέντε μέτρων έπεσε εργάτης που τοποθετούσε panels των Πλαστικών. Ανακοινώσεις από ΕΚΞ και ΠΑΜΕ

Δύο εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν στην Ξάνθη, και προστίθενται στον κατάλογο των ατυχημάτων που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Πρόκειται για τοπογράφο που έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς και για εργάτη που τοποθετούσε panels στα “Πλαστικά Θράκης”, ο οποίος έπεσε από ύψος και υπέστη πολλαπλά κατάγματα.

Ανακοίνωση από ΕΚΞ

Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους δύο συναδέλφους εργαζόμενους  ένας στην «ΔΕΔΔΗΕ» και ένας στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» και να τους ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση.

Εξακολουθεί να μεγαλώνει  τραγικά ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας .

Τις τελευταίες ημέρες άλλα  δύο νέα εργατικά ατυχήματα έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες που έχουν λάβει τόπο σε διάφορους χώρους.

Κανένα μέτρο από πλευρά της κυβέρνησης και εργοδοτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι από ελάχιστοι έως μηδενικοί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εδώ είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης αφού ο ΣΕΠΕ είναι παντελώς  υποστελεχωμένος  από δυναμικό δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να αλωνίζουν με αποτέλεσμα τα συνεχή εργατικά ατυχήματα.

Το εργατικό κέντρο Ν. Ξάνθης θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και στις οικογένειες τους και θα ζητάει απόδοση ευθηνών.

 

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ

Τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα συνεχίζονται στους εργασιακούς χώρους της Ξάνθης. Στις 4 Αυγούστου είχαμε δύο σοβαρά περιστατικά. Ένα στον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ, όπου σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές ερευνάται εάν ο παθών, ο Βάρκας Γεώργιος Τοπογράφος Μηχανικός από την Θεσ/νίκη 59 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία ή συνέβη κάποιο άλλο γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και από εκεί στο Νοσοκομείο της Καβάλας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Το Δεύτερο στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ, όπου εργολαβικό συνεργείο έκανε τοποθέτηση panels και ο εργαζόμενος Βουβούκης Αντώνης 56 ετών από την Δράμα, έπεσε από ύψος περίπου πέντε μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και αυτή στιγμή να έχει πολλαπλά κατάγματα, νοσηλεύεται κι αυτός στο Νοσοκομείο της Καβάλας σε καταστολή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους, ευχόμαστε να ξεπεράσουν τον κίνδυνο και γρήγορη ανάρρωση.

Τα εργατικά ατυχήματα στο Νομό μας, παίρνουν τον ρυθμό χιονοστιβάδας, αποτέλεσμα όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, των ελλιπών μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μετά τα τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα, δύο στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και δύο στην βιομηχανία της ΕΛΒΙΖ. Αναρωτιόμαστε αυτή την περίοδο στην Ξάνθη εάν θα είναι πιο πολλά τα θύματα από τον COVID – 19 ή από τα εργατικά ατυχήματα.

Ανεξάρτητα εάν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί υπάλληλοι, αναλαμβάνουν υπεργολαβίες, ανεξάρτητα την εργασιακή σχέση που έχουν, αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικά κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί, παίζοντας καθημερινά, την ζωή τους κορώνα – γράμματα.

Υπογραμμίζουμε για μια φορά ακόμη ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης, είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν. Για την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι πολλές φορές με την ίδια τη ζωή μας.

Έρχεται επίσης να επισφραγίσει η ίδια η ζωή με τον πιο τραγικό τρόπο, την θέση των δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ. (όπως εκφράστηκε από τους εκλεγμένους της ΕΣΑΚ)  στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στις 31 Ιουλίου, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΕΚΞ (ΕΚΕ – πρώην ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) για τα εργατικά ατυχήματα στο Νομό μας. Οι εργατοπατέρες του ΕΚΞ, λοιδορούσαν  τις πρωτοβουλίες που πήραν πρωτοβάθμια σωματεία του Ν. Ξάνθης για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 25 Ιουνίου, αλλά και την επιτυχημένη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στο Δημάριο Ξάνθης, μετά από τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα και την οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, των ίδιων των σωματείων που πρέπει να παίρνουν άμεσα θέση και να δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε τέτοια τραγικά γεγονότα, της μάχης που πρέπει να δίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς καθημερινά, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων κι όχι σε διαβήματα στα υπουργικά γραφεία και ανακοινώσεις που χαϊδεύουν τα αφτιά της μεγαλοεργοδοσίας.

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα που όπως αποδεικνύεται πρέπει να είναι συνεχής, σκληρός, γιατί η εκμετάλλευση των εργαζομένων ούτε διαλείμματα κάνει ούτε διακοπές πάει.

Απαιτούμε:

► Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.

► Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…